A szerverterem története -1

Amíg az ember nem vág bele egy szerverterem, egy rendes szerverterem kialakításába, nem is tudja felfogni, mekkora munkáról van szó. Ha abból indulok ki, hogy az információtechnológiába fektető magyar szervezetek felében csupán egyetlen szerver van, továbbá 5-6 kiszolgálóig szinte nem is érdemes külön termet létrehozni, akkor joggal tételezhetem, hogy az IT szakemberek nem jelentéktelen hányada egyáltalán nem találkozott belülről egy igazi teremmel, még kevésbé vett rész egy ilyen kiakakításában.

A mi termünk is messze volt a tökéletestől. Valamikor iroda volt, padlószőnyeggel, iratok tárolására való szekrényekkel, asztalokkal. Előbb egy, majd még egy szerver került ide, saját UPS-el, végül két rack szekrénybe szerelt Alpha, ujabb UPS-ekkel.

Aztán hirtelen meleg lett, ezért felszereltünk még egy klímát. Aztán kicseréltük az UPS-t egy az egész szobát ellátó Symmetrával. Vettünk egy PASZ-47-es tűzoltórendszert is. És jöttek az újabb szerverek…

… megint meleg lett, vettünk egy erősebb klímát is. Később még két szervert, meg még kettőt, meg egy tároló-alrendszert – szépen megtelt a teljes iroda.

Idén tavasszal újabb kiszolgálók üzembe állítását terveztük, de Krisztián kollégám azt javasolta, hogy nézzük meg, elbírja-e a födém az újabb terhelést. Meglepő eredményre jutottunk. A szerverek súlyan nem annyira jelentős, de a szünetmentes fejlesztésével elmaradtunk. A 8000 VA-s készülékre majdnem 16300 VA-nyi névleges teljesítményfelvételű eszközt raktunk fel, ami azt jelentette, hogy a működödtetést és az áramellátást még biztosította az UPS, de a felkapcsolást már nme tudta volna elvégezni.

A vizsgálat végeredménye a következő volt: ha egyetlen szervert sem veszünk, akkor is vásárolnunk kell egy olyan szünetmentes tápegységet, amely legalább kétszer akkora, mint a mostani. Ennek a súlya koncentráltan jelentkezik, amelyet a födém már nem bírna el, tehát mindenképpen el kell költöztetni a termet egy olyan helyiségbe, ahol a terhelés növekedése nem okoz problémát.

Folytatom…

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: