A szerverterem története -2

Ha már költözünk, akkor megpróbáltunk összegyűjteni, hogy mi minden legyen az új teremben. Ilyesmi jött össze:

– Legyen álpadlós, hogy a vezetékeket a padló alatt vihessük.
– Legyen elég nagy a terem, a rack szekrényeket pedig helyezzük el úgy, hogy körbejárhassuk őket, tehát könnyű legyen a szerelésük is.
– A termet úgy kell kialakítani, hogy ne legyen benne asztal, tehát állandó használatra "irodaként" ne funkcionálhasson
– Legyen árnyékolása a terem a lehallgathatóság és a külső zavarások elkerüése érdekében
– Legyen beléptető rendszer, hogy naplózhassuk, ki mikor járt a teremben
– Legyen redundáns a klimatizáció, hogy egyetlen légkondícionáló ne állíthassa le a teljes termet.
– Minden fogyasztót védjen szünetmentes árramforrás
– Az oltórendszer tegyen lehetővé folyamatos működést

A szállító kiválasztása közben, a tárgyalások során rengeteget tanultunk. A mi esetünkben a következő logikai lépcsők adódtak:

– Ha szeretnénk árnyékolást, akkor célszerű elfalazni az ablaknyílásokat, mert így egyszerűbb lesz az árnyékoló réteg felragasztása.
– Ha nincs szellőzése a helyiségnek, akkor redundáns klímával kell felszerelni a termet, hogy a hűtés mindeképp biztosított legyen. Nem többszörözött hűtés esetén a szünetmentes (észlelve a hőmérsékletemelkedést) hamar kikapcsolná magát, ez pedig további veszélyeket jelentene
– A hűtést úgy kell megoldani, hogy áramszünet esetén is működjön, megint csak a természetes szellőzés hiánya miatt. Emiatt azonban a szünetmentes mérete jóval nagyobb lesz, mint a jelenlegi, mert nem csak a 16000 VA fogyasztót, hanem a redundáns klímákat, a következő két év növekedését és a UPS redundanciát is számolni kell.
– Ha a kiszolgálók lekapcsolására 20 percet szánunk, akkor a szünetmentesnek legalább ekkor áthidalási időt kell biztosítania. Ha szeretnénk egy 1 órás áramszünetetet áthidalni, akkor 20 perc + 1 óra áthidalási idő kellene. Az akkumulátorok ára kis túlzással az "arannyal is vetekedhet", tehát meggondolandó egy aggregátor elhelyezése pl. egy 8 órás tartállyal.
– Az aggregátor esetén a klímákat már nem kellene a szünetmentesről táplálni. Áramszünet esetén leállnának, majd az aggregátor beindulásakor újra tápot kaphatnak. Ezzel csökkenteni lehet a UPS méretét

Alapvetően kétféle verzió közül kellett választanunk: nagy áthidalási idővel rendelkező szünetmentes megoldás aggregátor nélkül, vagy kisebb szünetmentes és egy aggregátor. Az első  esetben  az UPS méretét növeli a klímák igénye és a bővíthetőség biztosítása, viszont egyszerűbb kapcsolószekrényt igényel. Az utóbbi konfiguráció hosszabb áthidalást képes biztosítani és kisebb UPS-el is beérni, de összetettebb a kapcsolás. A karbantartásban talán az aggregátoros megoldás az olcsóbb, lévén hogy kevesebb akkumulátort kell cserélni (bár tegyük hozzá, hogy az akkumulátorok élettartamát akár 10 évesre is lehet választani, ami igen tisztességes idő az informatika szemszögéből)

Folytatom…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: