A szerverterem története -3

Az igen tetemes kihagyás után azért  befejezem…

Végül megtörtént a kiválasztás. Ami az induló cégeket illeti, a kép rendkívül változatos volt. Természetesen neveket nem említek, mert az nem volna illdomos, a jelentkezőket azonban jellemzem, mert ez némi tanulsággal jár.

Volt néhány nem túl komoly csapat. Volt, aki a meghívás után egy udvarias levélben megköszönte a részvételi lehetőséget, de nem élt a pályázással. Ez tisztességes hozzáállás volt mindenesetre. Olyan csapat is volt, amelyik októberben jelentkezett, azután novemberben ígérte, hogy felméri a terepet, majd februárban, amikorra már rég üzemeltünk, újra bejelentkezett, hogy akkor most már adnának ajánlatot. Ezen jót mosolyogtunk.

Voltak olyanos is, akik ugyan komolyan gondolták a részvételt, de az ajánlatukon látszott, hogy még nem végeztek ilyen munkát. Egy szerverterem építése nagyon összetett. Az ajánlatból azonnal látszik, hogy a munka összehangolásának képessége megvan-e az ajánlatot adónál, vagy nincs meg. Az is látszik, hogy melyik az a terület, amelyiket az adott cég alaposan ismeri. Történetesen az a cég, amelyről most beszélek a helyi hálózatok építésében jártas és végül alvállalkozóként ezt a feladatot is kapta.

Végül voltak olyan ajánlatok, amelyek minden szempontból megfelelőek voltak. Nem hanyagoltak el egyetlen területet sem, értették az egyes részfeladatok (pl. klimatizálás, áramellátás) közötti összefüggéseket is, sőt még a projekt levelezetésére vonatkozóan is határozott elképzeléseket vázoltak fel. Jól saccolták az időket, referenciákat tudtak nyújtani, apró részletkérdéseket is meg lehetett velük tárgyalni, és a saját megoldásaik helyett a mi kívánságainkat próbálták megvalósítani. Ha valami szakmailag nem volt korrekt (mármint kívánság), akkor felhívták rá a figyelmünket, de ezzel együtt is a "vevő az első" elvet követték.

Két ilyen csapat is pályázott, és a közös alapokra hozott műszaki tartalom után hamar kiderült, hogy lényegében nem különbözött az árajánlatuk sem lényegesen. Ilyen esetben apróságok dönthetnek a választáskor, amivel a mi általános ismertetőnket nem terheljük…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: