Vége lesz a BlackBerry-nek?

A Blackberry egy érdekes szolgáltatás, Magyarországon is kapható. Azt csinálja, hogy a Blackberry alkalmazást futtató mobil eszközre a Blackberry szolgáltatás előfizetésen keresztül kinyomkodja az Exchange postaládába érkező leveleket egy Blackberry szerveren keresztül méghozzá úgy, hogy a tűzfalon nem kell külön portot nyitni, csak egy Outbound kapcsolatot kell engedélyezni. A technológia push jellegű, vagyis nem kell időről időre nézegetni (se időzítve, se kézzel, hanem a Blackberry szerver "szól" a mobil eszköznek, hogy jött egy új levél. Az egész annyira fürge, hogy előbb megérkezik a Blackberry mobilra a levél, mint az Offile cache-es Outlook 2003-ba!

Az egész rendszerben két nagyon szép dolog van és néhány csúnya. Nagyon szép a "push" megoldás és az, hogy mind a levél, mind a mellékletek 2K-s darabokban jön le, vagyis csak akkor jön az újab 2K, ha azt a felhasználó kifejezetten kéri. A "push" gyorssá teszi a rendszert, a 2K-s rendszer pedig olcsóvá. A csúnya az egészben, hogy csupa-csupa Blackberry termék az egész rendszer. Az eredeti szolgáltatás óta már javultak, a mobil hardvert elválasztották a mobil  szoftvertől (így már nem csak Blackberry eszközön vásárolható Blackberry szolgáltatás), de az egész így is gyanúsan monopolisztikus.

Mától az a kérdés, hogy az egész megoldás meddig fog élni. A Június 6-i Steve Ballmer prezentációban ugyanis elhangzott, hogy új Exchange SP2 várható, továbbá a szinkronizáció az OMA kliensekkel "push" jellegű lesz. Úgy tűnik, hogy a Blackberry versenyelőnye elpárolgott.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: