Pathping

Ma egy érdekes eszközt használtam, talán kevesen ismeritek, ez a pathping. A Windows XP és a Windows Server 2003 beépített parancssori eszköze, amely több mint ping, sőt több, mint tracert.

A pathping a forrás és a célállomás között hostokat felfedezi – éppúgy, mint a tracert. Ezután pedig egy "bombázást" hajt végre, mert a feltérképezett útvonal valamennyi állomását (alapértelmezés szerint) 1/4 másodpercenként (250 ms) csomagokkal dobálja és nézi a visszatérő választ. Amikor valamennyi állomással végzett, akkor egy jól értelmezhető "ábrát" rajzol, amely mutatja, hogy mennyi csomag vész el egy adott szakaszon és mennyi egy adott állomáson. Ez előbbi vonalhibára, az utóbbi állomás-túlterhelésre vagy interfész hibára utalhat.

Az alábbi képen egy ilyen mérés látható. Az egyik telephelyünk felé gyakran megszakadnak az RDP kapcsolatok, lassú az internet böngészés stb. A pathping szerint a vonal valóban nem tökéletes, a csomagok 15%-a itt vész el. Még nagyobb gond lehet ugyanakkor a távoli telephelyünk útválasztójával. A neki szánt csomagok 60%-a lett az enyészeté. Processzor túlterhelés? Leállt ventillátor? Hibás WAN interface? Bármelyik lehet, továbbítottam az ötleteiment a router gazdájához.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: