Microsoft Virtual Server vs VmWare ESX

Egy Technet szemináriumon Szalontay Zolival hosszasan beszélgettünk a virtualizációs technológiákról és persze főleg az aktuális termékekről. Nem sokkal azelőtt jártam egy ESX bemutatón és lelkesen meséltem, hogy azért jobb az ESX, mint a Virtual Server 2005, mert nem egy operációs rendszeren ül, hanem tulajdonképpen egy vékony virtualizációs réteget rak csak fel és minden – még a menedzsement gép is virtuális. (Történetesen egy testre szabott Red Hat Linux)

Zoli ugyanakkor kötötte az ebet a karóhoz: Az ESX nem más, mint egy testreszabott Linux. Operációs rendszer ugyanis kell egy géphez.

Később – miután vettünk egy ESX kiszolgálót – megnéztem, hogy mi történik az indítási folyamat során. Nos, tényleg minden úgy indul, mintha egy RedHat Linuxszal lenne dolgunk, aztán egyszer csak beköszön egy vmware kernel, végül feláll a gép. Az ESX dokumentáció szerint – ahogy kivettem – ez az a vékony réteg, ami a virtualizációt végzi. Sokáig ezen a témán rágódtam: akkor most Linux-e az  operációs rendszer, amelyen nem is Linux kernel fut? Szerintem nem az. A keretrendszert, betöltő modul származhat egy diszribúcióból, de a lényeg, a kernel.

Most újabb adalékokat találtam a beszélgetéshez. A WinHec egyik előadása a Virtualizációs arhitektúráról szól, főleg persze a Longhorn idején megjelenőkről. Ebben egy – jövőbeli –  hyervisor architektúrát vázol fel az előadó. Különösen a 8-as és 9-es dia az érdekes. A nyolcadik dián a Hypervisor pontokba szedett leírása található. Ne gondolja senki, hogy a Hypervisor a Microsoft találmánya, ne adj Isten elnevezése is. Pontosan ilyen elnevezésű technológiát használ az IBM az iSeries rendszereinél a virtualizáláshoz, sőt az vmWare ESX is ezt az elvet követi. A Hypervisor egy nagyon vékony (értsd: kevés kódsorból megírt) szoftverréteg, amelynek nincs beépített eszközmeghajtó modellje sem, viszont a hardverbe épített virtualizációs technológiát igényli. A kilencedik ábra még az előzőnél is érdekesebb. Itt pontosan látható, hogy mit is jelent a gyakorlatban a Hypervisor. A három példából a középső és a jobb oldali az érdekes: középen látható, hogyan virtulizál a "Virtual Server 2005", míg a jobb oldalon  példaképpen egy "Windows Virtualization" szerepel, ami persze nem létezik. Milyen szemérmes az előadó. Hát igen, a konkurrens ESX terméket mégsem lehet ideírni példaképp!!

Persze a 2 év múlva megjelenő termék sokkal jobb lesz – az ígéretek szerint – mint a mostani (ki sem ejtett ESX nevű), és az persze jó hír. Az már más kérdés, hogy az előadás szerint csak a 64 bites platformon lesz elérhető, vagyis azért a migráció a jelenlegi eszközökről adhatnak majd némi fefájást. Az x64 egyébként teljesen értelmes választás. A memória kritikus tényező a host oldalon, tehát minél több van belőle annál jobb. Ha most 30 db 4 GB memóriával ellátott gépet szeretnénk virtualizálni, akkor az 120GB, amit a 32 bites technológián még PAE trükkel sem lehet megcímezni.

Az ígéretek szerint az új Virtual Server Virtual SMP is tud majd, vagyis a virtuális gépek többprocesszorosok lehetnek. Ez fontos tulajdonság, sajnos a Vmware még a 4 utas Virtual SMP-t is csak készíti, igaz 2005-re ígérték. Ebből viszont az is következhet, hogy a Microsoft nem fogja tudni egyetlen hatalmas lépéssel beérni a riválisát ezen a területen sem.

A fent említett előadásból még a 13-as diát érdemes kiemelni, mert ez gyakorlatilag az ESX Serivce Console arhitektúrájának pontos lemásolása. Ebből is látszik, hogy csodák nincsenek, a Microsoft pedig a versenytárs után eredt – remélhetőleg sebesen.

Gondolkodtam azon is, hogy a telepítés hogyan megy majd egy ilyen rendszernek. Ha rajtam múlna, akkor a telepítés szöveges részénél, mondjuk, ahol az ASR módot választhatom, megadhatnám, hogy "Host OS"-t telepítek, innentől kezdve a rendszer a Hypervison réteget "lefektetné" a menedzsment OS-t pedig már (az előadás terminológiájval élve) egy partícióba telepítené. Persze a választás csak a x64 verzióban lenne látható. Nem is lenne már most sem túl nagy az addicionális terhelés, hiszen egy szépen lecsupaszított Windows Server 2003 akár 54 MB memóriával is megelégszik. Persze az is lehetséges, hogy nem is adna választási lehetőséget a Microsoft és mindenképpen települne a hypervisor, bár ezt azért kétlem, mert ez magát a "Virtual Server" terméket szüntetné meg. Maj elválik.

2 Responses to Microsoft Virtual Server vs VmWare ESX

  1. Zsolt says:

    Ez jóó, ezt nem is tudtam… :(Szégyellem is magam. Hiába, a Win 2003-ban nagyott domborítottak azzal, hogy parancssorból mindent lehet.Nekem legjobban a netsh tetszik, pl. így tud egy mezei felhasználó admin jog nélkül IP címet váltani a gépén. (megmutatta: FM, secu tanfin)Üdv,Kaczúr Zsolt, MCSE

  2. Zsolt says:

    Upsz, a pathping-re gondoltam, csak kicsit hülye helyen van a komment link. Bocsánat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: