Xen – avagy a végtelen orosz hómezők újabb példája

Pénteken izgatottam mutattam Kriszián kollégámnak a Virtual Server majdani újdonságait és a Longhorn kiszolgálóknak a virtualizációhoz való viszonyát – erre tessék a mai HWSW címlapon egy különös hírt olvasok. Az nem olyan különleges, hogy megjelent egy Linux kernel (Lehet, hogy érdemes lesz megjegyezni a dátumot: 2005.06.20. A Kernel verziója: 2.6.11.12). A legfontosabb a hírben, hogy a kernel részévé vált a Xen, amely a Hypervisor jellegű, ugyanakkor GPL licence alatt megjelenő, teljesen ingyenes rendszerkomponens. A Xen feladata pedig nem más, mint a virtualizáció, pontosan az, amit a majdani Virtual Server is végezne – immár talán a Longhornba építve. Hmm.

Körülnéztem a neten a Xen után kutatva és a hírt egy másik forrásban is megtaláltam. A techweb éppen csak egy hajszállal részletesebben foglalkozik a hírrel ezen az oldalon. Ami igazán elgondolkodtatott, az a felső sávban található hírdetés volt. Kicsit fura, kicsit bizarr, különösen a hírrel együtt tekintve. Mivel nem biztos, hogy holnap is ugyanezt látnátok majd, ezért az egészet lekaptam és ideteszem a cikk mellékleteként.

A hírdetésben az áll, hogy a Windows sokkal költség-hatékonyabb, mint a Linux. Kicsit olyan ez, mint amikor a Harmadik Birodalom német seregei a végtelen orosz földeken harcoltak. Bár hadseregeket kerítettek be és rendületlenül nyomultak előre, az szovjetek a "semmiből" vetettek be újabb és újabb hadosztályokat. Sohasem volt vége, sohasem. Hát a Xen mostegy ilyen hadosztály. És fognak még jönni a semmiből. A meghódítandó terület pedig nem csökken, hanem nő. Az ellenállás sem csökken, hanem nő, az erőforrások végesek….mit kell itt tovább ecsetelnem a dolgokat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: