Szoftveroszkár

Arra gondoltam, hogy készítek egy listát, amin azokat a szoftvereket sorolom fel, amelyekkel dolgozom, jól ismerek, és emellett nagyon tetszik is. Most három terméket is felsoroltam, íme az indoklás:

Tivoli Storage Manager: Egy, a GFS rendszertől teljes mértékben különböző, gyakorlatilag lehetetlennek tűnő feladatokat megoldó mentési-archiválási rendszer. A TSM-el lehetséges például egyszerre a mentési időre és a visszaállításra időre is optimalizálni a mentőrendszert. A progresszív mentése – tudomásom szerint – páratlan. Bonyolult és összetett a program, százszámra hozza a fogalmakat, amelyeket el kell sajátítani, mégis megéri, mert a mentési rendszert szinte a "konfiguráld be felejtsd el" szintre emeli. Csak néhány apróság: egyetlen alkalommal végez teljes mentést, ez az első alkalom, attól kezdve a "mindörökké inkrementális" elvet alkalmazza. Ezzel minimalizálja a mentési időt. "Ráériő idejében" pedig a szalagokon lévő szétszórt inkrementális darabokat egymás mellé rakja, hogy a visszaállítás is gyors legyen. Csak azt menti, amit menteni kell, csak egyszer, de akár több példányban is. Tárolási hierarchiát képes bevezetni, paralell menthet többszáz gépet egyszerre stb. stb. Igaz, hogy egy szerverhez kicsit ágyú a verébre, de SAN-nál, tape librarynál azt hiszem verhetetlen.

Windows Server 2003: A Microsoft által valaha készített legjobb operációs rendszer. Kicsi az erőforrásszükséglete, alapból ki lehet hozni akár 50 MB-os memóriahasználatot is. Bombabiztos a címtárrendszere – persze megfelelő DNS szolgáltatás esetén. Óriási segítség a rendszergazdáknak a csoportházirend funkció, házirendestül, szoftvertelepítésestül. Az általam valaha olvasott legjobb súgó itt található: többezer oldal példákkal, ábrákkal, architektúrális ismertetőkkel. Nagyon jók a hozzáadott szolgáltatásai: az NLBS, a cluster, a DHCP, a DNS, a terminal szoflgáltatás, a DFS, az FRS, az IIS, PKI, VPN stb.

SenseNet PortalEngine 5.5: A portál technológiákban nem vagyok túlontúl járatos, de azt még így is könnyű volt belátnom, hogy a PortalEngine 5.5 az egyik legjobb megoldás, amit valaha a Windows rendszerre készítettek. Jól felépített, jól konfigurálható, a Microsoft fejlesztési lehetőségeit a végletekig kiasználó termékről van szó. A portál funkciók mellett a tartalommenedzselés feladatát is magára vette a szoftver, ezzel messze a Sharepoint Portal Server elé került – legalábbis e funkciót tekintve.

Mindhárom terméknél a jó funkcionalitás mellett az tetszik igazán, hogy az adott területen a szoftvermérnökség kiváló példái – kevés hibával, a javítások jó menedzselésével és végül: rendkívül részletes dokumentációval. Azt hiszem a termékek bevezetésénél óriási jelentősége van, hogy milyen könnyen lehet mély ismereteket szerezni – és a fenti példáknál ez igen könnyű.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: