ThinTune kliensek és Windows Server 2003

Ha már az előző bejegyzésben írtam pár sort a Thintune vékony kliensekről, akkor elmesélem, hogy milyen kalandunk volt a Windows Server 2003-as terminál szervereink SP1-re frissítésénél.
 
Több terminál szerver NLBS  farmunk is van, minden fontosabb telephelyen egy-egy. Ezek közül kettő már Windows Server 2003-at futtat. Miután átnézegettem a tudásbázis cikkeket és nem találtam semmilyen komoly kompatibilitási problémát, úgy gondoltam, hogy mindkét fürt egyiegy-egyik állomását megfrissítem. Ha minden jól megy, akkor másnap majd szépen belépnek a felhasználók, este meg a következő ketttővel végzek.
 
Így is történt volna…(ahogy az öt kis kínai meséjében), hacsak..hacsak másnap nem kezdett volna bodog boldogtalan panaszkodni, hogy az X szerverre nem lehet belépni. (Csak az Y-ra) Nagy ügy, használják azt. De kiderült, hogy nem egyforma a kiszolgáló. Az egyiken ilyne progi van, a másikon olyan. Az átmeneti megoldás az volt, hogy az Y szerverről már át tudtak jelentkezni az X-re.
 
Hmm. Ez azt jelenti, hogy a Thintune klienseink nem bírják az SP1-et? Úgy tűnt. Telefonáltunk a supportunknak, hogy gond van, ez meg ez. Ő azt javasolta, hogy az RDP-PRO kapcsolat helyet használjunk  RDC Client-et. Nem addiga! Nekünk kell a 64K szín, meg az USB-redirect, az meg nem megy az RDP client-el, mert az csak RDP 5.0-t tud. Ezzel a panasszal a magyarországi kontaktunk "elment" Németországba, majd kis idő múlva igen jó hírrel tért vissza.
Tévesen fogtuk fel a neveket. Az RDP-PRO nem az, amit a neve sejtet. Az egy olyan alkalmazás, amelyet a Thintune megvett és a Linuxába beépített. Az RDP-PRO – a jelenlegi firmware verzió mellett – legfeljebb 5.1-es protokollt ismer. (Azt is bugosan) A Windows Server 2003 SP1 viszont 5.2-es protokollt követel! Használjunk inkább RDP client-et. Az ugyanis egy szabad forráskódú, ingyenes termék. Ismeri az 5.0, 5.1, 5.2 protokolokat – csak be kell konfigurálni.
 
És lőn, így is lett. Az RDP-Pro kapcsolatokat töröltük a kliens gépekről, elővettük és helyesen bekonfiguráltuk az RDP-Client-et (ami ráadásul nem is bugos), és már ment is minden, mint a karikacsapás.
 
Később egy IT megbeszélésen szóba került, hogy miért nem tesztetünk előtte. Mit teszteltem volna? A specifikáció szerint a kliens tudta az 5.2-es szabványt (csak nálunk nem úgy volt bekonfigurálva, mivel félreértettük a neveket). Az újraindítás után a bejelentkezés sikeres volt – de csak az XP-k esetén. Gondolnom kellett volna, hogy bár a leírás szerint működik, az XP-s kliensek el is érik a TS-t, a Thintune-ok esetleg mégsem? Hát nem gondoltam. Azt gondoltam, hogy azért redundáns a terminál kiszolgálónk, hogy ha az egyik kiesik, akkor még mindig ott a másik. Nem így történt. Tanulság: egyeztetni, kommunikálni, és a tervek szerint használni mindent. Azt hiszem legalábbis, ez lett volna az egyetlen – pénzmentes – kiutunk.
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: