Faxmaker 10 upgrade

A hétvégére nem csak a storage bővítését és a meglévő SQL szerverünk alatt a diszkcserét terveztük el, de azt is, hogy szombaton a darts-ozás helyett (amíg az SQL adatokat másoljuk, meg a storage építgeti magát) frissítjük a GFI Faxmaker faxszerverünket a 10-es verzióról a 12-esre. A felhasználó igazából nem vesz majd észre semmit (ha minden jól megy), mi viszont ezután leszedhetjük az Exchange clusterről azt az égtelenkedő Faxconnectort, amelyet olyan bénán tettek fel (by megoldásszállító), hogy az erőforrás csak az egyik node-on üzemet, a másikon eldobja magát.
Az új GFI FaxMaker 12 viszont már sokkal okosabb annál, hogy a spanyol viaszt maga feltalálja. Okosan egy SMTP kiszolgáló mellé települ, azt használja a szentem, így meg is szűnik az a para, hogy vajon együttműködik-e a clusterezett Exchange-el vagy sem. SMTP, pucér SMTP, ennyi elég is.
 
Mivel a szombati munka java péntek éjjel kámforrá vált, egyetlen feladat maradt, a fax frissítése. Na, nem baj, legalább ezen is túl leszünk, szebb is lesz a rendszer, okosabb is. Nem mondhatom, hogy nagy FaxMaker guru vagyok, mert annak idején nem én tettem fel (ezért nem is készültem belőle), időközben pedig elég stabilan dolgozott, leszámítva azt az Exchange connectort, ami viszont szerintem telepítési gondok miatt nem ment. Szóval mostanra, a frissítésre kellett elszánnom magam, hogy tisztességesen után nézek miként kell upgrade-elni, mert ha nem sikerül, azt is nekem kell kijavítani.
 
Amikor valamihez nem értek, akkor összegyűjtöm a fellelhető összes információt, tudásbáziscikket, kulcsszavakat googlizok, hátha mások befuccsolt upgradejeinek nyomára akadok a neten, aztán esetleg továbi linkeket lelek a megoldáshoz. Szóval szörfölés a kezdete, aztán doksirendezés, fogalom-sárga-jelölővel-kihuzás, step-by-step lépéssorozat készítés, hogy mi mindent kell előkészíteni, roll-back tervezés, amennyire csak lehet. Amikor mindez megvan, akkor pedig mély lélegzet és mehet. Végül is mire használnak egy fax szervert? Semmire…Néhány szerződés, meg banki visszaigazolás, megrendelések – csupa piti dolog köröz ezen a technikán, nem?
 
Mindig szerettem Hamvas Béla öt géniusz koncepcióját, és azt hiszem, nem is terjesztem ki az elméletet, amikor azt mondom, hogy nem csak helyet, de időt is uralhat egy-egy géniusz. Nos, a szombati Faxmaker telepítését a pénteki géniusz uralta, amennyiben szinte pontosan úgy zajlott le minden, mint pénteken.
A Faxmaker frissítése nagyon egyszerű: szedd le az előző verziót, ottmaradnak a könyvtárban a beállítások, telepítsd fel az új verziót, az észrevesz mindent és magára húzza a szükséges konfigot. Nálunk is ez történt. Értelem szerűen csupán a licence kulcsot kell újra megadni, hiszen ez már egy újabb verzió, a régi maintenance különben is lejárt. És ekkor kezdődött (fejeződött be) minden. A kulcs ugyanis, amit hónapok alatt kunyeráltunk ki, nem volt elfogadható a FaxMaker számára. "Invalid" – ezt mondta szószerint. Szombat délután kettőkor. Telefon a szállítónak: nincs emberük. Telefon Máltára: jöjjek vissza hétfőn, nagyon örülnek, hogy az ő terméküket használom.
Végül nagy nehezen találtam valakit a szállítótól, aki majd fél óra múlva gép elé ül és megadja annak az emberkének a számát, aki a disztribútort képviseli. Na, egy óra múlva ez tényleg össze is jött. Felhívtam a disztribútort és hát kiderült, hogy gond van ,mert bizony ők a 10-es verzióhoz adtak egy új kulcsot, nem a 12-eshez.
 
Na ilyenkor mit csináljon az ember? Most akkor sikeres volt az upgrade, vagy sem? Rollback vagy sem? A disztribútor azt mondta, hogy hétfőn reggel kilenckor kezdődik az élet Máltán és rögtön kapok kulcsot. Én meg megtárgyaltam a főnökömmel, nem kell visszaállni, ha tényleg minden jól ment. Hát honnan tudjam, amikor nem tudtam tesztelni? Na mindegy, eltettem magam a hétvégére, hogy megszabaduljak attól a kuncogó géniusztól.
 
Azért vannak jó dolgok is. 9.05-kor volt kulcsom ma reggel. Nem rossz ugye? Beizmítottam és lásd csodát: a FaxMaker feléledt, minde beállítás a helyén – hát ilyen nincs is. TÉNYLEG nincs. A küldés nem ment, csak a fogadás (vagyis a lényeg azért működött). Azért nem ment a küldés, mert a faxszerverre feltett SMTP visszahányta a leveleket a rideg "unable to relay" üzenettel. Pedig minden RELAY beállítást engdedélyeztem a dokumentumok szerint. A mi a fene lehet ez. Megnéztem az SMTP logot. A faxszerver fogadta a levelező kérését, majd amikor az exchange-ünk azzal állt elő, hogy ő az IMCEAFAX-<faxszám>@mal.hu címre küldené a "levelet", akkor az SMTP elhajtotta. "Unable to relay". Pedig engedélyezve volt a relay az exchange IP címére. Mi a lótúró ez?
Nyögvenyelőesen végül azt találtam ki, hogy az SMTP konfigjában "alias"-ként felveszem a mal.hu tartományt, hadd érezze magáénak az SMTP a fenti mailcímmel kapcsolatos teendőket. És lám, működött.
 
Erre a hétre már nem tervezek találkát a szombati géniusszaL.
 

One Response to Faxmaker 10 upgrade

  1. miklos.markus says:

    Üdvözletem, itt a "szállító sales munkatársa".Először is legnagyobb sajnálatomat fejezem ki a történtek miatt!Néhány információ az én szemszögemből:- Az EXP700-as storage-bővítő-fiók forgalmazását az IBM visszavonta. Utódjaként jelent meg az új EXP710 (ami már 2Gbps-es). Ebből az "utód" kifejezésből adódott a sajnálatos félreértés, melyet a disztribútor a legnagyobb jóhiszeműség mellett követett el, hogy a FAStT500-as storage-dzsal ez is kompatíbilis lesz. Tehát azt nem mondanám, hogy "csőbe húztak", de tény, hogy több különböző hozzáértő illetékes kezén is átment a fejlesztési terv, és sajnos senkinek nem szúrt szemet időben a dolog. Mivel ezekben az emberekben megbízom, ebből feltételezem, hogy ez a kompatibilitási mátrix talán nem volt kellően hangsúlyos az EXP710 bejelentésénél, és ez okozta a hibát az esetünkben. No, ennyit a mundérról, meg az ő becsületéről. Köszönjük szépen a megértő hozzáállást, és ígérjük, hogy mindent elkövetünk a mielőbbi korrigálásért.- Egyébként a FAStT500-as storage már elég régi modell. Eredetileg az EXP500 névre hallgató bővítő-fiók tartozott hozzá. Később az EXP700 még biztosította a kompatíbilitást, mint azonban most kiderült, a továbbiakban (EXP710-től) már csak újabb storage-okat támogatnak a fiókok. A bővítés gondolatánál fölvetődött, hogy a storage cseréje is megfontolásra érdemes, sajnos erre nem volt lehetőség most. A 700-as bővítő-fiókok viszont egy esetleges későbbi storage cserénél már sajnos nem lesznek felhasználhatóak (1Gbps!).- Jó hír, hogy az IBM most újra bejelentette az EXP700-ast, így ez még egy kis ideig (kb. szeptemberig) beszerezhető. Meg is rendeltük, igyekszünk a szállítást mihamarabb bonyolítani, és a korábban már alkalmazott módon végezni a bővítést – azaz az EXP710-eseket elvisszük, helyettük hozzuk a 700-asokat.- Remélem, hogy 1 db leállással még augusztusban ki fogjuk tudni köszörülni a csorbát.Üdvözlettel (megtévesztő monogram):MKU.i.: tetszik a blog!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: