A jó rendszergazda

A hétvégén "Informatikus találkozón" vettünk részt. Ezt évente egy-két alkalommal szervezzük meg magunknak, hogy az IT csapat tagjai végre találkozhassanak is egymással. Három telephelyen van állandó IT támogatás és a vezetőket leszámítva ritkán fordul elő, hogy egymás telephelyeire utazgatunk. No, az ilyen találkozókon mindenki összejöhet mindenki mással, hozzuk az egész családot is, szervezünk magunknak némi programot, persze semmi kötöttség, semmi szakma. Most például "erdei kincskeresés", íjászat, nyildobás, kötélhúzás volt a program, délután pedig az elmaradhatatlan foci.
 
Az egészben az a jó, hogy beszélgethetünk és alaposabban megismerhetünk olyan kollégákat, akikkel nincs idő, hely, alkalom munka közben csevegni. Most hétvégén egy olyan kollégámmal beszélgettem, aki fiatal, még három éve sincs, hogy dolgozik, családalapítás előtt áll. A dilemmája az, hogy vajon folytassa-e a GDF-en megkezdett tanulmányait, vagy inkább keressen valami jobbat.
 
Elsőre talán az újrakezdés tűnik helyesnek. Annak idején a kolléga nem köthetett tanulmányi szerződést a céggel, mert a főnököm kijelentette, hogy ugyan minden erejével támogatja a munkatársai tanulását (és ez tényleg így van), de nem hajlandó aszisztálni olyan tudás és papír megszerzéséhez, amelyet a munkaerőpiac semmire sem értékel. Gondolom mindenki ismeri a "gábor dénesek kíméljenek" jeligével megjelent álláshírdetést. Igen, talán tényleg jobb lenne újrafelvételezni, mondjuk Veszprémbe, Győrbe, vagy a Kandóra, de akár a Műegyetemre is.
 
Ugyanakkor tegye a szívére a kezét mindenki év válaszoljon: tényleg annyira számít, hogy ki és hol végez? Még ha szignifikáns eltérés is lenne az elit egyetemek javára, én ezt akkor is kétségbe vonnám. (Az elit egyetemekre ugyanis eleve a tehetségesebb diákok felvételiznek és jutnak be, de ez még semmit nem mond az adott intézmény teljesítményéről.)
 
Személy szerint úgy gondolom, hogy a diploma az egy szükséges minimum, a szakmai diploma határozott előny, de egyik sem ér fel a diplomás tettrekészségével, megújulni tudásával, tenniakarásával. Szépen csillog egy Eötvös vagy Műszaki egyetemes végzettség, de az csupán ígéret, hogy a jelölt, aki épp állást keres, talán megfelelő tudással rendelkezik. Arról egyik diploma sem biztosít, hogy olyan munkatársara lelhetek a felvételizőben, aki nem adja fel a nehéz pillanatokban sem, empatikus a rosszakaratú felhasználókkal szemben is, türelmes a SHIFT gombot sem ismerőkklel szemben, kreatív, ha egy tevékenységet automatizálni kell és a többi és a többi.
 
Kitalálható, hogy én a suli folytatása mellett érveltem. Úgy gondolom, hogy ma a diploma, legalábbis az informatikai szakmában, meglehetősen alacsony értékkel bír. Az IT még nem tart ott, mint az orvoslás. Ami  kell, az a "diploma". Így kis betűvel írva, minden hűhó nélkül. Szerintem – lehet hogy a kevesek közé tartozom – akár a GDF diploma. A jó munkaerőtől, ha már papírokról van szó,  a végzettség mellett  szakmai, gyártói vizsgákat kérnek/várnak – pontosabb én is kérek/várok. Ha pedig nem a papírt nézzük, akkor még jobb (lehet) a helyzete a nem fényes helyről szerzett végzettségnek.
 
Amikor a fent emített kolléga három évvel ezelőtt hozzánk került, a Windows NT-ről annyit tudott, hogy más, mint a Windows 95. Csak ennyit. Más. Nem mentem bele az olyan fogalmak kérdezgetésébe, mint az alapértelmezett átjáró, meg a TTL érték, mert úgyis hiábavaló lett volna. Ami viszont megfogott az az volt, hogy a delikvens sehogy sem adta fel az angolra váltott interjút. Küzdött, küzdött, hogy kifejezze magát, hogy legyőzze a saját  zavarát. Megtetszett a küzdeni akarása. Meg is mondtam neki: úgy tekintem, hogy nem tud semmit és ezen ne is sértődjön meg, majd ha megéri, pár hónap múlva úgyis igazat ad nekem. Azért vettem fel, mert láttam benne azt, aki nem adja fel. A feladata egyszerű volt: három hónapon belül tegyen le egy MCP vizsgát. Ha valaki meg tud újulni ennyi idő alatt a munka mellett, akkor az jó munkatárs lesz. És így is lett.
 
Én pedig úgy érzem, hogy többszörösen is igazam lett:
  1. érdemes volt felvenni a kollégát, habár nem volt szakmai tapasztalata
  2. Érdemes volt nem foglalkozni a végzettséggel, gyakorlattal
  3. Érdemes volt terhet rakni a vállára, nehéz de azért elérhető feladatot adni

Szóval éppen tanuló, állásra pályázó, ifjonti informatikusok: megmutatni a rátermettséget többet ér, mint szép diplomát szerezni. Mindez azonban nem ment fel a diploma megszerzésének kötelezettségétől. Jelenleg ez a helyzet. És nem tudom, hogy sajnálom-e.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: