Xen, és újra csak Xen

A Xen, amelyről már korábban is írtam, immár a harmadik verziójához közeledik. Igen érdekes, hogy nagyon gyorsan túlléptek azon a problémán, amelyen az ESX régóta fáradozik, nevezetesen a több processzor támogatásán. Persze az nem világos a számomra, hogy ezt az Intel új, virtualizációt segítő architektúrájával érték el, vagy attól függetlenül. Mindegy, ez nagyon komoly teljesítmény.
A cikk szerint csupán 2-3%-os a processzor overhead, szemben az ESX 25%-ával (amiről mindannyian tudjuk, hogy kb. 6% a weben talált előadás alapján). Akkor is, a 2-3% szintén komoly dolog.
A 3-as verzió támogatni fogja a Windows XP-t, nemsokára pedig a Windows Server 2003-at is. Ez ütős, de megint nem világos, hogy ehhez az intel új hardvere kell-e, vagy a Xen maga tudja.
 
A cikkből ugyan hiányzik a SAN támogatás leírása, ami feltehetné (vállalati környezetben) a pontot az i-re, de a megjelenés után talán többet megtudhatunk majd. Minden esetre a Xen most már komoly alternatíva kezd lenni – ha ebben a pillanatban még nem is az – legalábbis egy ilyen Windows-uralta környezetben, mint a miénk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: