Egy síma…

Végre volt alkalmam birtokba venni a Storage bővítés alatt megismert WSUS-t. Régen ért már ilyen kellemes meglepetés a Microsoft részéről. Alaposan összekapták magukat a fiúk és egy nagyon hasznos és ügyes rendszert alkottak, amely nem említhető egy lapon a SUS 1.0-val. Lássuk:
 
Már a rendszer architektúrája is sok jót tartogatott. A dokumentációból kiderült, hogy a kliensek képesek delta-upgrade-re is. Ez azt jelenti, hogy egy fájlfrissítésnél nincs szükség a teljes állományra, a BITS 2.0 csak azokat a bájtokat tölti le, amelye ténylegesen megváltoztak. Így aztán jóval kisebbek lehetnek a letöltendő csomagok, végreredményben a kisebb telephelyeken nem lesz szükség WSUS-ra. És tényleg. Négy kisebb telephelyen azonnal megszüntettem a SUS kiszolgálókat, így viszont már az IIS-re sem volt ott szükség (meg a hozzá tartozó IUSR, IWAM fiókokra sem). Mivel ezek a szerverek egyben tartományvezérlők is, külön jól jött, hogy eltűnt róluk a webszerver.
 
A WSUS egy SQL adatbázisba dolgozik, ami számtalan előnyt jelent. Az adatbáziban tárolja a letötött vagy letöltendő csomagok metaadatait, a frissítendő számítógépeket, azok jelentéseit. Az egyik legfontosabb újítás, hogy van visszajelzés. Pontosan lehet tudni, hogy mely gépeken milyen frissítések települtek, melyek nem, esetleg a telepítés közben felléptek-e hibák. A nem frissülő gépeket azonnal ki lehet szúrni. Nekem feltűnt például, hogy egy gépen 40 firssítés hiányzi, miközben a többin csak három-négy. A gép eseménynaplójára ránézve kiderült, hogy a firssítéseket minden nap letölti a gép és azok készen állnak a telepítésre, de maga a telepítés nem történik meg, mert addigra lekapcsolják a gépet. Vagyis: elfelejtettük precízen beállítani a csoportáhzirendben, hogy a kihagyott telepítéseket a következő újrainduláskor pótolja a gép. Mire nem jó egy riport, ugye? Apropó csoportházirend: a kisebb telephelyek 2-2 SUS házirendje is az enyészeté lett, vagyis egyszerűbb, kisebb a rendszerünk.
 
A WSUS-ban csoportokat is megadhatok (sőt, a csoportokat csoportházirendből és kezelhetem), így ki lehet alakítani a szerverknek, a munkaállomásoknak és a csomagokat előzetesen tesztelő gépeknek egy-egy külön csoportot, mindezt egyetlen WSUS szerverhez rendelve.
A Jóváhagyások folyamata összetettebb, de érthetőbb lett. Egy csomag először jóvá nem hagyott állapotban érkezik, akárcsak korábban. Ezután csoportonként eltérő jóváhagyásokat adhatunk meg. Ilyen például a "Csak keresésre", a "Telepítés", az "Elutasítás". A jóváhagyásokat bármikor módosíthatjuk.
 
Néhány napi használat után rájöttem, hogy a WSUS kezdetben egy "konvergálási" folyamaton esik át. A SUS-ból átvettem a jóváhagyásokat, és elvégeztem azokon a csomgokon is, amelyeket a SUS 1.0 nem kezel (Office, Drivers stb.) Magukat a csomagokat azonban nem migráltam át, két okból sem. Egyrészt azt gondoltam, hogy így tényleg csak a szükségeseket tölti majd le a WSUS, másrészt a szükségeseknél is a nagyobb verziót, hogy a delta update elvégezhető legyen. Másrészt azt feltételeztem, hogy a szükséges csomagokat (ez nálunk hetvenvalahány) így előre veszi. Nem egészen történt így.
Az ezervalahány csomag letöltését sajnos elkezdte, és úgy tűnik, hogy a BITS 2.0-val végre is hajtja. Immár egy hete töltöget a háttérben, és még mindig van vagy kétszázvalahány letöltendő csomag. Szóval az elején egy kicsit konvergál a szentem. Ha majd egyszer minden lejött, akkor ez nem lesz többet probléma. Ami megoldandó, az a 13GB-os gyűjtemény lejuttatása a maradék két telephelyre, ahol a SUS-t még ki kell váltanom. Szerencsére még erre az esetre is van módszertana a WSUS-nak.
 
Összességében szép, jó, hasznos, fájdalommentes frissítéssel – ez a WSUS.
 
Advertisements

One Response to Egy síma…

  1. Gábor says:

    Gondoltam bővítem a hozzászólások számát. Amúgy ez az upgrade még előttem van, de látom, hogy a supportom már felkészült. Üdv mindenkinek.LGwww.lepenye.hu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: