…egy fordított

Hosszas küzdelem után eljutottam odáig, hogy volt időm – tesztelési céllal – egy Office Livee Communication Server 2005-öt (LCS) telepíteni, legalábbis egy részét telepíteni. Azt kell mondanom, hogy kínlódás, kemény kínlódás, pedig igyekeztem alaposan felkészülni.
A környezetünkről annyit kell tudni, hogy két tartományunk van. egy üres gyökértartomány és a ténylegesen használt gyermektartomány. Az LCS telepítése eléggé sok lépésből áll, egészen pontosan  hétből, ahogy a cikk végi kép mutatja. A vicces az egészben az, hogy szinte mindegyiket más-más gépen kell végrehatani. A séma preparciót és a forest preparációt a schema masteren, a domain preparációt a majdani LCS gépen, a "Domain add to Forest Root" lépést a tartományban de Enterpise Admin joggal, a "Create/Upgade Enterprize Edition Pool" fázist az SQL kiszolgálón, végül a tényleges telepítést a tényleges LCS szerveren.
Az első három-négy lépéssel nem volt gond, de a pool létrehozása kínszenvedés volt. Ott kezdődött, hogy nem volt WSH 5.6-os verziónk telepítve az SQL szerveren. Telepítettük, de újraindításért sírt. Megpróbáltuk, hátha megy anélkül is. Nem ment.
No, este újraindítottuk. Másnap újra nem ment le a telepítés. Ezúttal az volt a gond, hogy storage bővítéskor szétszedett függőségi viszonyokat elfelejtettük visszaállítani, az LCS viszont csak olyan diszkre volt hajlandó felmenni, amelytől ténylegesen függ az SQL szerver. (Ez a mi hibánk volt, igaz, és még hálásak is lehetünk, hogy az LCS szól, ettől függetlenül felmehetett volna, igazán.) A függőségeket csak lekapcsolt erőforrások esetén lehet állítani. Ez újabb SQL újraindulást igényelt.
A következő nap végül egy regisztrációs fájl bejegyzésén hasalt el. Azt kellett volna rögzítenie egy esetleges MOM rendszer számára, hogy az adott kiszolgáló háttéradatbázisa egy LCS kiszolgálónak. A google-n matatva rájöttem, hogy a reg.exe programot hiányolja a script. Ez a Windows 2000 resouce kit része. Letöltöttük, betettük a system32 könyvtárba. Ezután már a fájl nem hiányzott, de a regisztráció így sem sikerült. A dolog rákfenéje az volt, hogy a futó script ilyenkor mindent visszacsinált, mintha el sem indult volna.
Végső megoldásként fogtuk magunkat, a merevlemezre másoltuk a teljes telepítő holmit, módosítottuk a telepítő scriptet és kivettük belőle ezt a legutolsó mozzanatot. Így már végre valahára felment.
 
Az LCS fut, hibaüzenet nincs, a SQL-t használja. Már csak azt az apróságot kell megoldani, hogy a kliensek csatlakozhassanak a szerverre. Nem akar ugyanis sikerülni nekik….
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: