Ismét Virtuozzo

Újabb érdekes dolgokat találtam a Virtuozzóról. Azt már írtam, hogy a virtuális gép és a hostgép ugyanazt a kernelt használja, de azt nem, hogy ennek mi a következménye. Nos, ha egy kernelről van szó, akkor elég egyetlen szerver licence. És ugye ez már rendkívül érdekes. Az Virtual Server és a GSX/ESX esetén lehet takarékoskodni a hardverrel bizonyos fokig, például kevesebb processzort, kevesebb alaplapot, tápot, hálózati kártyát kell venni stb. stb. Ez a takarékoskodás is véges, mert pl. egy négyutas kiszolgálóban a bonyolultságát (cache koherencia stb.) meg kell fizetni, a memóriával sem lehet sokat takarékoskodni.  Ráadásul – a sok erőfeszítés ellenére – még nem elhanyagolható a virtualizációból fakadó többletterhelés (overhead) sem. Végezetül egyetlen fityinget sem takaríthatunk meg a szoftverlicenceken, mert hiába virtuális a gép, a szoftver, ami fut rajta épp olyan, mint az igazin, és éppúgy fizetni is kell utána.
 
A Virtuozzó ebből a szempontból teljesen más. A virtuális gépek valahogy úgy funak, hogy a sajátjuknak érzik a kernelt, holott az közös. Mint a Virtual Shadow Copy. Hogy egyetlen állomány van-e vagy több, az csak nézőpont kérdése. Ennek a virtualizációnak határozott korlátja, hogy csak azonos operációs rendszert lehet virtualizálni. Vagyis Windows 2003-on csak Windows 2003-at, Linuxon Linuxot stb. De ha valakinek épp erre van szüksége? Akkor az már nem is olyan nagy korlát. Cserébe akár többtucat külnö életet elő virtuális gépünk is lehet, miközben továbbra is csak egyetlen licence-t kell fizetni!! Ha pl. 10 db VPS-t hozok létre, akkor éppen kb. kilencmillió Ft-ot lehet megtakarítani a licenceken (Windows Server 2003 Enterprise Editon-t feltételezve). Kerüljön hárommillióba a Virtuozzó, akkor is megtakarítottam 6 milliót.
Ráadásul a közös kernel igazi memóriamegtakarítást is jelent (Az ESX ezt úgy oldja meg, hogy megnézi a kiszolgálók memóriatérképét és az tejesen azonos mintájúakat összevonja. Ha pl. van két virtuális kiszolgáló, amely csak DC, akkor a memóriaállapotuk erősen hasonlít egymásra, így a megtakarítás is jelentősebb lehet. A megoldás jó, de jellegéből adódóan korlátos) A Virtuozzó egyébként úton útfélen hirdeti, hogy elhanyagolható overheadje van, amit tényleg el tudok képzelni.
 
Lássuk azért a problémát is: a host operációs rendszerét mindennél jobban védeni kell, hiszen az a közös. De hát mi ne tudnánk, Microsoft rendszermérnökök, hogy a Windows rendszer megbízható? MÁr csak a fürtözés és az NLBS viszonyát kell tisztázni, mielőtt tényleg belevágnánk a próbálgatásba.
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: