FastT-ESX-Cluster-Exchange – migráció – I. rész

Azt hiszem, hogy életem eddigi legbonyolultabb, legnehezebb, leghosszabb, legfárasztóbb átállásán (migrációján, projektjén, ahogy tetszik) vagyok túl. A legeket még bőven lehetne sorolni, de inkább mesélek…

Ahogy azt már a storage fiaskó cikkben írtam, nem jött elsőre össze a FastT 500 és az ESX kiszolgálónk összeházasítása úgy, hogy az ESX majdan az Exchange fürtünk egy tagját hostolhassa. Azt is írtam, hogy a következő alkalmat az „utolsó dobásnak” fogom fel, amikorra mindennek sikerülnie kell. Nos, a cél röviden megfogalmazva a következő volt:

 

Adott egy Windows 2000 Advanced Server fürt, rajta egy Exchange 2000 cluster. Ennek a rendszernek a funkcióit kell migrálni egy ESX 2.5-ös gépeken futó virtuális, Windows Server 2003 – Exchange 2003 rendszerkörnyezetre.

 

Szép ugye? Hardver váltás, virtualizáció, operációs rendszer váltás és Exchange verzió váltás együtt. A lépéssorozat a következő (a teljes projektleírást most nem idézem, csak a történetünk számára relevánst momentumokat. A fürt sok funkciót hord, ezek azonban a mi szempontunkból kevésbé lényegesek)  

  1. A jelenlegi fürttagokon HBA csere (a korábbi cikk alapján érthető, hogy miért
  2. Az ESX-ek és a jelenlegi fürttagok azonos storage particióba helyezése
  3.  Virtuális gépek telepítése
  4.  Az első W2000 node eltávolítása a fürtből.
  5.  Az első virtuális node hozzáadása a fürthöz
  6.  Exchange 2003 telepítés
  7.  Erőforrások átmozgatása, Exchange frissítése
  8.  A második W2000 node eltávolítása
  9.  A második virtuális node hozzáadása
  10.  Exchange telepítés a második node-re
  11.  A teljes rendszer ellenőrzése

 A fenti lista annyiban nem teljes, hogy a mentési szoftvert, az antivírus rendszert és az egyéb kiegészítő komponenseket is be kell állítani, de ezek már nem túl jelentős „tételek”.

A múltkori sikertelenség ellenére úgy gondoltam, hogyha az ESX-ek és a jelenlegi fürttagok az új HBA-k révén majd szépen elférnek egymás mellett, akkor a többi menni fog, mint a karikacsapás, ezért úgy becsültem, hogy legkésőbb éjfélig végzünk, vagy addigra végképp befuccsolunk egy olyan állapotban, amikor még hozzá sem nyúltunk a jelenlegi clusterhez, tehát üzemképesek maradunk. A munkához külső segítséget is kértünk: Kovács István, az IBM és Vince Viktor a BCSS rendszermérnöke állt a rendelkezésünkre. István a FastT és a SAN avatott szakembere, míg Viktor az ország egyik legjobb ESX szakértője. A teljes képhez még tudni kell, hogy a mi SAN-unk egy viszonylag egyszerű, ám a lehetőségeinkhez képest redundáns rendszer. A ritka kivétel épp az a fürt, amit most migrálnunk kellett. A SAN switcheinkben egyenként 8-8 pont található, ez pedig némileg behatárolta a migráció technológiai menetét. Hogy ne beszéljek rébuszokban, feltöltöttem a SAN eredeti állapotát, azt a köztes konfiguráció és a végső stádium kapcsolási rajzát. (Exchange migráció fotóalbom) Látható, hogy az x445-02 először csak a második switchbe kapcsolható, majd az első Windows 2000-es node kiesése után kerülhet csak a megfelelő HBA a megfelelő SAN switch portba. A végső konfiguráció a VmWare által javasolt kapcsolás.

Visszatérve a munka menetéhez, az egész akciót pénteken kettőkor kezdtük, amikor Viktor megérkezett. Elmeséltem neki a tényleges feladatot, a jelenlegi konfigurációt, megmutattam az összegyűjtött VmWare tudáscikkeket és IBM Redbookokat, majd nekiálltunk a dolgoknak. Közösen értelmeztük a legfontosabb cikkek mondanivalóját, lejegyzeteltük a számunkra releváns lépéseket és átnéztük az ESX konfigurációkat, vajon mindent az előírtak szerint állítottunk-e be.

Négy óra után, tehát a kért leállási idő kezete után nem sokkal érkezett meg István (így is kértem), ám mint kiderült, így is túl korán: egy menedzserünk azonnal ihatállyal másfél órával későbbre tolta a leállást. (Ez azért volt gond, mert leállásra, vagyis az ERP rendszerünk állására összesen két órát kértünk.)

 

Folytatom…

 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: