FastT-ESX-Cluster-Exchange – migráció – III. rész

Mindig elakadok ezeknél a hosszú beszámolóknál, azért remélem, hogy most már tényleg eljutok a végére. Az izgalmak csak most kezdődtek…

Szombat délután a fél négyes eredeti időpont helyett korábban, kettőkor elkezdhettük a munkát. A tegnapi sok fürtbolygatás miatt sikertelen volt az Exchange mentésünk, így gyorsan elindítottam egy „kézi” példányt. 25 perc alatt lefutott, ami bíztató a jövőre nézve, mert még háromszoros adatbázisméret mellett sem kell másfél óránál hosszabb mentési időre számítani. Miután minden szükséges előfeltétel adott volt, felbontottam a fürtöt, és az egyik állomást eltávolítottam. (evict node)

A mentés közben megkezdtük az ESX szerverekben lévő hálózati kártyák átkonfigurálását úgy, hogy a majdani fürt igényeinek megfeleljen. Úgy gondoltam, hogy az alaplapra integált duálportos kártya egyik csatlakozását az ESX Service konzolnak adom, a másikat pedig a fürt heartbeat forgalmának szentelem. Szépen  be is állítottunk mindent, de a service konzol folyton azt mutatta, hogy a heartbeat-nek szánt port nincs rákötve a hálózatra. Ez gond, arra a kapura szükség van, „ki vannak számolva” a hálózati kártya csatlakozások. Többórás(!) kötözgetés után – és egyre gyakoribb szentségelés mellett, hogy ilyen apróság akasztja meg a migrációt – két hiba is kiderült. Az egyik gépen a csatlakozó egyszerűen rossz. Eddig nem használtuk, most pedig kiderült, hogy rossz. A másik gépen jó volt a csatlakozó, de néhány újraindulás után rájöttünk, hogy az ESX nem tudja megosztani az azonos „Function ID” alatti eszközöket a service konzol és a virtuális gépek között.(Majd a Viktor kijavít, ha nem ez a pontos magyarázat.) Újabb rajzolgatás, hálózati kártyák más felosztása, újabb ESX reboot – a végeredmény, hogy bár a virtuális gépeken két virtuális kártya van – előírás szerint – a valóságban egyetlen csatolón áramlanak a bitek. Nem szép, de legalább működik, később meg pótolható az a hiányzó kártya. Ami nem pótolható, az a múló idő, mert az már hat óra felé járt.

No, végre leállíthattuk a fürtünket, hogy az első virtuális gépnek „bemutathassuk” majdani lemezeit. (A fürtöt azért kell leállítani, hogy elengedje a lemezeket, vagyis a SAN LUN-jait). Először az ESX hostnak kell reserválni a később a guest által használt köteteket, de legalább ekkor nem kellett újraindítani a hostot. ESX alatt a virtuális gépek számára hot plug diszk nincs, tehát a virtuális gépet is lekapcsoltuk, majd a konfigurációs állományát átszerkesztettük. 8 db LUN a webes felületről is felvehető, a továbbiakat a „nano” szövegszerkesztővel lehet hozzáadni. Naná, hogy 9 LUN-unk van! Majom a vízben: igen, a virtuális gép indulás után meglátta az igazi SAN LUN-okat. (Ezt a Virtual Server egyelőre még, ebben a formában, nem tudja) Ismételt ESX lekapcsolás, hogy eleressze a lemezeket, az eredeti fürttag elindítása, ESX boot, majd virtuális szerver bekapcsolás. Jöhet a beléptetés a fürtbe. Éééés…csont nélkül.

Fontos pillanat. Van egy fürtünk, amelynek az egyik tagja egy Windows 2000 Advanced Server, rajta egy futó Exchange 2000, és van egy másik node-unk, amely egy ESX hoston futó Windows Server 2003 Enterprise Edition guest rendszert. Igaz, még nincs Exchange, de a fürt már megy, a quorum hiba nélkül vándorol ide-oda. A többi csoportot még nem mozgattam, mert a DHCP és a WINS erőforrás sem mozgatható vissza a Windows 2000-re ha már egyszer a 2003-nál jártak, az ugyanis frissíti az adatbázisuk szerkezetét.

Jöhet az Exchange 2003. CD-be, virtuális gép (nevezzük M03-nak) nem olvassa. Miért nem, miért nem, nem tudom, de egy másik igen: nosza, megosztottam, majd az M03-on felvettem a megosztást mint hálózati meghajtót és elkezdtem átmásolni a lemezt, hogy a telepítés már ne ilyen bohóckodáson kereszül folyjék. Nem tudom, hogy ezzel jót tettem vagy sem. Újabb 30 percet veszítettük, ami elégséges volt Viktornak megtanítani minket néhány ESX fogásra. Például arra, hogy kapcsoljuk ki minden VM gépen az auto-restartot, mert azért volt az M03-on a CD olvashatatlan (egy másik virtuális gép elhappolta a CD hozzáférést). Továbbá a CD PIO4 módban érhető el, vagyis mindenképp lassú. A javasolt módszer ISO image készítése, majd az image feleftépézése az ESX-re, végül az image becsatolása a virtuális gép CD meghajtójába. A fentiekből látható, hogy a várakozást nem töltöttük feleslegesen, de az igazi meglepetés akkor ért minket, amikor a copy parancs elvégezte a dolgát. 12 MB szabad hely maradt az M03 rendszerlemezén!!!

Welcome to the Virtual World!! Két napja, amikor a gépet készítettem, véletlenül 20480 MB helyett 2048 MB-os lemezt hoztam létre. Banális! Mit csináljunk? (Mert az idő, az telik. Az univerzum idődimenziója bezzeg nem bugos!) Szerezzünk egy partíció magic-et? Vagy kezdjük elölről a virtuális gép telepítését rendes merevlemezmérettel? Végül Viktor ötletét fogadtuk el: P2V Assistant! Ez egy ESX eszköz, amely alapvetően arra szolgál, hogy a fizikai kiszolgálókat virtuálissá lehessen tenni. P(hysical) to(2) V(irtual). De nem hiába van itt egy jó ESX mérnök: a P2V virtuális gépet is tud "virtualizálni" méghozzá akár elérő lemezméretre is. Nekünk pont ez kell! P2V letöltés, telepítés. A virtuális gépet meg kellett szabadítani a valóságos lemezeitől a vmx állomány ismételt szerkesztésével, hogy azokhoz ne nyújon a "migráló" eszköz. Jöhetett a P2V „lemeznyújtás”. Huhh. Müködött. Eredeti szerver lekapcs, ESX reboot, virtuális gépnek visszaadtuk a lemezeket, ESX lekapcs, eredeti szerver elindítás, ESX elindítás, virtuális gép elindítás – probléma megoldva. Elnézést, hogy ilyen sietve fogalmazok a valóságban minden szerver 7-8 percig is indulgat, a logokat is mindig ellenőriztük, jócsán eltartott ez a kis kitérő is.

Exchange telepítés: csont nélkül. Exchange erőforráscsoport átmozgatása lekapcsolt system attendant mellett: csont nélkül. Exchange virtuális szerver frissítés: hibamentesen lefutott. (Ezt a lépést úgy kell elvégezni, hogy a cluster administratorban jobb egérgombbal kell kattintani a csoporton majd az „Upgrade Exchange Virtual Server” meüpontot kell választani. System Attendant indítás. Siker. Exchange indítás: SIKER!! Este 10 óra!

 

Folytatom…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: