Koncentrálás Exchange témákra

Most, hogy már lényegében csak egyetlen Exchange 2003 szerverünk marad, érdemes egy kicsit jobban odafigyelni az Exchange témákra. Összedobtam egy listát, amely néhány fontos webnaplót tartalmaz. Ezek, úgy tűnik, eléggé friss információkat tartalmaznak, mondhatni mindent elsőkézből. Olvasáshoz persze a legjobb a Sharpreader, de így legalább megosztom, hogy én mit olvasgatok. Szintén csak magamnak összegyűjtöttem a legfontosabb Exchange-el kapcsolatos feladatokat:
 • MoveMailbox befejezése. A kollégák rendületlenül hozzák át a postaládákat. Az Outlook 2003 – számunkra ismeretlen okból – nem hajlandő saját maga utánanézni, hogy hova vándorolt a postaláda az előző indulás óta, ezért ezt többnyire kézzel kell utána állítanunk. Ha azonban a megfelelő érték már megvan, akkor a kapcsolódás problémamentes. Gondok vannak még az egyedi méretű postaládák mozgatásával. Ha a célszerveren a postaládalimit 50 MB, akkor a másik szerveren található 65 MB-os postaláda nem megy át. A dolog azért érdekes, mert a méretet az AD-ban, a felhasználó tulajdonságai között kell állítani, nem az Exchange-ben. No, ennek még utána kell járni. Ami viszont jó hír, az az, hogy az Exchange 2003 SP1 Move mailbox funkciója megőrzi a Single Instance Store alapján "linkké" varázsolt leveleket, tehát a mozgatás nem növeli meg automatikusan az új adatbázist, egyúttal a move mailbox is gyorsabbá válik. (Ezt eredetikeg Evan-nél olvastam de itt a hivatalos MS cikk is.)
 • Exchange 2003 SP2 telepítés. Meg kell nézni, hogy a jelenlegi vírusvédőnk, és a mentőszoftverünk szereti-e ezt a javítócsomagot, majd szépen fel kell frissíteni a fürttagokat. Szerencsére már van egy kis támogatás a dologhoz
 • Exchage Best Practice Analyzer Tool alapján a szükséges módosítások elvégzése. Kommentár nem kell hozzá.
 • Tisztességes antivírus keresés az Exchange-hez. Nagyon elégedetlen vagyok már a Symantec Mail Security sokadik változatával is. Gyenge kezelőfelület, gyenge központosítás, elhasaló processzek, kínkeserves telepítés, hibás heti ellenőrzés, processzorkiterhelések csak úgy – és ez már régóta így van. Most az Antigen érdekelne inkább, tekintettel az alábbi hírre is.
 • Felesleges Exchange szolgáltatások leállítása. POP3, IMAP4, MTA – ezek mind eltűnhetnének már nem csak a processzek, de még a fürterőforrások közül is. Gyorsabb lenne a failover a két node között, és biztonságosabb az egész rendszer. Az MTA leállításáról Evan írt már.
 • Exchange biztonsági felülvizsgálat. Ezt időről időre mindenképp el kell végezni, ha kell, akkor még az architektúrához is hozzányúlok.
 • OMA használatba vétele. A főnökömet régóta azzal szédítem, hogy nem kell nekünk Blackberry, mindent tud az Exchange 2003. Az SP2 óta ez főleg így van. Már csak be kellene izzítani.

Egész szép kis lista, nem. És ez csak egyetlen alkalmazás a többtucatból, amivel dolgozunk.

Advertisements

2 Responses to Koncentrálás Exchange témákra

 1. János says:

  Hali,nekem van pár Office 2003-as kliensem is, amikor Exchange szerver váltás volt és/vagy mailbox mozgatás, az Outlook 2003 is simán megtalálta az új mailboxot… Ez nálad egyedi gond lehet…Mailbox limit: igaz, hogy lehet user függő is a dolog, de ha a user propery-je nincs kitöltve, akkor a store beállításai az irányadók… Spec. én nem is szoktam usernek beállítani egyedi limitet, mert csak kavar lenne belőle… Ehelyett van több mailbox store (cégenként külön storage groupban), az egyikben minimális a limit, a másikban (VIP) meg jó nagy… 700 megánál többet meg a cégtulaj sem kap…. :-))Antigent 2000-től használok, csak jót tudok mondani rá… Azóta (lekopogom…) még semmilyen e-mail worm nem tette be a lábát a kolhozba… Üdv:BB

 2. Tamas says:

  A helyzet az, hogy már korábban is használtuk a movemailboxot, és még az Outlook97 is elég okos volt, hogy felfedezze, hová került a postaláda. A jelenség kétféle. Az egyik telephelyünkön a mozgatás után ki kell kapcsolni a cached mode-ot, akkor az Outlook azonnal megtalálja a postládát. Ezután a cache mode-ot visszakapcsolva minden a helyére kerül. A másik telephelyen ez a módszer nem segít, ott meg kell adni, hogy mi lesz az új Exchange kiszolgáló neve. A teljesség kedvéért: nem minden esetben jelentkezik a hiba, holott minden esetben GPO-val automatikusan telepített Office-ról van szó. Na mindegy, mire kiderítenénk a problémát, már minden postaládánk a helyére kerül, úgyhogy hacsak nem tudja valaki kapásból a hibát, nem állok neki megjavítani. (Persze tudásbázis cikkeket nem találtam.)A mailbox store limitet pontosan az általad vázolt módon gondoltam megoldani. Tényleg pár VIP felhasználóról van szó, és valóban érdemes a store limitet használni, nem pedig a felhasználó tulajdonságait matatni.Az Antigen témát azonnali hatállyal magasabb prioritási szintre emeltem. :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: