Windows Server 2003 Resource Kit

A Windows (NT) szerververziókhoz kiadott, általában vaskos Resource Kit kötetek mindig lázba hoztak. Az elsővel az első munkahelyemen találkoztam: Microsoft Windows NT Resource Kit. For Windows NT Workstation and Windows NT Server3.51. Négy kötet (Windows NT Resource Guide; Windows NT Networking Guide; Windows NT Messages; Optimizing Windows NT) Eza z utóbbi egy külön csemege. Ez volt az egyik első eset, amikor azzal találkoztam, hogy a Microsoft milyen óriási mennyiségű információval képes elárasztani a felhasználóit. És mennyit lehet belőle tanulni!!
Pár évvel később az NT 4.0-hoz is megjelent egy kötetcsomó új könyvekkel. Abból már MCP-re készültem.
A Windows 2000 Resource Kit felülmúlta az összes elődjét. A Windows 2000 megjelenésekor tudtam, hogy nem szabad bevezetni, hanem tanulni, és megtanulni kell, hogy később minél többet kihozhassunk belőle. Így aztán három kötetcsomagot rendeltem, hogy minden telephelyen, ahol volt rendszergazda olvashassanak, tanulhassanak. A könyvek hamar megjöttek; a genfi "Window 2000 Deployment" konferencián már esténként az Active Directory Deplyment Guide-ot olvasgattam és az OU-k mibenlétét próbáltam kisilabizálni.
Egyébként a Windows 2000 Resource Kit-et már csak azért is szeretem, mert gyakorlatilag teljesen "kiolvastam", így vagy úgy minden része az érdeklődési körömbe került.
Pár hónapja megjelent a hivatalos, Microsoft szerkesztette Windows Server 2003 Resource Kit is. Engem lázba hoznak a címek:

Microsoft Windows Security Resource Kit, Second Edition

Microsoft Windows Group Policy Guide

Microsoft Windows Registry Guide, Second Edition

Microsoft Windows Administrator’s Automation Toolkit

Microsoft Windows Internals, 4/e

Microsoft Windows Server 2003 Performance Guide

Microsoft Windows Server 2003 Troubleshooting Guide

 
Mit is mondjak: Security Resource Kit! Ma a munkám kb. 40-50%-a biztonsági szint elérés/tartás.
Group Policy Guide: GP-vel terítjük a szoftvereinket, zárjuk le a munkaállomásokat, delegáljuk az adminisztrációs feladatokat, meg se lennénk nélküle.
Registry Guide: végre egy könyv, ami rendet vág a fejben. (Bár én a registry-t, ha tehetném, kidobnám az ablakon. Szerintem ez a technológia megbukott.)
Administrator’s Automation Toolkit: Egyre kevesebben vagyunk egyre több feladattal. Az XP és a 2003 is igen jól scriptelhető, itt az ötlethalmaz, mit és hogyan érdemes csinálni.
Windows Internals: Ha csak egyetlen könyvet választhatnék ebből a csomagból, akkor ezt kérném. Én be merem vallani, hogy nem értek a Windowshoz. Viszont tudom, hogy mit kell elolvasni "a kezdéshez". Ezt.
Performance Giude: Csak nem az Optimizing Windows NT reinkarnációja?
Troubleshooting Guide: Ez a kollégáimmal olvastatom el, hogy módszert kapjanak a hibák elhárításához.
 
Ugye nem árulok el titkot: megrendeltem a 2003-as verziót is. Három hét átfutási időt vállaltak. Beszámolok majd a tapasztalataimról.

One Response to Windows Server 2003 Resource Kit

  1. Petrenyi Jozsef says:

    Én még nyáron megrendeltem. (Akcióban olcsóbban kaptam meg úgy, hogy megrendeltem mellé az Exchange2003 kitet is.) Döbbenetes, 1 méter hosszú anyag a könyvespolcon. Már csak azt kellene megtalálnom, hogy időt honnan lehet rendelni az olvasásához. (Egyelőre csak kézikönyv formájában funkcionál; pedig jó lenne végigolvasni, kivázlatolni.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: