Packetyzer

Marcinak teljesen igaza volt (ismét). A packetyzer tényleg fantasztikus program: gyors, egyszerű és nagyon-nagyon okos. A legegyszerűbb, ha képeket teszek fel ide, aztán kommentálom őket. Már az egyszerű adatgyűjtésben is lenyűgöző: a csomagokat a lehető legérthetőbb formátumban tálalja, színkódokkal,  értelmezéssel. Az első képen látható több ARP névfeloldás is. Az protokoll összegzése nagyon beszédes: Kinek az IP címe a 10.0.0.55? Mondjátok meg a 0.0.0.0-nak. Hoppá! Van egy gépünk, aminek nincs IP címe? Még a gyártó is beazonosítható a MAC cím alapján. Látható például, hogy CISCO eszközök vannak a hálózatunkon (Spanning Tree protokoll), és van egy Microsoft NLB rendszerünk is. A Browser protokoll kifejtése is teljesen magától értetődő – ha egyébként a browser service lényegével tisztában vagyunk.
Ennél szebb dolgokat is tud a packetyzer. A második képen kijelöltem egy csomagot, majd rövid úton össze tudok állítani egy filter: a helyi menüből egyszerűen kiválasztom, hogy figyelje az adott session-t. Szép, ugye? Már csak azt látom, ami érdekel.
A harmadik képen a TCP adatfolyamot rajzoltattam ki vele. Kell ennél világosabb magyarázat, mi történik a hálón? Nem csak a csomagok egymásutánja olvasható le, de a pontos időpont is, így a késleltetés jobban észrevehető (A Microsoft Network Monitor csupán ezredmásodperceket tüntet fel, amit azután semmihez sem lehet korellálni.)
Végül itt sokadik típusú kibontása annak, ami a hálózaton zajlik. A negyedik kép egy google oldal meghívását mutatja. A csoamgokból ezt lehet összerakni. Szép, ugye?
Még csak az elején tartok a progi felfedezésének, idővel néhány trükkről még lehet, hogy beszámolok.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: