Minusz 1

Igazából ez még november 5-i nap történése, de akkor megfeledkeztem róla, később meg pár napig szabin voltam.
November 5-én dolgozott nálunk utoljára Halász Jani kollégám. A győri barátnő mellé talált egy győri állást is, úgy tűnik, hogy ott alapít majd családot.
Jani 2003 júniusában csatlakozott a csapathoz az én ajánlásomra. (Egy faluból származunk ) Friss diplomával – műszaki informatika ala ‘Pécs’ – szokásos főiskolás PC-s tapasztalattal. Semmi egyéb. A "Mi az alapértelmezett átjáró és mire való?" kérdésre sem igen tudta a választ (Jani, remélem nem vagyok indiszkrét), amely inkább az iskolát minősíti, mint őt.
 
Nálunk az az elvárás a frissen felvettekkel szemben, hogy félévente rakjanak le egy MCP vizsgát (elég sok MS alkalamzásunk van, lehet válogatni). Ez már nem főiskola, itt van gyakorlat is meg számonkérés is – és persze nem kevés felelősség. Jani vette az akadályokat és szép lassan bedolgozta magát hozzánk. A felhasználók támogatása mellett ő reszelte a RIS telepítésünket, és tesztelte, amikor Windows 2003-ra migráltuk.
Neki köszönhetünk 1,5 antivírus frissítést is: egy teljeskörűt, amikor minden gépet egységesen Symantec Antivírus 9.0.3-ra állítottunk át, meg egy részlegeset, amikor a szerverek egy részére már felkerült a 10.0.1. (nekem jut majd a befejezés feladata)
Rengeteg feladata volt a nyomtatókkal. Először egy házi költségfelosztási rendszerhez kellett nyomtatási eseményeket kigyűjteni, később a teljes vállalatra vonatkozóan egy nyomtató-fénymásoló-fax racionalizálást végeztünk, amelynél a műszaki előkészítést, a készülékek kiválasztását és a migráció teljes lebonyolítását bíztuk rá. Mindemellett ő végezte az internethasználat logelemzését, a telefonhívások költségfelosztását.
És nem utolsósorban valamennyi szervízkapcsolat rá hárult, az apróságok (pen drive, webkamera stb.stb.) beszerzése, a napi 30-40 "kenájhelpjús" telefon és szóbeli kérés teljesítése, kérdés megválaszolása.
 
Két és fél év nem nagy idő, de egy szakember sokat fejlődhet ez alatt. Így is történt. Három MCP vizsgával és Exchange 2003, ISA 2004, Scripting, Windows Security tanfolyamokkal a háta mögött már komolyabb feladatokat a rá lehet bízni, talán még több pénzért is.
 
Mi meg – akik az üzemeltetést visszük –  majd elosztjuk egymás között a feladatokat. Költségtakarékosság, létszámtakarékosság stb.stb. Szóval létszám minusz 1.
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: