Aktuális Internetláz

Az Internet időről időre produkál valamit, amitől fellelkesedem. Pedig ez nem volt így a kezdet kezdetén. 1994 karácsonya előtt ültem először böngésző előtt, (Netscape 1.01, ha jól emlékszem) és azon tanakodtam, hogy mire jó ez, amikor nekem tudom kell az internet címeket, hogy internetezhessek, de nem tudok egyet sem a címlapon kívül. Onnan lehet kattintgatni ide-oda, de sok, számomra érdekes információ akkor sincs.
Az elektronikus levelezés sem fogott meg: Novell Pegaus mail, de csak belső levelezés volt, a novell szerveren regisztráltak között. Ezt sem tartottam nagy durranásnak. Aztán dolgozni kezdtem, és jól jött, hogy az internetes levelezéssel lehet tartani kapcsolatot vállalaton kívüli barátokkal is. Addigra a webes tartalom is fejlődött egy kicsit. Ami először lázba hozott, az az Altavista kereső volt. Hű, nem kell ismerni a linkek címeit ettől kezdve.
A következő lelkesedést az Outlook97 hozta: egy levelező szoftver volt képes a "külső" és "belső" levelezésünket kezelni .Egy kicsit később jött az Aol Instant Messenger. Taszáron voltam katona és megismerkedtem egy amerikai tiszttel (mai napig tartjuk a kapcsolatot, a múlt héten is járt nálunk) és feldobta a kapcsolattartást, hogy az instant messenger ÉLŐ összeköttetést biztosított a számunkra, ingyen, a drága telefon helyett. (Azért is sikerült a kapcsolatfelvétel, mert munkahelyet váltottam, és volt már ráhatásom a tűzfalra, hogy mit is engedjen át) A következő csoda (számomra) az Exchange volt: Nincs külön külső és belső levelezés szerver oldalon sem. Aztán a Hotmail – ingyenes e-mail fiók, webes eléréssel. Jöttek a portálok, meg az internetes vásárlás, de ez utóbbiból kihúztam magam.
Pár éve a Google – a keresők keresője. Körülbelül akkor jelentek meg a gridek is. A setiből, meg a kulcstörögetésből kimaradtam, de a United Devices-hez csatlakoztam. Majdnem kéttucatnyi gépem számolgatta a molekulákat.
Az elmúlt évben jött a Skype, akkor vásároltam először a neten (10 eurós skype csomagot). Később a blog, aminek háromszor is nekifutottam, mire rendszeressé tudtam tenni az írogatást. (Mostanában pedig végre használom az RSS olvasót is.) Tavaly év végén összedobtam egy Blackberry rendszert harminc napra. Jól működött, de a mostani Exchange 2003-as módszer ingyenes lesz és ugyanazt fogja tudni.
 
Pár napja az IWIW hozott lázba. Internet Who Is Who. Meghívásos alapon működik, engem Marci "szervezett be" Remek kis alkalmazás: megtaláltam rég elveszett kollégiumi szobatársaimat, középiskolás iskolatársakat. Az IWIW egy kapcsolat-ápoló alkalmazás. Meghív valaki, regisztrálsz, aztán keresel ismerősöket, akinek a (nyilvános) profilját láthatod. Ha találsz valakit, akkor ismerősnek jelölheted. Be lehet hálózni életed korábbi korszakának szereplőit, régi barátokat, hajdanvolt szerelmeket (Zazi-t, például :-)), mostani szakmabelieket, jövendő főnökeidet és még lehetne sorolni. Ha az ismerőseid megadják, hogy mikor születtek, akkor a rendszer jelzi feléd kinek mikor van szülinapja vagy névnapja, küldhetsz nekik pár köszöntő sort. Van IWIW levelezés, üzenőfal, fórum, apróhirdetés, kinek mi tetszik.
 
Szerintem szuper.
 
 

Leave a comment