Sűrűsödés

Így év vége felé legalább két dolog összesűrűsödik: a munka és az idő.

Ha már i-mate, és Exchange 2003, akkor legyen GPRS-en keresztüli azonnali szinkronizáció. Hát, ehhez bizony PKI kell, CA-val. Minden oldalról kívánkozik már, hogy ebbe belevágjak, hát belevágtam.

Első lépésként helyet kell csinálni a szervereknek. Kettőre lesz szükség: egy root CA-ra és egy Tanusítványosztó CA-ra. (Nekünk kétlépcsős hierarchia bőven elegendő) Létrehoztam tehát egy DC-t, végre egy olyan gépet, amely csak DC (na jó, AD integrált DNS van még rajta), így megmaradt az redundáns AD a telephelyen. A lépéssel felszabadult az egyik volt clustertagunk. DCPROMO, tartományvezérlő funkciót leszedtem. A funkciótlan gép arra sarkall, hogy a Compaq vasban lévő összes firmware-t frissítsem, többek között a Remote Insight Board kártyáét is, amely így, az ígéretek szerint, majd használhatóbb egérmozgással ajándékoz meg a távvezérlés alatt. (Jó kis kaland lesz ez is). Azután mehet a teljes újratelepítés, hogy tanusítványosztó szerver legyen a gépből. A telepítések közben frissítem az emlékeimet, hogyan is kell a jó PKI rendszert megalkotni. Csak belső használatú tanusítványokról lesz szó, ezért aztán nem kell a Netlockhoz vagy egyéb külső aláíróhoz fordulni. Viszont más vonatkozásban szabályos rendszert szeretnék, tehát felhasználjuk a publikus szerverünket, hogy CRL-t tehessünk közzé. Egyszer olvastam egy nagyon részletes útmutatót még a Wireless hálózatok kialakításáról, ott nagyon részletesen leírták a CA telepítés mikéntjét, azt kell újra megtalálnom.

A fenti rendszerhez kell még egy Exchange 2003 SP2 telepítés is, ami végülis nem nagy cucc, csak óvatosan kell nekiállni. Az apró símítások közé tartozik a két korábbi Exchange 2000 fürtünk megszüntetése. Hurrá, egyszerűbb lesz a rendszer.

Amikor mindehhez nincs kedvem, akkor rögtön ott van egy kis terminál szerver migráció/bővítés/átalakítás. Először szerettem volna az ADS-t munkába állítani, de olyan erőforrásokat igényelt (külön alhálózat, kölön szerver legalább), hogy lemondtam róla. Tovább tartott volna megtanulni azt a rendszert, mint RIS-el összebütykölni egy telepítést. Úgyhogy maradt a RIS. Ez végülis már nem túl izgalmas, legfeljebb annyiban, hogy a végén oda kell scriptelnem egypár nyomtatót, és valahonnan drivert is kell majd varázsolnom. És, ugye, hamar-hamar, mert jönnek azok a vékony kliensek, már meg is rendeltük őket.

Nem kell akkor sem unatkozom, ha ezen dolgokat épp nem csinálom: elmaradt még egy WSUS szerver telepítés, az egyik magárahagyott (értsd: helyi rendszergazda nélkül menedzselt) telephelyünkön egy switch is rakoncátlankodik, és a Syamntec Antivírus 10-es verzióját is ki kellene teríteni még az év végéig.

Biztatom magam: a feladatok felsorolása a megoldásuk első lépése.

 

Advertisements

2 Responses to Sűrűsödés

  1. Petrenyi Jozsef says:

    Az azonnali szinkronizációra igen kíváncsi leszek. Viszont a SAV10-zel óvatosan, elég rosszak a tapasztalataim. (Amióta fent vannak, az Exchange rendszereink mentés közben rendszeresen újraindulnak. Már kaptunk foltot a Microsofttól is, a Symantectől is, de nincs változás.)

  2. Tamas says:

    A szívemhez kaptam rögtön, és megnéztem, hogy immár az egyetlen Exchange fürtünkön hogy meg a SAV 10. Jól megy. És a mentés is. (26 GB 1 óra 15 perc alatt). Igaz, megvártuk a 10.0.1.1000 -et tehát nem a 10.0-val indultunk neki a migrációnak. Amíg Jani kollégám velünk volt, addig is személyesen csekkoltam az ellenőrzésből kizárt könyvtárak listáját, most meg már az egész antivírus az én feladatom lett újra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: