Levélváltás

A minap érdekes levélváltás zajlott köztem és egy főiskolás között. Úgy gondoltam, hogy mások számára is érdekes lehet, ezért a leendő kolléga jóváhagyásával közzéteszem.
 
——————————
Szia Tamás!
Ki szeretném kérni a véleményedet a pályakezdők elhelyezkedési lehetőségeiről a szakmán belül. Úgy gondolom jobb rálátosod van a kínálatra és az esélyekre.
Én jelenleg Szegeden tanulok progmat szakon, viszont a rendszergazda feladatok amik tetszenek, és ha választhatok inkább ezzel szeretnék foglalkozni a későbbiekben. Ezen belül is a Microsoft termékek, amelyekkel foglalkozom. Idén nyártól lehetőséget kaptam, hogy a tanszékcsoporton dolgozhassak. 7db windows 2003 szerver és ~200db windows xp munkaállomás, melyek üzemeltetése hárul rám.
(persze azt tudni kell, hogy a vezetőség főként Linux beállítottságú) Így mire végzek vmennyi szakmai tapasztalatom lesz, és amennyiben sikerül megfelelően felkészülnöm, szeretnék mcp vizsgákat letenni.
A kérdéseim arra vonatkoznának, hogy véleményed szerint vannak windows rendszeradminisztrátori álláslehetőségek? Milyen módon lehetne felkutatni azon vállalatokat, melyek windows-os szerverekkel, munkaállomásokkal rendelkeznek és szükséges lehet számukra friss munkaerő? (sokszor hallok olyat, hogy cégek nem hirdetik meg betöltendő pozícióikat nyilvánosan, hanem belső ajánlások alapján töltik be az állást.) Pl. a Ti cégeteknél, a Mal Rt.-nél már egy összeszokott állandó csapat van, vagy szokott lenni mozgás, és akár érdemes pályázni, hirdetés nélkül is? (Szfehérvár szimpi város;))
Belülről nézve, egy újdonsült kollégával szemben milyen elvárások vannak?
Tudom (olvastam), hogy sok mostanság a dolgod, ezért csak ha időd engedi akkor válaszolj, én nagyon szépen megköszönöm, ha szánsz rám néhány percet.
Üdvözlettel: H. György

 

A válasz:

 

Szia Gyuri!

Nehezet kérdezel, de azért leírom, hogy miként gondolom én a dolgokat.
Először is, gondolom tapasztalod, hogy a felsőoktatási intézményekben többnyire nem a legfrissebb tudással áldanak meg, amit csak részben magyaráz a forráshiány. Az elavultság mellett a színvonallal is gond van, találkoztam már olyan műszaki informatikussal, aki államvizsga ide vagy oda, nem tudta, mi az "alapértelmezett átjáró". Summa summarum a munkaerőpiac azért idegenkedik a pályakezdőktől, mert azt látja, hogy igazából nincs használható tudás a fejükben.

Mert egyébként a szaktudás iránt azért van kereslet. Az elhelyezkedéssel kapcsolatos lehetőségeid:
– Kisvárosban (értsd nem a fővárosban) egy szervezetnél (vevői oldal)
– A fővarosban egy szervezetnél (vevői oldal)
– Outsource cégnél (itt talán csak budapesti lehetőségek vannak) (szállítói oldal)

Nagyjából a presztízs sorrendet is leírtam, persze lehetnek kivételek. Például egy TVK-ban, egy Pickben rendszergazdának lenni azért nem rossz dolog. A Presztízst az adja, hogy a hely, ahol dolgozol, az mennyire "központ". Mivel a cégek cégközpontjai (és így informatikai központjai is) általában a fővárosban találhatók, így az ott dolgozók munkája összetettebb, szebb és egyben értékesebb is, ami persze a fizetéseken is látszik. A TVK, a Pick, vagy éppen a MAL Rt. központja nem a fővárosban van, ezért ilyen esetekben megéri "vidéken" dolgozni, de még egyszer mondom, ez inkább a kivétel, amely erősíti a szabályt.
Végül ott vannak az Outsource cégek, amelyek nagyok, és üzemeltetésben profik, többnyire használnak vagy épp most vezetnek be üzemeltetési módszertanokat, szakmailag valószínűleg ők vannak a toppon, mivel ők ebből élnek, míg egy TVK-nál vagy egy MAL Rt.-nél ez csupán melléktevékenység.

Ami a konkrét kérdéseket illeti:
1. Igen, vannak ilyen lehetőségek, részben internetes álláskereső oldalakon találsz ilyet, részben pedig közvetlen megkeresésre
2. Felkutatás: 1. Internet. 2. Cégek honlapjai, ahol az állást meghirdetik. 3. Direkt bejelentkezés 4. Állásfórumok
3. Mindenképpen érdemes pályázni hirdetés nélkül is. Fluktuáció mindig van jól jön, ha van kéznél jelentkező. A cégek ugyanis spórolnak a hirdetéssel is.
4. Új kollégával szembeni elvárások (ezek a sajátjaim)
        – Gondolkodjon
        – Vegye észre a feladatokat azon túl, amit rábízunk. Ne tekintse magát fogaskeréknek egy gépben, hanem lássa meg, hogy mennyi mindenbe bele lehetne vágni
        – Legyen empatikus a felhasználókkal, de ne legyen szolgalelkű
        – Képes legyen felhasználói panasz alapján a felhasználó helyett felhasználói igényt megfogalmazni. (*)
        – Akarjon tanulni
        – Igyekezzen minél előbb átlátni a teljes rendszert
        – Lássa a stratégiai célokat, miközben a feladatokat végzi. (**)

Egyébként igen, legtöbbször ismerősi körből töltenek be pozíciókat. Ezért javasolom, hogy használd a http://www.iwiw.hu -t és gyűjtsd a már munkában lévő ismerőseidet, hogy amikor el szeretnél helyezkedni, akkor segíthessenek neked.
Másrészt van két másik, nem hagyományos, sőt talán meghökkentő ötletem, amely esetleg beválhat:
1. Kérjél ajánlást egy olyan tanártól, akit olyannak ismersz, hogy esetleg a szakmában van neve és sokan ismerhetik. Ilyet senki nem kér, tehát egyedi dologgal rendelkezel, ez kiemelhet a szürke tömegből.
2. Jelentkezz be gyakornoknak (INGYEN) egy vállalathoz. Keresd meg az informatikai vezetőt, mondd el neki, hogy szívesen dolgoznál neki egy kicsit, amennyit az időd egyébként enged ingyen, azért cserébe, hogy mire végzel, ő igazolja, hogy neked gyakorlatod van. Vállalj el bármit BÁRMIT, aztán szépen, precízen csináld meg, közben pedig figyel, tanulj és ne restellj kérdeni. Ez nem rossz üzlet: neki lesz egy plusz munkaereje, amiért nem kell pénzt fizetni, neked meg lesz tapasztalatod (esetleg szinté egy ajánlásod, ha kérsz a vezetőtől), ami nagy kincs az elhelyezkedésnél. Ne légy elkeseredve, ha az első helyen esetleg nem foglalkoznak veled. Ha netalán valaki "Hogy képzeled?!" stílusban utasít el, vágd rá, hogy "Bátraké a szerencse"

Javaslom továbbá, hogy tanuljál, egy MCP vagy MCSA vizsga sokat ér, vagy érhet. Szemben az én időszakommal (90-95), amikor nem volt Internet, ma már minden szükséges információ rajta van a hálón. A Microsoft valamennyi vizsgájának valamennyi ismeretanyaga rajta van a neten, persze nincs odaírva, hogy ez ehhez-meg-ehhez a vizsgához kell, de az ismeret az szabadon elérhető. Ha a http://www.cramsession.hu vagy egyéb oldalakon letöltöd a Study guide-okat, elolvasod és megtanulod a Windows helpet (Nem viccelek!), akkor már 70-75%-osan felkészültél a vizsgára. Ha a help hivatkozásait követed az internetre, egy-egy témában, és már nem találsz új fogalmat, akkor nagyjából birtoklod a szükséges tudást. Hát így lehet ingyen tanulni. Meg persze úgy, ahogy csinálod, néhány szerverrel lehet gyakorolni.

Ma már nem túl nehéz összedobni egy gépet 4 GB RAMmal, a VmWare Player ingyen van, így aztán annyi virtuális szervert és pc-t hozhatsz létre, amennyit csak akarsz, lehet kísérletezni. Például alkotni egy tűzfalat, monitorozni, vagy létrehozni egy RIS rendszert, ahol az automatikus telepítést gyakorolhatod. Egy szerver-több PC esetén scripteket lehet írni a hardver és szoftver információk begyűjtéséről stb. stb., hogy csak néhány ötletet mondja, mibe érdemes belekezdeni.

Azt hiszem leírtam, amit gondoltam, meg válaszoltam is a kérdésedre.

Üdv:

Tamás

(*) Csak egy példa: A felhasználó mindenáron CD írót akar. Ha feltesszük neki a kérdést, hogy miért, esetleg azt válaszolja, hogy azért, hogy CD-n hazavihesse a munkáját. A felhasználói igény tehát az adathordozás, nem a CD-író. Megoldás: adunk neki USB kulcsot, mert az nem igényel szoftvertelepítést, gyorsabb és kényelmesebb, mint a CD írás, ráadásul kevesebb hibabejelentést generál.
(**) Pl. stratégiai cél a rendszer biztonságosabbá tétele. Ez önmagában egy megfoghatatlan feladat. De ha már veszünk egy PDU-t vagy egy nyomtatót, akkor keresse, igényelje benne a RADIUS vagy LDAP szolgáltatásokat, mert így kevesebb jelszót és címtárat kell nyilvántartani, ami ugye biztonságosabb rendszert fog eredményezni.
———————————————-

 
Várom a hozzászolásaitokat.
 

Advertisements

2 Responses to Levélváltás

  1. Unknown says:

    Szia Tamás! A http://www.cramsession.hu t írtál com helyet.Jó a blogod. :-)További jó blogolástBye: HZ

  2. Levente says:

    Jó, hogy ezt, itt, így leírtad! Köszönöm! :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: