Kutyaütés

A szállítói oldallal szemben általában fenntartásaim vannak. Tudom, nem az ő hibájuk, és általában igaz, hogy szakértelmük messze a helyi vállalati rendszergazdák felett lebeg. Részben, mert specialisták, részben pedig azért, mert a szállító informatikusa mégiscsak egy "termelő" ember, képzése tehát fontos, míg ugye egy vállalati informatikus "csupán" kiszolgáló szervezettag egy (általában) nem informatikai profilú cégnél.
Azt viszont észre kell venni, hogyha a fenti eset nem áll, észt osztani menni pedig kifejezetten ostobaság, mert a helyi informatikus mégiscsak a VEVŐ, így csupa nagybetűvel, a hülyének tartott vevő pedig rögtön átmegy a konkurenciához. Csak azért, hogy ne nézzék hülyének.
Hosszúra nyúlt a bevezetés, de őszintén szólva, báránylelkületű természetemből majdhogynem oroszlánt (oroszlánt )sikerült faragnia egy ilyen szállítónak.
Történt már jó régen, hogy az egyik telephelyünkön valamilyen árammérő eszköz, amelynek egy PC felé kellett volna LAN-on keresztül mérési eredményeket küldeni, megmakacsolta magát, hogy márpedig ő nem küldi. Szállító javaslata: mivel ők nem állítottak át semmit az ő gépükön, "konfiguráljuk vissza" a hálózatot úgy, hogy a routereink átengedjék az IPX forgalmat.
Értitek, ugye? Helyi hálózaton?! Router?? Jó, egy darabig értetlenkedtünk, aztán rájöttünk, hogy nem is routerek, hanem switchekről beszél  tisztelt szállító. Csak routernek hívja őket.
Szóval: "engedjük át a switcheken az IPX forgalmat!" Megint néztünk egyet! Layer 2-ről beszélünk. Ethernet. Egy darab VLAN. Hogy jön ide az IPX átengedés? Aztán egyszer csak ment minden. Akkor szóltak, hogy "most jó, hagyjuk így a konfigot" (Nem is csináltunk semmit). Most van IPX forgalom. A mérésgyűjtés még nem megy, de legalább forgalom van.
 
Jött a második felvonás. Az a PC, amely a saját telephelyéről IPX-es masináról gyűjt áramadatokat, egy másik telephelyről TCP/IP-n át gázméréseket gyűjt egy ottani eszközből. Egészen pontosan az ottani eszköz, egy Windows CE 4.01-es nyomna át fájlokat a fent említett gépre. Sima ügy, nem? Egy XP-s PC, egy WinCE-s gép, TPC/IP, fájlmegosztás, szóval kutyaközönséges környezet. Csakhogy a dolog nem megy. Szállító: "Állítsuk vissza az eredeti hálózati konfigurációt, mert úgy ment". Tegyük hozzá, csupán erről az egy nyamvadt gépről nem működik ez a funkció, a saját gépeink nevetve tudnak mindent.
No, Packetyzer.

Hát a WinCE szentem Netbios névfeloldó broadcast csomagokkal keresi a <szám>.<másiktelephely>.<szám>.<szám><20h> "nevű" gépet. Kell még magyarázat? Hiszen ez maga a megoldás:

  1. Név helyett IP címet írtak be egy konfig fáljukba, ezért névnek tekint egy IP címet és azt szeretné feloldani
  2.  h-node helyett a gép b-node-ként viselkedik, meg kell adni neki egy WINS címet.

További tapasztalat, hogy helyi hálózatból látható a WINCE megosztott könyvtára(!), de más alhálózatból nem. Itt meg nincs rendes alapértelmezett átjáró.

Hívom a szállítót. "Hát azt nem lehet, DNS címet meg WINS címet nem lehet megadni ennek a WinCE gépnek." "Ez egy EMBEDDED VINDÓZ. Inkább állítsuk vissza "a hálózati konfigurációt" mivelhogy ők nem nyúltak a gépükhöz, tehát csak mi állíthattunk át valamit (értitek: VALAMIT), a hálózatunkon. Na AZT, állítsuk vissza, és akkor menni fog a kommunikáció. Alapértelmezett átjáró? Az meg be van állítva, nem kell újra beállítani.
Nekiálltam magyarázni neki, hogy ötféle névfeloldást ismerek: broadcast, DNS, WINS, LMhost-fájl, Host-fájl, ebből egyetlen egy nem jó a mi esetünkben ez a mostani, de ezt nem nálunk kell állítani, hanem az ő gépükben.
Azt is mondtam, hogy nem érdekel, hogy eddig miért nem ment a kommunikáció, az sem, hogy miért romlott el, de az érdekel, hogy mikor lesz végre jó, márpedig akkor lesz jó, ha ők végre beállítják azt, amit én mondok nekik. Nem kell már megfejteni, hogy miért nem megy a kommunikáció, én ezt megtettem, és istenemre be is állítanám azon a nyomorult WinCE-n azt a néhány számot, de nem tehetem, úgyhogy legyenek szívesek.
"Mást nem mondhat, az ő gépük biztos jó, mert ahhoz ők nem nyúltak, ahelyett, hogy őket hibáztatnám, inkább a hálózatot kellene visszaállítanom úgy, hogy menjen a kommunikáció".
Na itt szakadt el a cérna. Megköszöntem a telefonbeszélgetést, aztán letettem a kagylót. Dühített, hogy tudom mit kell tenni, de nem tudom megtenni, a szállító misztifikálja magát, áttólja a felelősséget, miközben azt sem tudja, hogy mit beszél.
Másnap, hidegebb fejjel kollégám egy hubról mérte az eszközt. (Jó kérdés, hogy eredetileg miért nem. Onnan kellett volna.) Hopp, van itt WINS megszólítás is! Persze a válasz, hogy x.<másiktelephely>.<szám>.<szám><20h> nevű gép nincs, ami igaz, viszont megdönti azt a tételt, hogy nem lehet WINS címet beállítani. Méghogy? hiszen be is állították már.
Még egy telefon Szalontay Zolinak a WinCE-vel kapcsolatban. Az authentikus válasz az itt most le nem írt kérdésre: Igen, a WinCE egy teljesen közönséges, XP szerű IP stack-el rendelkezik. Nemhogy DNS vagy WINS állítható, de még SSL, IPSec is, ami szem szájnak ingere.
Ezek után a "levelem megírtam" főnökömnek, mint szakvéleményt, el lehet képzelni mi volt benne.
Tanulság? Nagyon sok.
1. A szállító jobban tenné, ha megismerné a saját eszközeit
2. A szállító jobban tenné, ha hallgatna az okos szóra, a vádaskodásmentes megoldáspártira, merthogy szerintem első a megoldás, aztán esetleg oknyomozás, és esetleg szerződésfelülvizsgálat. Megoldás hiján első a szerződésfelülvizsgálat, aztán a megoldás valaki mással.
3. A vevő jobban tenné, ha specifikációt kérne, mielőtt venne valamit, valamint üzemeltetési kézikönyvet, hogy egy IP, vagy WINS cím beállításáért ne kelljen könyörögni.
És még folytathatnám…
 
(Az igazsághoz tartozik, hogy eléggé hossz lett volna, ha a sztori minden egyes aspektusát kifejtem, illetve a beszélgetéseket is zanzásítva írtam le. Írói szabadság. Mindamellett az információtartalom pontos, ha nem is szószerinti. Ezt csak azért írom ide, ha netalán "szállító" olvasná az itt leírtakat.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: