Évvége

Így év végén átgondoltam, mi mindent sikerült többé-kevésbé elvégezni az óévben. A lista elég szép, még ha a munkák egy része nem is befejezett. Mindazt leírtam, amelyben részt vettem, vagy nem vettem részt, de valamiképp a dolgokba belefolytam. (Vannak persze olyanok is, amiben nem vettem részt és nem is folytam bele, de tudok róluk. Azokat itt nem említem, holott azok is számosak)

 

 • Átköltöztünk az új szerverszobánkba. (Álpadló, álmennyezet, új UPS, új PDA-k, aggregátor, ahogy kell)
 • Beüzemeltük az első VmWare ESX kiszolgálónkat.
 • Lecseréltük és virtuaálizáltuk az egybástyás Windows 2000-en futó tűzfalunkat egy back-to-back jellegű DMZ-t is magában foglaló Windows Server 2003 alapú kéttűzfalas rendszerre. Ez egyúttal alapos ismerkedést is jelentett a Symantec Enterprise Firewall 8-as verziójával.
 • Átköltöztettük a www.mal.hu weblapot a SenseNet PortalEngine-ére, egyúttal a DMZ-nkbe.
 • Virtualizáltuk és Windows Server 2003-ra frissítettük a gyökértartományunk kiszolgálóit, így leselejtezhettük az 1997-ben vásárolt Proliant 2500-as (Pentium Pro) szervereket.
 • Kidobtuk a korábbi ArcServe 2000-es szoftverekre és Compaq StorageWorks TL895DLX minilibrary-re alapozott mentési rendszerünket és Tivoli Storage Manager 5.3 alapokon kezdtünk építkezni (a székesfehérvári központban). Üzembe állítottunk egy IBM 3582 Ultrim 2-es szalagos könyvtárat is.
 • Elvégeztünk egy Symantec Antivírus frissítést 9.0.3.1000 verzióra. Azóta a 10.0.2 a legfrissebb, a szerverek fele 10.0.1-esen ketyeg. Az év folyamán frissítettük az Exchange Antivírus védelmét is a 4.5.4-ről a 4.6.2-re. Az év végén meghosszabbítottunk a licencünket további egy évvel.
 • Befejeztük a Windows XP SP2 terítését
 • Megszüntettük a hálózatba kötött Windows 95/98-akat, NT4-eket, így két gépet leszámítva minden kliensünk Windows XP SP2! Az év során 76-ra növeltük a Thintune XS vékony kliensek számát.
 • Elkezdtünk egy Active Directory biztonsági erősítést, ebből elkészült a címtár OU struktúrájának átalakítása, és a címtár adatainak pontos feltöltése.
 • Bővítettük az IBM FastT500-as storage-ünket, hogy aztán legyen helyünk az ERP rendszerünk verzióváltásakor és elvégezhessünk egy Exchange migrációt és konszolidációt
 • Frissítettünk a Faxszerverünket Faxmaker 10-ről 12-re, ami lehetővé tette, hogy eltávolítsuk az ügyetlenül megírt Faxmaker Connectort az Exchange fürtünkről.
 • 6 telephelyen SUS-ról WSUS-ra migráltunk és már ezzel a rendszerrel terítettünk az Office 2003 SP2-t!
 • Üzembe állítottuk a második ESX kiszolgálónkat.
 • Egy ütemben virtualizáltuk és frissítettük 2003-ra az korábbi W2000-Exchange2000 fürtünket, egyben elválasztva a DC és a cluster funkciókat.
 • Az új Exchange kiszolgálóra migráltuk az összes postafiókunkat, konszolidálva a korábbi háromfürtös Exchange infrastruktúrát.
 • Nyomtató-, fax és fénymásoló konszolidációt végeztünk (Szlovéniát leszámítva) minden telephelyünkön) így az összesen 200-nál több eszöz helyett hetvenegynéhány látja el ugyanazokat a feladatokat. Szigorú költségfelosztást is készítünk, hogy motiváljuk a felhasználókat a takarékosabb nyomtatásra, fénymásolásra. Ezzel egyidőben automatizáltunk – papírmentessé tettünk – néhány belső jóváhagyási folyamatot, továbbiakat pedig kiszemeltünk hasonló célra.
 • Két nagyobb telephelyünkön a 8-10 (átlag 6-7 éves) workgroup switcheket egyetlen nagyobb, moduláris és redundáns eszközre cseréltünk, ezzel többszáz portot 100Mbitre, a telephelyi kiszolgálókat pedig 1GBitre kapcsoltuk a korábbi 10-es és 100 portok helyett. A visszamaradó egyik switchet a budapesti irodánkban hasznosítottuk, háromról kettőre csökkentve ott az aktív elemek számát)
 • Próbaképpen MS live Communication Server 2005-öt telepítettünk. (sikerrel)
 • Egy mini-PKI rendszert telepítettünk, hogy tanúsítványokkal láthassunk el néhány szerverünket és OWA, OMA, ActiveSync publikációt hozhassunk létre. Ez utóbbi feladatot is sikerült befejezni.
 • Kipróbáltuk a Styx nevű spamfiltert, majd a Virusbuster Mailshield-jét állítottuk hadrendbe.

 Ha a listát összehasonlítom azzal, amit az első blogbejegyzésben felsoroltam, akkor a különbség tekintélyes, ámde legalább látható, hogy néha egy évvel előre lehet feladatokat magunk előtt látni (Íme, idemásolva az akkori ígérvények:

 

– VMWare ESX 2.5 szerver éles üzembe állítása

– Szerverszoba költöztetése (egy "rendes" szerverszoba kialakítás)

– DMZ létrehozása (ez talán az egyik legnagyobb falat)

– Tivoli Storage Manager mentés bevezetése (a másik nagy falat)

– Exchange 2003 migráció fürtözött környezetben

– PDA- Mobile Outlook – Exchange 2003 (hogyan olvassunk PDA-n belső leveleket)

– Windows Server 2003 PKI )

 

Mindezt –bár bárki olvashatja – leginkább magamnak írtam le. Azért, hogy pár év múlva „emlékezzek” mivel küzdöttem hajdanán a 2005-ös esztendőben. A mostani, végetérő óévben.

 Boldog új esztendőt mindenkinek!

 Todd William azt írta, hogy csak a magyaroknál látott olyat, hogy az újév első pillanataiban a Himnuszt énekli mindenki. Én erre büszke vagyok, végül is a mi Himnuszunk egy fohász, mi mást tegyen az ember az újév első pillanataiban, mint fohászkodjon. Isten, áldd meg a magyart…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: