A magyar megoldás

A magyar megoldás az értekezlet. Nem tudunk együttműködni, kommunikálni, a szakmához sem értünk, legalább egy értekezletet összehozunk. Ominózus szállító már két hónapja nem oldja meg a problémánkat, hát most leültünk velük. Kilencen voltunk összesen, ők négyen, mi öten. (Mindenki, aki csak egy icipicit is szereplője volt a történetnek)

Kölcsönösen biztosítottuk egymást, hogy a megoldásra törekszünk. Ezután felkértek, hogy mondjam el, mit gondolok a problémáról. Hát már a korábbi bejegyzésből is kiderült, hogy eléggé pitiáner dologról van szó, de ha hivatalosság kell, akkor idézem magamat, mint „szakértőt”:

 

1. Az eszköz (XY, a <szállító> munkatársától kapott információ alapján) egy Windows CE 4.01-es verziójú operációs rendszert futtat. Tapasztalatunk szerint bizonyos időközönként (kb. 30 másodperc) NetBIOS broadcast üzeneteket küld a hálózatra, amelyben egy 10.1.x.x-es "nevű" gép IP címét keresi. A NetBIOS üzenetre broadcast formájában nem válaszol egyetlen gép sem. Ez egy várt viselkedés, mert

            – ilyen NetBIOS név nincs.

            – Ha lenne is, a gép egy másik telephelyen van, a broadcast üzenetek pedig nem jutnak át a telephelyek közötti útválasztókon.

 

2. Megállapítottuk, hogy a broadcast üzenetek mellett unicast üzeneteket is kiad a gép, méghozzá szintén NetBIOS névfeloldási kérelmet a 10.5.x.x-es gép felé, ami helyes beállítás, ez ugyanis az adott telephely WINS szerver, amely hivatott az ilyen kéréseket megválaszolni. (<szállító> elmondása szerint sem WINS, sem DNS kiszolgáló nem állítható be, a mérésekből azonban az derül ki, hogy igenis beállítható, sőt be is állították korábban) A WINS kiszolgáló azt válaszolja a kérelemre, hogy a 10.1.x.x-es gép nem létezik, ami ismét csak várt viselkedés, hiszen a NetBIOS nevek nem tartalmaznak "pont" karaktert, nem ilyen szerkezetűek. A helyes kérelemnek az <GEPNEV> névre kellene vonatkoznia, ám a korábbi javítási próbálkozások során a nevet IP címmel váltották fel (Szintén <szállítótól> származó információ). Ez, a mérés szerint, felesleges volt.

 

3. Tapasztaltuk továbbá, hogy a mérőeszköznek két IP címe van, egy DHCP-től származó és egy statikusan beállított. Ez nem várt viselkedés, ám ezért nem a MAL Rt. hálózati eszközei, sokkal inkább a Windows CE konfigurációja, vagy belső hibája a felelős (az előbbit feltételezem, mert egyébként LEHET egy gépnek két IP címe) A <szállító> elzárkózott a probléma vizsgálatától.

 

4. Szintén tapasztaltuk, hogy az adott gép nem elérhető az adott helyi hálózaton kívül. Ez azt engedi sejtetni, hogy az adott Windows CE gép alapértelmezett átjárója nem megfelelően konfigurált. (Habár a Vertesz szerint beállították a 10.5.x.y-es címet, amely a helyes érték. Ha tényleg nem működik az alapértelmezett átjáró paraméter, akkor az azt jelenti, hogy még az IP-cím visszaváltása névre (<GEPNÉV>) sem oldaná meg a kommunikációs problémát

 

Megoldási javaslatom:

A felügyeletem alatt a <szállító> állítsa alapra az IP konfigurációs beállításokat és lehetőleg DHCP-vel konfigurálják az <adott telephelyi> adatgyűjtőt. Ha ez nem kivitelezhető, akkor maradhatunk a statikus cím mellett is. Lényeg, hogy

 – Be kell állítani az alapértelmezett átjárót

 – Egy IP címet kell adni a gépnek, a másikat meg kell szüntetni

 – A konfigurációs fájljában vissza kell állítani az IP cím helyett a gépnevet (<GEPNÉV>)

 

Az eredmény az lenne, hogy a gép

 – Képes lenne helyes névfeloldási kérelmet generálni

 – Megkapná a helyes választ a névfeloldási kérelemre

 – Fel tudná venni a kapcsolatot a másik telephelyi géppel (<GEPNÉV>)

 

Mindezen szócséplés lényege, hogy állítsuk már végre be annak a szerencsétlen gépnek az IP konfigurációját helyesen!

Miután ideáig eljutottam szállítóék elmondták, hogy „keletkezett egy hálózati hiba”, amire ők a nevet IP címre állították, tehát, ha még vissza is állítjuk, akkor sem oldjuk meg a problémát. Azon túl most szombaton sokat dolgoztak rajta, de mégsem tudták megoldani. Ami pedig a kétféle címet illeti, ők csak egyet adtak meg, nem kettőt. Na ezen kiakadtam, és tisztáztam velük, hogy a DHCP nem egy erőszakos jószág. Az csak akkor ad címet, ha azt kérik. Tehát az a Windows CE KÉRTE a címet. „De azt nem mi állítottuk be”. – így ők. Jó, és ez kit érdekel. Jött a huszárvágásom. Azt javasoltam, hogy azért próbáljuk meg átírni azt az IP címet névre, szerintem az megjavítja a dolgokat. Hát biztos nem, válaszolták, de azért próbáljuk, ha nagyon akarom.

A konfigurálás annyiból állt (végre kiderült), hogy ránéztünk a gép – egyébként bárki által szabadon elérhető és írható – rendszermeghajtójára Windows Intéző segítségével, és egy notepad-al átírtuk azt hogy \10.1.x.xmegosztas arra, hogy \GEPNEVmegosztas.

 

Whoahh. Működött. Döbbenet nem?

 

Két órán keresztül értekeztünk. Mi, kilencen. És a végén csak sikerült megoldani! Jók vagyunk, mi, magyarok!!

Advertisements

4 Responses to A magyar megoldás

 1. Petrenyi Jozsef says:

  Nehogy azt hidd, hogy ez magyar betegség. Én már több, mint egy hónapja szívok hollandokkal, belgákkal és amerikaiakkal és képtelenség elérni, hogy összejöjjön egy fizikai elérés az ügyfél és anyavállalatának amerikai része között. (Két magyar host és három amerikai host, vagy 5 porton – ennyi lenne. És a mai visszajelzésben is kiderült, hogy az egyik IP címünket lehagyták, a másikat meg rosszul vették fel, azon az egy helyen, ahol egyáltalán csináltak valamit. Mit nem adnék egy értekezletért, ahol meg tudnám etetni a kinyomtatott route parancsokat valami ‘szakemberrel’.)

 2. Tamas says:

  ez most off: pls. ne irj sokat dolt betuvel, mert egyszeruen olvashatatlan…

 3. Tamas says:

  Megszívlelem, és kerülöm a dőlt betűt. Kiegyezhetünk abban, hogy ilyen (lehetőleg ritka) esetekben megnövelem a betűméretet?

 4. Tamas says:

  haaat, gondolom. bar akkor meg az lesz egesz fura a szemnek. de – vegulis – nem akkora baj ez, es sztem viszonylag ritkan fordul elo. jo ez az msn betutype, ha normal es ha bold, a dolt az tragikus, sajna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: