Mellékesen

Mellékesen
Az ISA 2004 beindításával együtt némi "mellékes" problémamegoldás is társult. A Proxybeállításaikat jelenleg csoportházirendből oldjuk meg: Internet Explorer Maintenance Settings. Fejből két helyet tudtam, ahová a megfelelő értékeket bevéstem, azokat még szombaton a megfelelő módon átállítottam proxy:80-ról proxy:8080-ra. Csakhogy hétfőn nem mindenki tudott internetezni. A panaszokat megvzisgálva több okot is találtam.
Először is a terminal szervereken lefutott egy közös GPO, majd telephelyenként egy-egy helyi GPO is, ezekben mind ott volt a proxy:80. Azért volt ott, mert régebben úgy volt, ha egyszer hozzányúltál ehhez a beálításhalmazhoz, akkor már nem tudtad törölni a beállításokat. Előbb ideiglenesen helyes értéket állítottam be, később azonban rájöttem, hogy az idők teljességében ez a hiányosság is kiküszöbölődött. Ott fityeg a jobb egérgomb alatt egy új bejegyzés: "Böngésző beállításainak alaphelyzetbe hozása". Ez épp azt csinálja, amit én mindig szerettem volna, vagyis olyan állapotba hozza a GPO-t, mintha te abba sohasem nyúltál volna az IEAK beállításokhoz. Már csak azért is érdemes eltávolítani az IEAK paramétereket, mert nem kompatibilisek az mappa-átirányítással, erről majd később.
A problémám azonban nem oldódott meg, mert egy telephelyünkön az értékek átírása sem hozott eredményt. Kiderült, hogy az egyik tartományvezérlőnkön nem működik az FRS szolgáltatás, ősöreg házirendek sorakoznak rajta (Ugye, hogy elkelne egy MOM?). A Microsoft ezúttal kitett magáért. A FRS eseménynaplóban szereplő bejegyzés pontosan leírta a hibát és azt is, hogy mit kell ilyenkor tenni. Tessék a teljes szöveg:
 
The File Replication Service has detected that the replica set "DOMAIN SYSTEM VOLUME (SYSVOL SHARE)" is in JRNL_WRAP_ERROR.
 
 Replica set name is    : "DOMAIN SYSTEM VOLUME (SYSVOL SHARE)"
 Replica root path is   : "c:winntsysvoldomain"
 Replica root volume is : "\.C:"
 A Replica set hits JRNL_WRAP_ERROR when the record that it is trying to read from the NTFS USN journal is not found.  This can occur because of one of the following reasons.
 
 [1] Volume "\.C:" has been formatted.
 [2] The NTFS USN journal on volume "\.C:" has been deleted.
 [3] The NTFS USN journal on volume "\.C:" has been truncated. Chkdsk can truncate the journal if it finds corrupt entries at the end of the journal.
 [4] File Replication Service was not running on this computer for a long time.
 [5] File Replication Service could not keep up with the rate of Disk IO activity on "\.C:".
 Setting the "Enable Journal Wrap Automatic Restore" registry parameter to 1 will cause the following recovery steps to be taken to automatically recover from this error state.
 [1] At the first poll, which will occur in 5 minutes, this computer will be deleted from the replica set. If you do not want to wait 5 minutes, then run "net stop ntfrs" followed by "net start ntfrs" to restart the File Replication Service.
 [2] At the poll following the deletion this computer will be re-added to the replica set. The re-addition will trigger a full tree sync for the replica set.
 
WARNING: During the recovery process data in the replica tree may be unavailable. You should reset the registry parameter described above to 0 to prevent automatic recovery from making the data unexpectedly unavailable if this error condition occurs again.
To change this registry parameter, run regedit. Click on Start, Run and type regedit.
 
Expand HKEY_LOCAL_MACHINE.
Click down the key path:
   "SystemCurrentControlSetServicesNtFrsParameters"
Double click on the value name
   "Enable Journal Wrap Automatic Restore"
and update the value.
 
If the value name is not present you may add it with the New->DWORD Value function under the Edit Menu item. Type the value name exactly as shown above.
 
Ijesztő, ugye? Pedig mindent így kell elvégezni, és helyreáll a rend. Azért nem bíztam semmit a véletlenre és a legrosszabbtól tartva teljes GPO mentést, valamint a NETLOGON könyvtár mentését elvégeztem.
 
Most ezt a gondot is orvosoltuk, a tartomnyvezérlőn működik a NTFRS. Rendet csinál ez az ISA 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: