Leállt az elektrolízis

Két nappal ezelőtt ipartörténeti esemény történt a vállalatunknál, leállt az elektrolízis tevékenység – köznapi nevén az alumínium kohó. Ezzel tudomásom szerint Magyarországon megszűnt az utolsó Schröderberg elvű alumínium kohó is. Sőt talán ez volt a legutolsó olyan üzem, amely timföldből alumíniumot állított elő.
Hogyan továb? Vásárolt fémbázison. A nosztalgián túl látni kell, hogy az ilyen energiaigényes tevékenységnek nincs jövője nálunk (a környezetvédelm aggályokat nem is említve). A kohó fémkibocsátó képsségével felérő kemencét épített a cég, ahol a megvásárolt alumíniumot újraolvaszjuk, mjad innen megy minden a maga útján, ahogy eddig. Töredék energiával, töredék munkaerővel, ugyanannyi értéket.
A világ változik. Persze nem fájdalommentesen. Voltak akik sírtak is. Én ismerek kohászokat, azt hiszem átérzem.
 
Nem a reklám helye, de akit érdekel: http://www.mal.hu/engine.aspx?page=galeria  Ez még a kohóból jött. (És be lehet kukkantani egy kemencébe is)

2 Responses to Leállt az elektrolízis

 1. Petrenyi Jozsef says:

  Bezárják Inotát? És akkor mi lesz a mellette lévő erőművel?
  Egyébként az a hely nekem is nosztalgikus. Meghatározó élmény volt. Voltunk ott gyárlátogatáson és amit láttam, az maga volt a pokol. Akkor fogadtam meg, hogy kiszállok a vegyiparból.

 2. Tamas says:

  Nem, nem zárják be Inotát, "csak" az elektrolízis szűnik meg. Lesz helyette egy olvasztókemence. Megmarad a tárcsa-szalag üzem, a huzal üzem és az öntöde is.
  Ami az erőművet illeti, az már évek óta nem termel áramot. Alig pislákol ott valami (egyébként sem a mi cégünkhöz tartozik) A Bakonyi Erőmű Rt. tulajdona, viszont nincs áramátvételi szerződése az MVM-el. Valami szélerőművel kísérleteznek…
   
  Egyébként a kohó az tényleg a pokol volt. De az nem vegyipar, hanem kohászat. Ja, és amit láttál, az már egy javított változat volt. Az eredetiben nem volt füst- és porelszívás, azt csak a hetvenes években építették hozzá.
   
  Egyébként Inotán minden tejüveg, mert a levegőben lévő fluor mindent megmar. Milyen lehet az emberek tüdeje? Nnnnaa, EZ IS leállt…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: