Motiváció

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy multinacionális vállalat. A vállalat egyik zárása során mintegy 46 milliós hiányra derült fény, amivel senki nem tudott elszámolni. Alapos elemzések után kiderült, hogy a számviteli szabályok (a belső, vállalati számviteli politika) megsértése miatt látszódik ez az érték, ténylegesen nincs szó hiányról. Egy számviteli munkatárs hibázott. A pénzügyi-számviteli vezető pedig nem ellenőrizte kellő hatékonysággal a beosztottját. A vezetőt azonnali hatállyal elbocsátották. Nem ő követte el a konkrét hibát, hanem a beosztottja.

Két kérdés vetődik fel: miért a vezetőt bocsátották el, és milyen hatása van a történteknek a szervezetre?

Az első kérdésre a válasz így hangzik: a konkrét hiba sem üdvözlendő, de az igazi probléma a vezetői kontroll volt. A vezetőnek, a FELELŐS vezetőnek meg kell teremtenie a kontroll lehetőségét ilyen mérvű hibák elkerülésére. A szóbanforgó menedzser ezt nem tette meg hanyagságból, vagy vezetői képességeinek korlátossága folytán. Akármelyik változat is áll fenn, az adott pozícióra új vezetőt kell kinevezni. Így értelmet nyer a FELELŐS kifejezés.

A második kérdésre persze nagyon sokféleképp lehet válaszolni, hiszen egy szervezet válasza egy ilyen "stimulációra" sokféle és összetett. Számunkra az informatikai szempontok a fontosak. A hatás erőteljes: minden helyén maradt vezető azonnal nyitottá vált az olyan kezdeményezésekre, amely informatikai alkalmazások használatbavételét célozta, mert két legyet is ütöttek egy csapásra: az IT automatizálást eredményezhet számos esetben, tehát csökken a beosztottak által elkövetkező hibák száma. Másrészt az IT jelentősen növeli a kontroll lehetőségét, ami az elkövetett hibák kiszűrését segíti.

Így működik egy multi, még kishazánkban is. Hogyan működnek a magyar vállalatok?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: