Ingyenes a Vmware GSX szerver utódja

Egy hír annyiban fontos, amennyiben érint. A Vmware szabaddá tette a hajdani GSX szerver szoftverét, amely ezentúl Virtual Server névre hallgat. (A pletykát még Gál Tamásnál olvastam) és íme, ma már a VmWare oldalán is látható. Mielőtt megnézzük, hogy mit jelent ez, lássuk, mit tud a termék.

Elég sokat.A virtual server – a workstation-höz képest – szolgáltatásként futhat a háttérben. Szüksége van ugyan egy host operációs rendszerre, de azon túl másra nem. Fontos tudni, hogy a VmWare Server nem hypervisor architektúrájú megoldás, ezért akár jelentős is lehet a virtualizációs többletterhelés. Ezen a kulcsfontosságú képességek:

 • Támogat minden x86-os hardvert
 • A guest operációs rendszerek 64 bitesek is lehetnek (ha a processzor 64 bites)
 • Számos operációs rendszert támogat (Linux, Netware, Solaris, Windos stb.)
 • Két virtuális processzora lehet egy virtuális gépnek
 • A virtuális gép maximális memóriamérete 3.6 GB
 • 21 virtuális SCSI eszköz támogatása 3 virtuális SCSI kártyán keresztül (3×7)
 • Általános SCSI eszköz támogatás
 • 2 virtuális USB 1.1 port a guest operációs rendszerben
 • 9 virtuális switch definiálható (a 9-ből három lefoglalt meghatározott célokra)
 • Cluster támogatás – hoston belül, hostok között SAN és iSCSI alapon. (a hostok közötti, tudomásom szerint az MS által annyiban nem támogatott, hogy produkálni kell a hibát nem virtualizált környezetben is)

Ehhez képest a Microsoft Virtual Server 2005 R2 (csak a különbségeket sorolom, akár pozitív ,akár negatív)

 • Csak egyetlen virtuális processzort támogat
 • Nem támogatja (habár hibátlanul fut rajta) a többi, nem MS operációs rendszert (talán a Linuxot támogatják)
 • 28 SCSI eszközt támogat 4 SCSI kártyán keresztül (4×7) Előny az MS-nél!
 • USB támogatás az egérre és billentyűzetre korlátozódik
 • Cluster támogatása – hoston belül, hostok között ISCSI (Bizonyos alkalmazásokat már támogat, pl. Exchange 2003 SP2) Előny és hátrány egyaránt
 • Csak aláírt driver a virtuális gépben Előny az MS-nél

Összegezve látható, hogy a mérleg nyelve (főleg a többprocesszoros támogatás miatt) talán a VmWare Server felé dől, és akkor még nem szóltunk az árról, ami alapján a VmWare – legalábbis a pillanatnyi állapot szerint – lesöpri a Virtual Servert-t.

És akkor most a következményekről. Látni kell, hogy a kiszolgáló partícionálás – ami a virtualizáció hozadéka – az iSeries (AS400) világban már nagyon régóta bevett gyakorlat, teáht nem történik más, minthogy a legkisebb és legkommerszebb rendszerekbe is utat tör magának ez az elv. Az jósolom, hogy rövidesen a MS VS is ingyenes lesz, egész egyszerűen azért, mert rendes körülmények között a virtualizációs képesség az operációs rendszer része (lásd az AS400 mellett a Linuxokat a Xen-el és a VmWare ESX verzióját) Nem szabadna pénz kérni érte, és a VmWare mellett az MS is ebbe az irányba indult el. Egyrészt bejelentették, hogy a longhorn, vagy azt követő rendszer része lesz a hyerpvisor technológia (vagyis majd az OS-ért kell fizetni, nem a virtualizációs képességért), másrészt már a mostani licencelési politikán is változtattak úgy, hogy a virtualizált OS olcsóbb, mint a valódi (sőt, van helyzet, amikor egyenesen ingyenes.)

Ami pedig a rendszergazdákat és a piacot illeti: a virtualizáció és a szerverpartícionálás a rendszertervezés része lesz. A virtualizáció a szerverteljesítmények növekedésével együtt visszafogja a szervervásárlásokat. Kevesebb, de nagyobb kapacitású eszközöket kell vásárolni. A 32-bit (a Window világban és a szerveroldalon legalábbis) halott!! Az iSCSI szabvány teret fog nyerni az FC-vel szemben, mert a host bus adapterek virtualizációja nem történt meg, míg az SCSI eszközöké és a hálózati kártyáké igen. (Ma egy virtuális gép, mégha FC SAN-hoz is kapcsolódik, azt "hiszi", hogy SCSI csatlakozással éri el az eszközeit, és nem tudja, hogy valójában őt egy FC HBA szolgálja ki)

A rendszertervezésnél erőteljesen előtérbe kerül majd a teljesítményfigyelés, mert egyik virtuális gép túlterhelése a többiek válaszidejét is befolyásoni fogja. Pár év múlva jönnek a PC-t kettő-négy vagy nyolcfelé osztó megoldások. Mit kezdenénk különben a sok maggal?

Idemásoltam a VmWare mai napi címlapképét. Szép napunk van, szép ajándékot kaptunk.

Advertisements

4 Responses to Ingyenes a Vmware GSX szerver utódja

 1. Tako says:

  Szia!először is tök jó ez a blog, napi olvasmányom letthad legyen egy buta kérdésem: mire is jó ez? szóval  virtuális gépet én is raktam már fel "játszani", de éles helyzetben hogyan és mire lehet/érdmes használni?

 2. Tako says:

  bocs a nick lemaradt :)

 3. Tamas says:

  Lesz róla egy bejegyzés, csak legyen egy kis időm.

 4. Tako says:

  Várom! köszönöm!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: