SCSI kártya

Hétfőn arra értem be, hogy nem üzemel az egyik „infrastruktúra” szerverünk. A dolognak „érdekes” következményei voltak:

·        Egyetlen vékonykliensünk sem tudott Windows Server 2003-a TS-re csatlakozni (TS Licence szerver :-)) 75 gép!!

·        Nem futott egy üzleti szoftverünk (Alea licence szerver :-))

·        Nem frissült az antivírus adatbázis

·        Nem ment le a mentés (TSM szerver), nem üzemelt a WSUS stb. stb.

Mókás, hogy maga az üzleti szoftver fürtözött! Csak éppen a licence szervere nem fürtözhető! Ugye tanulságos ez a tervezés? A TS-eknél az baj, hogy maguktól nem találtak licence szervert, úgyhogy bevarrtuk nekik, hova forduljanak. Na, ez hétfő reggelig jó volt. Szerencsére volt egy másik TS licence szolgáltatásunk is, „átvarrtuk” őket oda. Ekkor már csak az ideges felhasználókkal volt gond. Ők azt hitték, hogy a vékony kliensükben van a hiba és újraindították azt. Csakhogy néhány gépen konfig frissítés volt beállítva újraindulás esetére, a konfigot meg honnan kellett volna lehúzni? Hát a döglött szerverről. Így jár, akinek nincs elég szervere és mindent egy helyre pakol :-))

A szerver egyébként békésen várta, hogy egy operációs rendszert toljanak bele, és tagadta, hogy benne SCSI kártya lenne. A log szerint az a kártyát tegnap valaki kihúzta :-). Ilyet még sohasem láttam. Úgy halt el a SCSI kártya, mintha sohasem lett volna benne élet. Telefonáltunk a szállítónknak, akik borzasztó rendesek voltak, úgy segítettek nekünk, mintha ez a gép garanciális lett volna, nem pedig ötéves masina. (Persze a számla majd jön :-)) Délutánra lett is egy hasonló kártya. Na, ezt a Windows nem vette be. Szóval egy másik kártya egy másik sloton? Noway – kékhalál. (Persze, nem volt jó hozzá az eredeti driver)

Nagy mázlinkra tegnapra délelőtt sikerült egy pont ugyanolyan kártyát szerezni. Úgy indult a rendszer, mintha mi sem történt volna. Nagy szívás volt, de sok tanulsággal. Pl. Nem árt a TSM szerver visszaállítására azonnali tervet kidolgozni. Célszerű lenne szaporítani a virtuális szerverek számát és leszedni a sok-sok szolgáltatást, különpakolni őket. (Ehelyett ma újabbat teszek fel: TS Session directory) Csak persze ez mind pénz, meg diszk, meg memória stb. az meg ugye kevés.

A hibán túl vagyunk. A munkánk hibáinak javításában nem. Ez a tanulság.

 

Ps: Még sohasem szmájliztam ennyit. Gondolom látszik, hogy kínomban…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: