Ingyenes a Microsoft Virtual Server 2005

A nap híre: a Microsoft ingyenessé tette a Virtual Server 2005 termékeit. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ezt előre megjósoltam, bár elismerem, hogy nagy tehetség nem kellett hozzá. Az már érdekesebb, hogy mi következik ebből. Szerintem:

  • A virtualizáció az informatikai rendszerek tervezésének integráns része lesz. Ha kicsi a szervezet, akkor azért, ha nagy, akkor azért. A virtualizációs szoftverek ismerete beépül az OS ismeretek közés, ahogy a technológia maga az OS részévé válik.
  • Nem lesz érdemes egyprocesszoros gépet venni, és nem lesz már érv arra, hogy többszerepes szervereket üzemeltessünk. Pucér tartományvezérlőket mindenhová!
  • A Microsoft a böngészőháborúban megismert módon fogja felszívni magát, hogy a konkurrensek nyomába érjen. Jól teszi és mi jól járunk majd. Már most is vannak ütős szolgáltatások a termékben (pl. host clustering) a jövő pedig bőven ad teret a Virtual Server fejlődésének (64bit support, virtual SMP)
  • Ne csodálkoznék, ha a Microsoft összekapcsolná valamiképp a saját storage szervere és a Virtual Server fejlesztéseit (és értékesítését). A Virtualizáció következő fázisa ugyanis a tárolórendszereket kapja majd el. Ráadásul a ESX több nagy dobása is SAN-függő.
  • Ha az MS helyében lennék, akkor biztosan kiadnék egy „Windows Longhorn Virtual Server Host Edition” szerverváltozatot vagy valami hasonlót. Igaz, hypervisor esetén nincs host OS, még a management állomás is virtualizált, de azért ez jól passzolna az ESX megközelítéséhez, ami szerintem helyes. Ugyanakkor kidomborodna, hogy a Windows kernel milyen hajlékony, és hogy a Windows is faragható a Linuxhoz hasonló módon.
  • Minél előbb fogjuk fel, hogy mi az a DSI, annál nagyobb a versenyelőnyünk a munkaerőpiacon

Izgalmas, mátrixos jövő elé nézünk…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: