Exchange lamentálás

Fülöp Mikitől tudom, (azt hiszem), hogy az Exchange 2007 grafikus kezelőfelülete alatt valójában Monad (Windows Powershell?) parancsok készülnek röptében, s azokat hajtja végre a rendszer. Így aztán bizonyos, hogy minden, de minden scriptelhető lesz az új verzióban. Ez szép, nagyon szép. Aztán pár napja a mentést birizgálva rájöttem, hogy nekünk már van is ilyen alkalmazásunk. Úgy hívják, hogy Tivoli Storage Manager.

Ha megnézem például az activity logot, akkor valójában egy lekérdezést hajtottam végre, amelyről bejegyzés készül, az activity logban, valami ilyesmi:

 

ANR2017I Administrator LEPENYET issued command: select message,substr(char(date_time), 1, 19) as date_time from actlog where (date_time between ‘2006-05-17 00:00:00’ and ‘2006-05-17 23:59:59’) (SESSION: 16406)

May 17, 2006 1:57:14 PM

Az ANR2017I a parancs kódja, akár a weben is megnézhető, hogy mit is jelent.

Az az értésem, hogy a TSM fordítva fejlődött az Exchange-hez képest. Először volt a parancssor, amelyen most csücsül egy (webes) felület. Nincs új a nap alatt.

 

Azért jó lesz fejleszteni azt az Exchange-et. A hétvégén keresett egy kolléga. Eldobta magát egy SBS 2000 hibás diszkek és hasonlók miatt, majd felálláskor az Exchange nem küldött és fogadott leveleket. Először azt kellett kiderítenünk, hogy az SMTP néhány könyvtára hiányzott, aztán meg végül az, hogy a metabase nem tartalmaz mindent az Exchange számára. (El lehet képzelni, hogy ez hány órát vett igénybe). A megoldás egy setup /reinstall volt, rögtön utána pedig az SP-k visszatelepítése. A történetben az a frusztráló, hogy csupán a hibaüzenetekből a google segítségével összekapart, a mi problémánkhoz hasonlító bejegyzések alapján tájékozódhattunk. Nem működött az ExBPA, mármint úgy értem, hogy simán elsiklott az metabase hibás mivolta felett, miközben van olyan funkciója, hogy megállapítsa azoknak a beállításoknak a listáját, amely az eredeti gyári beállításoktól eltérő. Olyat meg, hogy precíz dokumentálás – felejtsük is el. Pedig az Exchange a dokumentáció szempontjából sokszor kiemelkedően jó. És mégis. Az egész olyan improvizatív volt, mert nem volt ESZKÖZ a kezünkben, amivel minden egyes komponenst megvizsgálhattunk volna. Vagy ti tudtok olyan leírást, amely tartalmazza, hogy milyen módosításokat végez a Metabase-ben az Exchange?

Az egész TSM néhány INI jellegű fájllal konfigurálható. Többezer lehet a paraméterek száma és MINDEN EGYES paramétert megtalálhatjuk a referencia kézikönyvben. Adtam is neki egy „Software Oscar”-t. Vajon van ilyen referencia az Exchange AD-bejegyzéseiről?

A Monadra visszatérve: igen, az út helyes. De a cél még igencsak messze.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: