Virtualizáció tobzódás

Most már biztos vagyok benne, hogy sokáig lesz munkám J. A Microsoft a Virtual Server (később Windows Hypervisor) és a Softricity mellett egy újabb virtualizációs technológiába is belevág: az operációs rendszer partícionálásba. Korábban már sokat lelkendeztem a Virtuozzo megjelenésén – hát tessék, ők is megkapták a Microsoftos versenytársat.

Tartsunk egy rövid leltárt. Mi a virtualizáció? Absztrakciós réteg képzése két egymással kapcsolatban álló komponens között. Milyen megoldások léteznek?

  1.  Hardver virtualizáció. A valódi hardver helyett egy absztrakt harvert lát a „felette” lévő komponens, az operációs rendszer. Játékosok: VmWare, Microsoft, Xen, Virtual Iron
  2. Operációs rendszer partícionálás. („Kernel virtualizáció”). A valódi kernel helyett egy absztrakt kernelt látnak az alkalmazások. Gyorsabb, mint a hardver virtualizáció, de csak azonos kernelű rendszerek lehet egy gépen. Játékosok: Virtuozzo, Microsoft
  3. Alkalmazás virtualizáció (de inkább OS virtualizáció). A valódi operációs rendszer helyett egy virtuális operációs rendszert látnak az alkalmazások. Játékosok: Softricity (később: Microsoft) Stream Theory.

 Újra kell tanulni az infrastruktúra tervezést. TELJESEN.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: