Három az egyben

Három fontos bejelentés is történt a Microsoft virtualizációs technológiáinak területén.

Mindjárt kezdhetjük egy jó hírrel: július 12-től a Virtual PC SP1 ingyenesen elérhető termékké vált, ahogy a jövőben megjelenő Virtual PC 2007 is az lesz. Igazság szerint ez nem is nagy meglepetés: a Virtual Server ingyenessége után (és persze a piaci tendenciákat is figyelve) már csak idő kérdése volt a PC kategóriás virtualizációs termék licence-költségeinek eltörlése. Most aztán – a vendég OS licencének birtokában – szabadon lehet szoftvert tesztelni, inkompatibilis alkalmazásoknak helyet teremteni, vagy bármi egyéb célból virtuális gépet futtatni, a környezet MS alapokon is biztosított.

Sőt! Ha valaki Windows Vista Enterprise ügyfél és SA előfizetéssel is rendelkezik, akkor a Vista gazdagépen négy további (szintén Vista) legális virtuális OS példányt futtathat. Az engedély paralel a Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition-nél alkalmazottal – és technológia szempontjából is nagyon hasonló a két megoldás. Vagyis: A Vista-VPC 2007 páros gazdagépe lehet 64-bites, de a vendégrendszer nem. Ez most még említésre sem érdemes apróság, de 2011-ben, a Vista utódjának bemutatásánál gondok adódhatnak, hacsak nem lép addig valamit a Microsoft.

Végezetül egy olyan hír, amely látszólag csak keveseket érint: a Windows Datacenter Edition szoftverhez engedélyezte a Microsoft, hogy korlátlan számú (és tetszőleges típusú) virtuális Windows szervert futtathassunk. Kishazánkban elvétve akad Windows DCE, miért fontos akkor ez a hír? Több dolog miatt is: Látható belőle, hogy a virtualizáció valóban az operációs rendszer része. Az is látható, hogy a virtualizáció ténylegesen egyfajta hardver konszolidáció. (Nem arról van szó, hogy másra nem használható, hanem arról, hogy a piac legfontosabb érve a technológia mellett a konszolidáció). Végezetül tessék elképzelni egy új, igazi DCE hogyan is néz majd ki: Windows Longhorn lesz, 64 bites, többtucat gigabyte memóriával, tucatnyi processzormaggal és kétannyi virtuális géppel. Mert így lesz olcsó. Megérkeztünk a nagygépek világába?

Advertisements

One Response to Három az egyben

  1. Horvath Gyorgy says:

    Látom Tamás újabb területeken teszed le a névjegyedet, gratulálok! Sokat lehet Tőled tanulni, szóval tartsd meg jó szokásod! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: