58

58 szoftver hotfixet és egyéb firssítést bocsátott ki a Microsoft augusztus 8.-án. Még ha nem számolom a különböző platformokat (x64, Itanium), akkor is 30 körüli a csomagok száma. A csomagok 12 biztonsági réshez kapcsolódnak, amelyből 9 kritikus, 3 fontos besorolású – vagyis a telepítésüket a lehető leghamarabb el kell végezni. A Microsoft szerint alapvető, hogy a csomagokat teszteljük a kiadás előtt. Na de kérem: ki és mikor? Egy csomag tesztelése, ha az normális, leírt, dokumentált teszt, akkor a legeslegjobb esetben sem kevesebb, mint 4-5 óra, tehát naponta max. 2-vel lehet végezni, és akkor ezt a munkát már nem biztos, hogy egy ember végzi. Mérnöki szempontból tisszességes megoldás két szakember kb. 15 munkanapja. Három munkahét. A kérdés: mekkora IT szakembergárda esetén engedhető meg ilyen dedikált feladat? Továbbá: mekkora IT rendszer esetén éri meg (engedheti meg magának) a szervezet, hogy ezzel foglalkozzon? Íme egy példa, amely akkumulálja az IT szervezetek növekedését – vagy beolvadását más, nagyobb IT szervezetekbe. Lásd IT outsource.
Persze az élet hozza a megoldást: a tesztelés elmarad, a lyukakat befoltozzuk, a biztonság fontosabb, mint a change management, és bízunk abban, hogy a Microsoft jól tesztelt, helyettünk is. Nota bene: eddig alig hallottam még olyan hírt, ami arról szólt volna, hogy a Microsoft egyik hibajavító hotfixe egy újabbat generált volna, netalán kiesést okozott volna.
De az örödög nem alszik. A tesztelésen megspórolt pénz is idő csak látszólagosan megspórolt: "üzemeltetési kockázat" címszó alatt növeli a (rejtett) költségeinket.
 
Ps.: Jut eszembe: ez nem platformfüggő. Bármely szoftverre igaz.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: