Adatközpont költöztetés – 2

Az utóbbi napokban gőzerővel beindult az adatközpont költöztetése. Elkezdődtek az építési munkálatok, kivették az ajtókat, elbontották a válaszfalakat, felfalazták az ablakokat, és leszedték a korábbi álmennyezetet. Ekkor kiderült, hogy a felső födém és a helység között egy legalább 60 cm-es lyuk tátong. Ez úgy lehetséges, hogy az egész épületrész csak a 70-es évek végén készült el a jó tizenöt-húsz évvel korábban épült, lábakon álló irodaépület alá.

Először arra gondoltunk, hogy az álmennyezet magasságát úgy állítjuk be, hogy ezt a 60 cm-et elhagyjuk, illetve fent szigetelést helyezünk el. Ebben az esetben az álmennyezet gipszkartonból készült volna. Végül inkább azt választottuk, hogy felfalazzuk az a 60 cm-et, teszünk oda szigetelést és maradunk a kazettás álmennyezetnél, süllyesztett lámpatestekkel. (Frissítettem a fényképalbumot is, jó nézegetést)

Mindemellett véglegesítettük a munkálatok és a költözés menetrendjét, tevékenységlistáját. A költözés időpontja szeptember 1-3.

Még július 24-én elköltözött a pénzügyi csapat a banki szoftverekkel együtt Ajkára. A költözés azt jelentette, hogy ketten kiléptek a cégből, egy harmadik pedig nem Ajkára, hanem Inotára ment át. A szoftverek (egyébként véletlenül) szintén megújultak, több bank ugyanis Internetes verzióra váltott. Hála istennek, eltűnhetnek a modemjeink.

Megkezdtük a Reuters terminál átmozgatását is. Nem mindenki tudja mi is ez: nos egy PC-ről van szó, amelyen a Reuters cég egy szoftvere fut. Ez egy szintén reuterses routeren, illetve bérelt vonalon a budapesti, illetve londoni hírforrás szerverekkel van összekötve. A szoftveren (terminálnak hívjuk), azonnali fémtőzsdei, devizatőzsdei és egyéb pénzügyi illetve politikai hírek jelennek meg. A terminál Inotára kerül. Ennek feltétele, hogy tudjuk, melyik irodában, biztosítandó a hálózati, telefon és egyéb csatlakozásokat. Emellett értesítettük a bérelt vonali szolgáltatónkat is, meg a Reuters-t, hogy augusztus 31.-én hónunk alá csapjuk a gépet, aztán hajrá. A korábbiakhoz képest módosítani kell a Reuters router konfigurációját, a jövőben ugyanis a központ, és a benne található levelező szerver, webszerver, tűzfal stb. nem egy alhálózatban lesz a terminállal. Mivel annak az alapértelmezett átjárója a Reuters útválasztójára mutat (és ez követelmény), ezért a routert fel kell világosítani, hogy merre van a mi központi subnetünk felé vezető út. Mindezt leírtam és továbbítottam a hírügynökség megfelelő szakembereinek.

Végiggondoltam a költözés lehetséges következményeit. Ezek egyike, hogy az ajkai SUS szolgáltatás nyugdíjba vonul, a központi WSUS veszi át a helyét. Igen ám, de az már Office és egyéb csomagokat is szétoszt, az pedig akár többszáz megabyte is lehet az első alkalommal, gondoljunk csak az MS Office 2003 SP2-re. Ezért írtam egy rövid módszert, hogyan lehetne helyet megtakarítani azokon a PC-ken, ahol nincs legalább 1 GB adat. A kollégáim végigszaladnak a gépeken és törölnek/tömörítenek ha kell. Ezzel megelőzzük, hogy tucatjával fogyjon hely a helyi lemezen a hely a költözés másnapján. Lesz elég tennivalónk enélkül is.

Folytatom…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: