Adatközpont költöztetés – 5

Az elmúlt héten ütemesen haladt az adatközpontunk kialakítása Ajkán. (Az újabb képeket feltettem a szokásos albumba) Dióhéjban a történések: Sikerült végigvezetni az erősáram-kábeleket az épületen keresztül a áramelosztó teremből a szerverterembe. Megkezdődött az kábelek fektetése a kábeltálcákba is. Elkészült az elosztószekrény mind a szerverszobában, mind pedig az áramelosztó szobában. Ott egyébként külön tálcákat is feltettek, azon vezették a kábeleket. Elkészült az aggregátor alapja, továbbá a szükséges kábeleket az áramelosztóig szintén kihúztuk. A MAL-ból elszállított klíma is a helyére került, de aztán kiderül, hogy egy kicsit túl korán. Az erősáramú szekrény nagyobb volt a vártnál, így a klíma kábeleket feljebb kell majd vezetni. Elkészítették az álmennyezet rácsozatát is, de ez már végképp előredolgozás, mert az falak még mindig nem készek, ahogy az a képekből is látszik.

Ma Ajkán jártam, és hát bizony tennivaló bőven akad még. Ma betették a tűzálló ajtót és megkapta a fal az első festést – habár a fal tetején még mindig hiányzik a szigetelés és a gipszkarton. A klíma áttörését bővíteni kell, hogy a kisebb klímák csövei is kiférjenek majd. Elkészítettük a pontos gyengeáramú hálózattervet is, annak a bekábelezése (legalábbis a szerverek felszálló vezetékeit) szintén be kell kötni. Az álpadlóhoz betonozni kellett még ma. Holnap jönnek az álpadlósok, hogy végre legyen álpadló és rendesen lehessen járni. Szerdán várható, hogy leszerelik az itteni tűzoltó rendszerünket, csak a riasztót meghagyva, csütörtökön pedig költözik az aggregátor is. Közeledik a hétvége…

Módosítottam egy kicsit a  feladattérképet, mert a feladatok áttekintése után a fájlok, mappák összevonására a storage konfigurálásánál egyszerűbb módszert is találtunk. Nézzük a Storage hardverrel kapcsolatban milyen feladatok adódnak:

A központok "összeköltözése" után célszerű lenne a fájlszolgáltatást egyetlen kiszolgálóra szűkíteni a jelenlegi kettő helyett. Eredetileg azt gondoltam, hogy az ESX-Exchange migrációnál bevett módszert alkalmazzuk. Az bizony nagyon kemény storage-konfigurálást igényelt volna, ESX konfigurálást, telis-tele bizonytalansággal. Más megoldást választottunk. Adott egy 250 GB-os szabad LUN. Ezt néhány egyszerű mozdulattal odaadtuk a fájlszolgáltatást végző fürtünknek. Ezzel párhuzamosan egy egyszerű lemezre mentettük az ajkai központ összes megosztásának tartalmát, a jogosultságok megtartása mellett. A módszer az, hogy mind az ajkai mind pedig a székesfehérvári könyvtárakat a fenti szabad LUN-ra tesszük át. Az adatok átmozgatásának nagy részét ezzel az egyszeri másolással megoldottuk. Az ajkai felállás után elvégzünk még egy szinkronizálást, össze kell fésülni a cluster-erőforrásokat, aztán már készen is van a dolog. Így kikerültünk minden storage konfigurálást és az ajkai storage-ot nyugdíjbba küldhetjük. Megérdemli.

S ha már belelendültünk, nézzük meg mit kell tenni a "Network hardver" vonalon. Ajkán tavaly cseréltünk hálózati elemeket, vadonatúj CISCO 6000-es sorozatú moduláris switchünk van. Persze a harmadik emeleti szobában, és az ott is marad. A switchben akad 48 Gbites port is, épp a szervereknek szánva. Az egyik feladatunk tehát az, hogy 48 felszálló kábelt húzzunk ki a harmadik emeleti szoba és az új szervereterem között.  CAT6, árnyékolt vezetékek. Ezen felül kialakítunk egy kis helyi hálózatot is, mert a sávszélességet kevésbé igénylő eszközöknek (PDU, UPS, SAN switchek stb.) bőségesen elegendő egyetlen felszálló kábel is, helyben pedig leteszük egy kisebb switchet, arra csatlakoztatunk mindent.  Az egész kábelezést igyekeztünk takarékosan megoldani. Mivel a szekrények elhelyezésének sorrendje a székesfehérvárihoz képest nem változik, ezért felhasználhatjuk a mostani belső patch paneleket (ezeket jelölték a kollégák kékkel), az új kábelek pedig pirosak. A rackek bekábelezése mellett kialakítunk négy fali végpontot is, ha esetleg beviszünk egy notebookot a szobába, akkor legyen hova bedugni.

A fizikai kialakítás mellett a költözés alatt szükség lesz némi switch konfigurációra is. Felhasználjuk a MAL-os felhasználói switchet és 48 porttal bővítjük a helyi hálózatot (pontosabban a 48 gigabites portot kiváltja a Fehérvárról szállított 48 10/100-as) Ezen felül be kell konfigurálni a Fehérvári terminál szervereknek az IGMP Snooping funkciót valamint a fürtöknek a teaming lehetőségét.

Nem szabad elfelejtkezni a telefonvonalakról sem. A telephelyeken üzemelő ISDN alközpontok QSIG protokoll segítségével társközponti kapcsolatot alakítanak ki, ezáltal a a telephelyek között "belső hívószámon" lehet a munkatársakat hívni. Minden telephelyenek megvan a maga számmezője. Szombaton a Fehérvári routert ajkára szállítjuk, a telefonszámok routolását tehát át kell állítani aszerint, ahogy az eredeti ajkai routeren volt a konfiguráció. Emellett gondolnunk kell a faxszerverre is. Jelenleg, ha valaki egy budapesti kereskedőt faxon szeretne elérni, az a faxhívás (belső vonalon) átirányítódik Fehérvárra, onnan meg a központból a faxszerver megfelelő portjára. Ezeket az átirányításokat módosítani kell az új helyzetnek megfelelően. Egyébként a nem fax telefonszámokat is át kell irányíttatni központilag a telefonszolgáltatónk (jelenleg az Invitel) által.

Végezetül mardt még a routerek átkonfigurálása. Ez nem a mi feladatunk, mert ezt a szolgáltatást meg a GTS-től vesszük, de egyszer már le kellett velük ülnünk, hogy részletesen átbeszéljük, mit is szeretnénk. Jegyzeteltek, értik, megcsinálják. Mi meg majd teszteljük.

No, ennyit a storage meg a hálózat – mostantól jöhetnek a Windows-os változások.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: