Ki internetezhet?

A kérdés költőinek hangzik, pedig nem az. Ezt tette fel ugyanis valaki a Google-nek, csupán annyi megszorítással, hogy az "Internetezés" Windows XP-n történik majd. A Google határozottan úgy látta, hogy erre egyetlen releváns helyen akad válasz: nálam.Ki internetezhet

Most akár kacaghatnánk is a történeten, élcelődhetnénk a kérdésfelvetésen, de ne tegyük. Inkább érezzük át, hogy a kérdés fontos annak, aki feltette, de sajnos a tudás, ami a kérdés megválaszolásához kell, oly mértékben hiányzik, hogy még a fogalmak használatára sincs módja. Szó szerint: "fogalma sincs". Izzad. Probléma. Meg kellene oldani. Hogy valaki vagy valakik ne (esetleg éppenhogy igen) internetezzenek egy Windows XP-n.

Higgyük azt, hogy egy laikus. A családban nőnek a gyerekek, de ő nem szeretné, ha nem csak úgy mindent, nem csak úgy szabadon. Sőt, az lenne jó, ha egyáltalán nem. Ki Internetezhet?

Sőt, lehet hogy csak egy felkért rokon. A nagybácsi gyerekeit kellene kordába szorítani. A csintalan unokatesókat.

SOHO. Egy munkatárs, akinek a nyakába akasztották az informatikus táblát. Pedig nem az, csak ő tud chat-elni, a többiek meg még azt sem. A főnök meg azt mondta, hogy "elég itten az Internetezésből, tiltsál le mindenkit". Na igen, de hogyan? Ki Internezhet? Majd a Goolge megmondja. És a Google kivág egy rendszergazda weblapot, ahol ilyenről szó sincs.

Én persze tudom, hogy ki Internetezhet. A kérdést kisujjból le tudom fordítani szakmai feladattá, és úgyszintén meg tudom oldani. Sőt, olyan eszközeim vannak, amellyel még a trükkös fiúk Internetezési hajlandósága esetén is meg tudom határozni: Ki Internetezhet. És hogyan. És mivel. És mettől meddig.

Amit nem tudok, az az, hogyan mutassam meg az utat azoknak, akik a rá szeretnének lépni a tudás ösvényére, mert most még kérdezni sem tudnak. Hogyan próbáljam meg leírni azt a folyamatot, amely után az olyan kérdésekből, mint ami a címben olvasható, szakmai kérdés keletkezik. Ha én azt tudnám… istenemre arról írnék egyfolytában. Hogy segíthessek. Bár segíthetnék.

Advertisements

One Response to Ki internetezhet?

 1. Tako says:

  Bizony a jó kérdés feltevést is meg kell tanulni!
   
  "Hogyan próbáljam meg leírni azt a folyamatot, amely után az olyan kérdésekből, mint ami a címben olvasható, szakmai kérdés keletkezik."
   
  azt hiszem, hogy ez a bizonyos folyamat a nullától való tanulásnál kezdődik és  leírni lehetettlen!
   
  " Ha én azt tudnám… istenemre arról írnék egyfolytában. Hogy segíthessek. Bár segíthetnék."
   
  ha nem is neki, de hidd el pl számomra (aki mondjuk felhasználó 3.0 és a rendszergazda 1.6 között mozog) rendkívűl hasznos ez a blog! (de ezt remélem eddig is tudtad) és nem csak szakmai ismeretek miatt, hanem mert pl engem inspirál! de tényleg :)  /// mielött valaki azt hinné: nem ismerjük egymást, szóval ez nem seggnyalás :)) ///

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: