Biztonságos Windows 2003R2 hálózatok

Örömmel tudatom mindenkivel, hogy megjelent Babócsy Lacival  Urbanovits Gyurival és Dr. Nemetz Tiborral közösen írt "Biztonságos Windows 2003R2 hálózatok" című könyvünk. Részletek a kiadó honlapján találhatók. A korábbi kiadás alapos felülvizsgálaton esett át és az újdonságok mellett olyan témák is helyet kaptak, mint az ISA 2004 (ISA 2006 béta megemlítve) és a PKI. Íme a főbb fejezetek tartalma.

 • Az első rész a Windows Server System és a Windows2003 verziók bemutatását tartalmazza.
 • Az elvi alapok tisztázása után, a második fejezet már a szerver telepítésével és konfigurálásával foglalkozik.
 • A hálózati alapismeretekben a korszerű hálózatok alapelemeivel, tervezésének alapelveivel ismerkedhetünk meg. Az alapok, a DNS, DHCP és Active Directory konfigurálás mellett a vezeték-nélküli (WLAN) és az IPv6 ismertetésére is kiterjed.
 • A hálózatbiztonság és a szerver biztonsági kérdésekkel külön foglalkozunk, melyeket az általános biztonsági fenyegetettségek irányából közelítünk meg. Részletesen ismertetjük az IPSec és a biztonsági házirendek megfelelő beállításait. A javítások kezelése a WSUS segítségével egyszerűen megvalósítható. Az ADFS – Active Directory szövetségi szolgáltatások, a felhasználók új azonosítási rendszere is szerepel az ismertetések között.
 • A nyilvános kulcsú infrastruktúra (PKI) kialakításának kérdéseivel, illetve ezt megelőzően kriptográfiai alapokkal foglalkozik az ötödik fejezet.
 • Az ISA 2004 szerver, a Microsoft tűzfal megoldásának ismertetése teszi ki a következő fejezetet, mely kiegészül a nagyvállalati (Enterprise) változat tulajdonságainak ismertetésével és a VPN konfigurálásával is. Az SP2 és az ISA 2006 béta ismertetése is megtalálható a fejezet végén.
 • Az útválasztás, a távoli elérés –az RRAS és a RADIUS konfigurálása, és e kapcsolatok biztonsági kérdései adják a hetedik fejezetet.
 • Az utolsó fejezet már haladóknak szól a terminál és fürt-szolgáltatások részletes ismertetésével. A fürtözés mellett az NLB-t – a hálózati terhelésmegosztást is részletesen bemutatjuk.

Jómagam az utolsó fejezetben működtem közre. Jó olvasgatást!

Advertisements

One Response to Biztonságos Windows 2003R2 hálózatok

 1. Gábor says:

  Szívből gratulálok! Nem is mondtad. Klassz meglepetés.
  öcséd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: