Adatközpont költöztetés – 6

PurhabAzt gondoltam, hogy a héten lesz egy kis időm és végigszaladhatok a változástérképen, de sajnos nem így történt. Az idő elszaladt, az is, amit a webnaplóra fordíthattam volna, a változástérkép pedig már csak történelem. Íme a sokrészes történet vége.

A múlt héten hétfőn még nemigen gondoltam volna, hogy péntekre úgy összekapják magukat a kivitelezők, hogy szombaton tényleg költözhetünk. Pedig így történt. Valahogy lendületet kapott a dolog. Végre sikerült eltömni a falak és a plafon közötti lyukakat, igaz purhabbal. Nem mondom, hogy 100%-ig meg vagyok győződve a módszer helyességéről, deÁlpadló mivel a falak általában önmagukban is védett helyen (más falakkal körülvéve) állnak, talán ez nem fog problémát jelenteni.

 Elkészült az álmennyezet és az álpadló is. Ez utóbbi a képen is látható tuskókon áll, a tuskókat pedig a földhöz (betonhoz) ragasztják. A padló felépítésekor sokat számít, hogy teljes egészében és pontosan végigérjen, mert akkor a tuskók már nem tudnak oldalirányban elmozdulni. Egy ilyen álpadlólap (bár faanyagból készült) meglehetősen nehéz, mert nagyon nagy nyomáson préselik őket. Ezután hőálló bevonatot kapnak, most éppen olyat, hogy a por sem látszik nagyon rajta. Ezzel együtt is érdemes takarítani és tisztán tartani, mert a felemeléséhez egy vákumfogó kell, az viszont csak akkor működik hatékonyan, ha nem megy alá a por. Bár a padló lényegében ugyanolyan anyagból készült, mint a székesfehérvári, a mintázata eltérő, így az ottani lapokat nem tudjuk felhasználni.

Kábelköteg A héten sok dolog miatt izgulhattunk, hogy meglegyen, de ezek közül kétség kívül a gyengeáram volt a legfontosabb. Végül csütörtökön és pénteken minden szükséges előkészületet megtett az ezért felelős csapat. Kihúzták a 48 kábelszálat a két szerverterem között (éppenséggel CAT7 és nem CAT6 kábelekkel), ami egyáltalán nem volt egyszerű mutatvány, hiszen a képen is látszik, hogy milyen tisztességes mennyiségű kábelről van szó. Másnap egyébként ugyanezt a nyomvonalat használta fel a GTS is a maga koaxkábelének a terembe vezetésére. Apropó GTS. Nekik a fizikai előkészítés mellett sok szervezési feladatuk is akadt. A szlovéniai telephelyünk felé egy olyan bérelt vonal vezet, amelyet töbA még üres terem Ajkánb szolgáltató együttesen biztosít. Ez eddig úgy nézett ki, hogy Metalling- Szlovén Telekom – Pantel – T-Com. Amikor kértük a vonal áthelyezését a Pantel azt jelezte vissza a Silkemnek, hogy mivel a T-Com nem tud Ajkán vonalat biztosítani, az új partnerrel 6 hét alatt tud csak dúlőre jutni. Ettől mindenki megijedt, de aztán lendítettünk a témán. Felhívtam az account menedzserünket, és kértem, hogy adjon valamilyen ötletet, hogyan gyorsítsunk az ügymeneten. Megígérte, hogy azonnal elkészítenek egy ajánlatot a Pantelnek, még mielőtt azok ezt kérnék, hogy ezzel is haladjunk, mi pedig a Metallingon keresztül hatottunk a Pantelre, kérvő őket, hogy a GTS legyen a partnerük ebben a szolgáltatásban. Így is történt, csütörtökön megkaptuk a végső visszajelzést, hogy az átállás rendben lesz.

Krisztánnal a székesfehérvári szerverszobában Miközben Ajkán lassan elkészült a szerverszoba, nálunk Fehérváron is egyre több lett a tennivaló. Leszerelték az oltórendszerünket, nem sokkal később pedig elvitték az aggregátorunkat egy látványos daruzás kíséretében (a teljes folyamatot feltettem a képtárba, érdemes megnézni.) Ezeknél nem kevésbé fontos tevékenység volt az fájl- és nyomtatószolgáltatás összevonása érdekében tett előkészületek. Az Ajkáról megkapott 150 GB-os lemezen ott volt a telephely teljes könyvtárstruktúrája méghozzá jogosultságrendszerrel együtt. A sokszázezer word, excel, pst és egyéb állományt órákon keresztül másoltam a majdani végleges LUN-jára. (100-asa hálózat, sajnos) A saját MALAggregátor a levegőben-os anyagainkkal szintén ezt tettem, ez megint csak majd egy napot vett igénybe, mert itt meg többszázezer apró fájlt kellett átvinni, a JDE Deployment mappát. Végül péntekre elkészült egy olyan partíció, amely ugyan még nem a legfrissebb adatokat tartalmazta, de nagyjából azt és úgy tárolta, ahogy majd a végén arra szükség lesz. Mindamellett persze kizárólag másoltam és nem mozgattam az adatokat, méghozzá azért, hogy a mentésünk mellett legyen meg különböző LUN-okon is az adat. Ha a storage egyik vagy másik LUN-ja elvész, akkor többes másolatnál kisebb a valószínűsége, hogy egyik sem marad meg.

A hivatalos értesítés a leállást péntek délután négyre tette, mi egy kicsit még ráhagytunk, de fél ötkor tényleg megszakítottuk a vonalat a távoli telephelyekkel, s mivel a fehérvári iroda felhasználói hazamentek, tényleg userek nélküli lett a rendszerünk (Ergo, egy rövid pillanatra tökéletesnek tekinthettük 🙂 A napi mentések lefuttatása és ellenőrzése mellett nekiálltunk menteni a VmWare image állományokat is. Ezt rendesen nem tudjuk megtenni, mert egyrészt a VmWare 2.5.2 erre még nem képes, a VmWare 3.0 ilyen képességeit pedig nem vettük meg. Tehát maradt a kézi módszer. Hát, 100-as hálón a 10-20 GB-os fájlok bizony elég lassan csordogáltak. Node, egyszer ez is véget ért, s azt mondhattuk, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk az adataink biztonsága érdekében.

Jutott péntek estére még egy érdekes teszt is, ez pedig a printer migráció. A Microsoftnak van egy Printer Migrator nevü eszköze, amely akár verziók között és fürtözött spooler esetén is képes hálózati nyomtatókat egyik kiszolgálóról a másikra áttenni. Otthon csináltam gyorsan egy teszt clustert a Virtual Server 2005 alatt, aztán a vállalati lementett nyomtató beállításokkal elkezdtem kísérletezni. Az első teszt a saját, fehérvári spoolerünk migrációja volt clusterről clusterre. Hibátlanul lefutott. Ezután jött a spooler törlése – adatok elvesztek, de ez már csak így van a cluster esetén. Ezután létrehoztam még egy hálózati nevet, majd az eredeti és az új névtől is függővé tettem egy vadonatúj spooler erőforrást. Igen, most már volt két "szerverem" is, amely fürtözött (és láthatatlanul közös) nyomtató szolgáltatást biztosított. Újra visszatöltöttem a fehérvári adatokat, majd ezután elvégeztem ugyanezt a visszatöltést az ajkai mentéssel is. Az eredemény teljesen korrekt lett. Bár az azonos erőforráscsoport (és így az állandóan azonos node) miatt a nyomtatósorok a két virtuális gépenkölcsönösen láthatók voltak, ettől függetlenük minden beállítás probléma nélkül átkerült az új fürtre. A teszt sikerült, jöhetett a próbálkozás után az éles bevetés.

Szétszereljük a fehérvári szobátSzombaton reggel hét órakor kezdődött a műszak. A szerverek többsége már állt, csupán az ESX-eket és a storage-ot kellett kikapcsolni. (Az ESX-ek egyébként bámulatos rendelkezésre állást produkáltak, lásd az ilyen tárgyú jelentéseiket) A rendszer szétszedését a kábelek kihúzásával kezdtük, aztán jöttek a szerverek, az UPS, a Bypass és így tovább – nézegessétek az albumot. Minden eszközt légbuborékos fóliába tettek, a szekrényeket pedig ipari folpack-a csomagolták be. A munkával sokkal gyorsabban haladtunk, mint amire számítottam, és fél tízkor már egy teljesen kiürített szobát láthatott volna egy látogató. Ekkor hazaszaladtam, összepakoltam a holmimat (az éjszakKábel patchelésát egy ajkai kollégánktál tervezük tölteni), aztán már indultam is Ajkára. Útközben felvettem Krisztiánt. Mire odaértünk, már a pakolták le a teherautóról az eszközöket. Volt egy kis tumultus, mert a hálózatot patchelők még javában készítették a kábeleket, de aztán hamar találtunk magunknak helyet és már vihettük is be a szekrényeket. A visszaszerelés – akárcsak a szétszedés – szakmák szerint elkülönülve párhuzamosan zajlott. Egyszerre dolgozott az APC-s csapat, a költöztetők, a GTS és mi, akik a szervereket szereltük vissza. A szekrények visszatételekor hoztunk egy döntést arról, hogy megcseréljük a GTS rack és a helyi hálózati rack funkcióját, mivel ebben az új szobában lényegesen nagyobb helyi hálózatot kellett kiépíteni, a GTS berendezések pedig elférnek a legkisebb szekrényben is. Jó döntés volt, tényleg nem szorítottuk be magunkat a hellyel.

A szerverek visszaszerelésekor történt az egyetlen, de életveszélyes baleset-helyzet. Éppen a Compaq racket állítottuk volna a helyére, miközben már középtájban már behelyeztünk szerveket, de nem toltuk be még őket a helyükre. Az egyik külsős kolléga a rack tövében dolgozott. A túloldalon épp a Bypass szekrényt szerették volna kinyitni, ezért felé tolták a szekrényt, amelynek a lába belecsúszott egy kivágott álpadlólap-lyukba. A szekrény megdőlt, a szerverek pedig elindultak kifelé. Nem tudtuk volna megfogni és a húsz-huszonötkilós dobozok ráestek volna az emberünkre, ha tolósineket nem úgy tervezik, hogy a végén még kattanjanak egyet és fogják meg a szervereket. Így aztán a végén semmi nem történt, de elhűlt bennünk a vér.

PizzázásEzt leszámítva nagyobb gond nem történt a beszerelés módszeresen és ütemezetten zajlott. Délután öt környékén elkezdhettük a patchkábelek feliratozását, címkékkel való ellátását és a szerverek bekötését. Ezt több ember egyszerre végezhette , és ezzel is gyorsabban haladhattunk., mint azt gondoltuk. A kritikus pont este nyolc körül volt, amikor már a storage indulásra készen állt. Bekapcsoltuk… és minden lemez elindult, minden LUN élt!! Innentől biztos volt a siker. Amikor nemsokkal később a GTS vonalakat is ellenőrizhettük és valamennyi vonalunk, beleértve a Reuters és a SILKEM felé vezető is hibátlanul működött, tudtuk, hogy végzünk időre, sőt, egy egész napunk lesz a két központ adatainak ésA szerverszoba Ajkán szolgáltatásainak összevonására. Este kilencfelé már egy pizzára is jutott időnk, aztán még egyszer nekiduráltuk magunkat és befejeztük a pakolást. Lekerült pár PC a fenti szobából, néhány szerver is, meg konzolok és monitorok. Feliratozva elkészült a patchpanel, soha ilyen jól következő és dokumentált nem volt a kábelezésünk. Az utolsó kép éjjel fél egykor készült: minden működött, minden gond nélkül elindult, a szobában rendet raktunk felsöpörtünk, úgy ,ahogy azt kell. Befejeztük a napot.

 Éjszakára Czepek Gyuri kollégánkoz mentünk. Makarónival vendégelt minket, amit még a felesége készített nekünk előre (ő nem volt otthon, mert a helyi kórházban éjszakás ügyeletet tartott) A kedvességet nem utasíthattuk vissza. A házigazda ezután Rose-t és tokaji furmintot kerített elő, azokkal meg a sikerre koccintottunk. Jól elbeszélgettünk, és majdnem öt óra volt, mire ágyba kerültünk. Összesen három ránk maradt, hogy pihenjünk. Nyolckor ébresztő, aztán egy gyors reggeli és irány vissza a szobába. Következett az adatközpnto migráció.

Bizonyos szolgáltatásokra nem kellett sok időt pazarolni. Az ajkai DHCP-t egyszerűen leállítottuk. Hasonlóan járt a WINS és a SUS is. A helyi SQL adatokat a MAL-os SQL-re migráltuk, az egyetlen alkalmazásban pedig módosítottuk az adatbázis elérési útvonalát. A helyi fürtöt szétszedtük, az egyik node-ot már vittük is az új szobába. Máris egy DC-vel kevesebb. A másikról elkezdtük az adatok szikronizációját. (Ezt bizony előző nap is elkezdhettük volna, de nem jutott eszünkbe.) A szinkronizáció viszonylag sokáig tartott, majdnem három órán át. Ezúttal is a ROBOCOPY volt az eszközünk. Ugyancsak szinkronizálnunk kellett a MAL-os adatokat, ez további egy órát emésztett fel.

Mindeközben a kollégáim a Faxszerver és az Alcatel telefonközpont összelövésén dolgoztak, de sajnos nem jártak sikerrel. Gyurival ugyan korábban egyeztettem, de sajnos még így is elbeszéltünk egymás mellett. Én digitális faxról, illetve ISDN kártyákról beszéltem, Gyuri meg digitális mellékekre gondolt. Valójában a Faxmaker kártyái ISDN mellékek, amelyekhez nem volt elegendő ISDN kártya az alközpontban. Meg kellett rendelnünk, de így is beletelik majd egy hétbe, mire az alkatrészek megérkeznek. Addig sajnos nincs Faxszerver – igazából ez az egyetlen komoly fiaskó a költözésben. Miután végzett a szinkronizáció, megkezdtük a fájl- és nyomtatószolgáltatás migrációját. Leállítottuk azt a virtuális szervert (cluster értelemben), amely korábban az ajkaiakat kiszolgálta, majd ugyanolyan néven a MAL-os clusteren hoztunk létre, egy már meglévő erőforráscsoportban, egy virtuális kiszolgálót. Ezután a fent már ismertetett nyomtatószerver migráció lépéseit hajtottuk végre, ami a teszthez hasonlóan hibátlanul sikerült. Végezetül mappamozgatással kialakítottuk a végleges könyvtárstruktúrát, létrehoztuk a megfelelő cluster erőforrásokat, illetve frissítettük a DNS névterünket, hogy az elérési útvonalak változatlanok maradjanak. A végeredmény egy olyan erőforráscsoport, amely két virtuális szervert tartalmaz (de azonos IP címmel), továbbá minden korábbi elérési útvonal továbbra is megmaradt. Felszabadult két szerver, amelyekből később terminált szervert faraghatunk. Utolsó lépésként a mentést kellett az új környezethez igazítani, de ez csupán azt jelentette, hogy csökkent a mentendő meghajtók száma, sőt a mentendő kiszolgálók száma is.

Nos, ennyi – illetve majdnem ennyi. Maradt még néhány elvarratlan szál. A héten be kell kötni a beléptető rendszert , illetve fel kell szerelni a még Székesfehérváron hagyott két kisebb klímát. El kell végezni a TS telepítést, elmaradt az IGMP Snooping beállítása is. Ezzel együtt a projekt lényegében késés (és ami még fontosabb: adatvesztés nélkül) határidőre befejeződött.

Mit is mondhatok. Bizonyos értelemben új időszámítás kezdődik a MAL IT életében.

4 Responses to Adatközpont költöztetés – 6

 1. Petrenyi Jozsef says:

  Érdekes, mindig ezekkel a nyomorult faxszerverekkel van a baj.
   
  – JoeP –

 2. Horvath Gyorgy says:

  Egy személyesebb jellegű kérdés: ezentúl Fehérvárról napi rendszerességgel átjársz Ajkára? Nem lesz megterhelő a sok utazás, hiszen nem két egymás melletti városról van szó?

 3. Gábor says:

  Jajj, ne is mondd… Én már a fax szó hallatán ingert érzek a szoba sürgős elhagyására… Van egy faxszerverünk, amit a vezetés szeretne 1000%-os rendelkezésreállással látni, persze lehetetlen, mert a hylafax egy rakat faxxal és modemmel nem müxik együtt, nekem meg a fejem csapkodják hogy ménemmegykiazafax???? Egy szerencse, hogy amúgy békés kis szerver (ez az egyetlen funkciója), nem sipákol semmiért, szóval ha a faxdolgokkal nem törődök, akkor rá se kell nézni.

 4. Tako says:

  Tamás!! hová tüntél?? majd 3 hete nincs új bejegyzés!
  gondoltam pihensz egy kicsit, de nem hiszem hogy ilyen sok időd lenne rá! (sőt…)
   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: