Utolsó fellobbanás

Már csak alig egy hetem van hátra a jelenlegi munkahelyemen, adom át a feladatokat, de közben rengeteg új dolgot is végzünk, például az INOTAL (Ez lett az Inotai Alumínimufeldogozó Kft. rövidítése) leválasztását.

Úgy gondoltam, hogy mielőtt elmegyek, kihasználva, hogy egy telephellyel kisebb lett a rendszerünk, átnézem, mi mindent lehet egyszerűsíteni és ha lehet, akkor azt meg is teszem. Emellett szeretném feltenni a pontot az i-re néhány dologgal kapcsolatban. Ezek apróságok, de hasznos dolgok, ha időm engedi be is számolok róluk. Nos, íme az egyszerűsítési feladatok listája:

  1. Exchange Administrative Groups, Routing Groups – Az inotai telephelyen megszüntetjük a cluster, hogy az egyikből nem fürtözött Exchange 2003 kiszolgáló lehessen. A cluster megszűnésével együtt leszedem az Exchange 2000 fürtünket is, és az üressé váló inotai Administrative Group és Routing Group eltávolításával egyetlen Administrative Group és Routing Group marad a rendszerünkben.
  2. Terminal Server OU, GPO. Eltávolítottuk, pontosabban beolvasztottuk az ajkai terminál szerver farmot a központiba. Az eredetileg fenntartott OU és GPO-k megszüntethetők.
  3. Az ajkai SUS leszedése. A központ Ajkára kerülésével végre az utolsó telephelyünk is átállt WSUS-ra. Az ajkai SUS szerver eltávolítható.
  4. Központi SUS leszedése. Az ajkai SUS a központi SUS szervertől kapta a csomagokat. Ha az előbbi eltűnik, ez utóbbira sincs már szükség.
  5. AJKSERVER3 eltávolítása. Ennek a kiszolgálónak minden funkcióját a központból érkezett gépek átvették. Újra lehet telepíteni, hogy teszt terminál szerver lehessen.
  6. Split DNS. Régi vágyam, hogy az owa.mal.hu kívülről és belülről ugyanúgy működjön, vagy hogy a notebook a wsus.mal.hu-ról akkor is kaphassanak frissítést, ha nem VPN-eznek be. Ehhez split DNS konfigurációt kell kialakítani.
  7. WSUS kiajánlás az Internetre. Ahogy az előbb említettem. De erről majd később részletesebben.
  8. DHCP Opciók faragása Inotán. mostanában oda járok, főleg telepíteni. A DHCP megmogyorózásával végre lehet automatikus proxydetektálást is működtetni azon a telephelyen.
  9. Hitelesített DHCP kiszolgálók számának csökkentése. Átnézem a listát, és a feleslegeseket kiszórom.
  10. RPC over HTTPS. Az Outlook 2003 kliensekre gondolva. Ha marad rá idő, a split DNS után még ez is összejöhet.

Nehogy azt higgyétek, hogy ennyi feladatom van már csupán! Ezek azok, amelyekről úgy érzem, hogy illene megcsinálni. Úgy is mondhatom, hogy nem venném a szívemre, ha ezek nem készülnének el. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: