Az első hét a Microsoftnál

Érdekes élmény volt ez az első hét, nagyon gyorsan eltelt. A kronológiai ismertetésnek tulajdonképpen nincs sok értelme, hiszen ilyenkor mindenhol ugyanaz történik. Első nap körbevezetnek, bemutatnak mindenkinek, megmutatják hol kávézhatsz, hol az ebédlő, a WC, a garázs stb. A multi – jellegénél fogva – jól szervezett, és ez a Microsoftra különösen igaz. Első nap kaptam notebookot, asztali gépet, mobiltelefont, bejelentkezéshez jelszót stb. A HR írt egy levelet, milyen nyomtatványokat várnak tőlem mikorra stb. Lassan belaktam (belakom) az eszközeimet, persze Vistát és Office 2007-et raktam fel a gépemre. Ez ugyan most még inkább lassítja a munkát, de a tanulást segíti. Az MS-nél sokminden automatikus. Szeretnél egy disztribúciós csoport tagja lenni? Menj el egy intranetoldalra, kérj engedélyt, aztán majd a csoport gazdája megadja neked (esetleg a főnököd jóváhagyása után.). A hétvégére lett RAS kártyám is.

Intranet oldalból egyébként Dunát lehet rekeszteni. Csupa olyan nevek, hogy http://humpol, meg http://termek stb. A cég borzasztóan sokat áldoz a belső marketingre: gyakorlatilag nap mint nap eladja magát a saját munkatársainak is. Ez tetszik, nagyon tetszik. Hétfőn még azt írtam volna, hogy az MS rengeteg infót ad a munka elkezdéséhez. Most inkább azt írom, hogy rengeteg infót ad ugyan, de mivel rengeteget a köbönt kellene átadni, ez még mindig kevés. Szerencsére a hiányt pótolják a kollégák és azért így bodogulok.

A szobatársam egyébként a Szalontay Zoli. Jól egymásra hangolódtunk, úgy tűnik, hogy ez egy inspiráló közeg lesz. A Zoli egy kétlábon járó egésznapos TechNet-szeminárium. Annyi előadást tartott már, hogy szinte semmilyen módon nem változik meg a stílusa az prezentáció alatt, vagyis teljesen önmaga tud lenni. Vagyis akkor is olyan, mintha előadást tartana, amikor nem tart. Ettől viszont nekem mindig egy TechNet feelingem van. Sokat beszél, de egy pillanatra sem szószátyár, és nem is unalmas. Sőt, sőt!

Mi lesz a munkám? Nos, a kereskedelmi szervezetnél vagyok, de nem kereskedőként, hanem rendszermérnökként. A feladatom, hogy az account managereket és a solution sales-eket támogassam  bentonkemény mérnöki tudással. Naprakésznek kell lenni a bétáktól, azok képességeiről. Hozzám tartozik majd a teljes System Center termékcsalád (beleértve a MOM-ot és az SMS-t is), az ISA, az Exchange, az Office Communication Server, és persze a kliens és szerver operációs rendszerek. Nem kevés. Tanulni kell, nagyon sokat tanulni.(Ennek ti egyébként örülhettek, mert ezekben a témákban szeretnék megszólalni is ezen a weblapon). Az MS-nél van egy előrehaladási terv, ebben nekem majd a sok belső tréning mellett rengeteg MCP vizsgával is kell rendelkeznem – fel kell újítanom a teljes tudástáramat. Nagy segítség a meglévő belső információk mellett, hogy minden (MSPress) könyvet megkapunk ha kérjük őket. Szóval ez nem lesz akadály. Az idő annál inkább. Apropó idő: a naptárat folyamatosan vezetni kell, mert ha nincs ott, hogy mikor mit csinálsz, simán beszerveznek neked meetinget, ügyféltalálkozót stb.

Érdemes-e az MS-nél dolgozni? Egy hét alatt erre persze nem lehet válaszolni, de azért a normális kollégák, az előrelátható munka, a tanulás és a haladás lehetősége inkább azt jelzi, hogy igen, érdemes. Ember tervez, Isten végez.

Advertisements

One Response to Az első hét a Microsoftnál

 1. Tako says:

  Már baromi kiváncsi voltam, hogy milyen volt az első heted. De gondoltam nem zaklatlak bejegyzésért.
  Személye szerint örülnék, ha MCP vizsgával kapcsolatban is írnál. Tudom, hogy konkrétumot nem lehet, de biztos vannak neked is hasznos tanácsaid, esetleg virtuális könyezetben megoldandó feladat ötleteid
   
  Üdv: Takoca
   
   
   
   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: