A Microsoft Magyarország az év munkahelye lett

Ma reggel, alighogy beértem az irodába, egy HVG és egy kinyomtatott levél várt. A Microsoft 2003 után ismét megmérette magát és holtversenyben az év munkahelye lett! Hoppá!

Olvastam mostanában hideget és meleget is a magyarországi Microsoftról, azt hiszem ez a hír lehet a nyugvópontja a vitáknak. Ez a minősítés végeredményben a munkavállalók dícsérete. A "Legjobb munkahely" azt jelenti, hogy az itt dolgozók összességében elégedettebbek, mint más munkavállalók más munkahelyeken. Az eredmény mindenképpen szubjektív, mégha 150 ember véleménye is.

Gondolkodtam, hogy min múlhat egy ilyen minősítés, és arra jutottam, hogy a legnagyobb hatása valószínűleg a HR-nek van. A HR feladata ugyanis az, hogy a megfelelő helyre a megfelelő embert találja meg. Persze nem mellékes a jövedelem, meg a környezet, meg a kerrierlehetőség sem, de láttam én már kis lyukban is lelkes társaságot. Ha van feladat, jó feladat, és van cél, és ráadásul az emberek azzal foglalkoznak, amit tényleg szeretnek, akkor jól érzik magukat, még akkor is, ha a környezet nem tökéletes, ha a juttatások szegényesek stb. stb.  (Egyébként itt még erről sincs szó: a Microsoftnál egyáltalán nem szegényesek a juttatások) Viszont az biztosan nem állja meg a helyét, hogyha egyébként egy céget feldob a pénz, az automatikusan remek hely is lesz. A fenét: attól még ölhetnék egymást a kollégák, lehetne sötét a hangulat, mint az éjszaka. Szóval szerintem nálunk a HR többé-kevésbé elég jól megtalálja a megfelelő embert, és még ráadásul elég jól belövi azt is, hogy mit is jelent a "megfelelő" (Nyílt vagy éppen zárkózott, kezdeményező vagy épp szabálykövető stb.)

És lehet még egy titok. Balanced Scorecard. Ez egy vezetési módszer, amelynek célja, hogy a vállalat, és aztán később minden egyes részegysége, sőt az egyén is a vállalati vízió alapján határozza meg a céljait és stratégiáját. A Balanced ScoreCard célja, hogy négy területen MÉRJE a vállalat teljesítményét: pénzügyi szempontból, az ügyfél szemszögéből,  az üzleti folyamatok szemszögéből és a tanulás szemszögéből. A módszer lényege, hogy egyik szempontot sem lehet elhanyagolni a másik javára: nem lehet jó egy vállalatnak hosszú távon, hogy egy adott mérési periódusban jók az árbevételek, de senki nem képezte magát (ahogy a fordítottja is rossz teljesítmény). A teljes rendszer úgy áll össze, hogy kénytelen vagy mind önmagad, mind pedig (ha vannak) a beosztottaid számára egy optimális utat találni. Arany középút? Azt hiszem, igen. Tudtátok, hogy van ilyen Office termékünk? Sőt, nemsokára új verziót adunk ki, PerformacePoint Server 2007 néven. Talán nem is véletlenül…

2 Responses to A Microsoft Magyarország az év munkahelye lett

  1. József says:

    Az "Első hét a Microsoftnál", meg ez is érdekes írás volt. Lassan olyan leszel mint amilyen egykor Robert Scoble (Scobleizer) volt a Microsoftnál. Ha lehet majd kérünk még ilyen beszámolókat. Engem nagyon érdekel mi történik nálatok.

  2. Tamas says:

    Túlzásokba azért ne essél :-). Hosszabb távon azért inkább a szakmai részletekre koncentrálok majd, de ha kell, néha ilyen témát is előhozhatok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: