Microspeak

Előre szeretném bocsátani (Putabout kommentje miatt is), hogy ez nem lesz "Inside MS" webnapló. Mivel azonban mégiscsak egy nagyon jellegzetes és sajátos vállalati kultúrába csöppentem be, óhatatlanul is elég sok olyan dologról írok majd, illetve olyan szavakat, rövidítéseket használok, amelyek a Microsofton belül teljesen természetesek, a cégen kívül viszont egyáltalán nem használatosak. (Megjegyzem, ez a vállalati kultúra, az intranet siteokat és napi körleveleket figyelve meglepően egységesnek tűnik.)
Azért, hogy a rövidítések ne lógjanak a semmibe, és a külső szemlélő is értse (és néha derüljön rajtuk), ebben a bejegyzésben fogom gyűjteni őket. A sorrend a betűrend, a megjelenés pedig az életemben történő előfordulás sorrendje. 🙂

1:1 (One on One) – Négyszemközti beszélgetés, vagy még inkább kétszereplős találkozó (partnerrel, főnökkel stb.)
ATS – Account Technology Specialist. – Az eladást megelőző mérnöki munkát végző szakember, aki segít az ügyfélnek a technológiai lehetősége feltárásában és a fejlesztési tervek elkészítésében
ATU – Account Team Unit. Egy adott ügyfélhez dedikált különféle szakértők (ATS, TAM stb.) csoportja
CAS – Corporate Account Segment. A közepes nagyságú ügyfelek
EMEA – Europe Middle East and Africa. Az Európai, Közép-keleti (Izrael, arab országok) és Afrikai régiót magában foglaló szervezet a Microsofton belül (az EMEA régió tipikus a multinacionális vállalatoknál)
EPGEnterprise Partner Group (Az a szervezet a cégen belül, amelyben dolgozom)
FTE – Full Time Employee. Microsoft alkalmazott, nem beleszámítva a részmukaidős és külső beszállítói munkatársakat.
GM – [dzsíem] General Manager. A leányvállalatok ügyvezető igazgatói ilyen beosztással rendelkeznek.

GSM – Global, Strategic and Major Accounts. A legnagyobb, legfontosabb ügyfelek, akik a legtöbb licencet illetve szolgáltatást vásárolják.
LAMP – Linux Apache MySQL PHP. Nyilt forráskódú szoftverek, amelyek együttesen megoldást alkotnak és a Microsoft megoldásaival versenyeznek
PAM – Partner Account Manager. Ügyfelekhez dedikált kereskedő.
POC – Proof of Concept. Olyan demókörnyezet, amely egy technológiai kérdésre adott válasz működőképességét bizonyítja. Ideális körülmények között a legtöbb feladatom POC-ok készítése lesz (lenne)
MCS – Microsoft Consulting Services. A Microsoft megoldások bevezetését, migrációját stb. végző professzionális csapat.
Q1, Q2, Q3, Q4 – Naptári vagy pénzügyi negyedévek.
SMSG – Sales, Marketing, Services Group. A Microsoft egyik globális üzleti egysége amely a kereskedelmi, marketing illetve szolgáltatási tevékenységeket öleli fel. Ebbe tartozik az EPG is.
SMS&P – Small and Midmarket Solutions and Partners Group. Kis-, középvállalati továbbá a partnerekkel kapcsolatot tartó csoport. Olyan, mint az EPG csak másokkal üzletel
SSP – Solution Sales Professional. Egy adott megoldást értékesítő ember. Olyan beosztás megnevezés, mint a TSP. Amíg a PAM egy adott ügyfélkörnél értékesít, addig az SSP egy bizonyos technológiai megoldáshalmazt probál eladni. Mi, TSP-k mindkettőt támogatjuk, de a leginkább az SSP-kkel kell együtt dolgoznunk, mert ő hozza a "projekt-csírát".
STU – Specialist Team Unit. A legkisebb szervezeti egység, amelynek tagja vagyok.
TAM – Technical Account Manager. Ügyfélhez dedikált mérnök, aki a technikai kérdéseknél a Microsofton belül az ügyfél érdekében eljár.
TSP
Techical (Technology) Solution Professional. Ez a beosztásom megnevezése. A belső definíció szerint nagy és komplex technikai kérdéseknél megízható technikai tanácsadó.
YOY – Year over year. Évről évre. Valami változásának időintervalluma, tipikusan egy termék eladása, vagy a piaci részesedés változása stb.

Update:
Néhány link, azoknak, akik még nem tudták, hogy a MicroSpeak kicsit több, mint vállalati rövidítések tára (Én sem tudtam ): 

http://www.rockymountain.com/ref_microspeak.htm
http://cinepad.com/mslex.htm

Advertisements

One Response to Microspeak

  1. József says:

    Ha nem, hát nem :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: