Mély levegő…

Nem volt még alkalmam beszámolni róla, de a Jézuska egy nagyon szép ajándékkal lepett meg az év (számomra) utolsó munkanapján. Kaptunk egy igazi IBM xSeries 3400-as szervert (7975-K1G) 2 dual-core-os 5130-as Xeon processzorral, 6 GB ECC memóriával, és 3 db 146 GB-os SAS lemezzel, amelyet egy ServeRAID-8K adapterre köthetünk, így hardveres RAID5-el száguldozhatunk. És hogy mire lesz ez a sok "lóerő"? Bingó: virtualizáció. Ezt a szervert szánjuk olyan tesztrendszerek összerakására, amelyet azután megmutathatunk az ügyfeleknek, vagy éppen felhasználhatjuk egy TechNet napon a Lurdy házban. Nézzük sorban, hogy milyen demók vannak a fejemben, amit hamarjában öszze kellene hozni:

 

 1. Office Communication Server 2007. Erről még keveset hallottatok, de ha rajtam múlik, akkor ez nem sokáig lesz így. Ez a szerver a Live Communication Server utódja, de magában foglalja a korábban csak hostolt alkalmazásként elérhető LiveMeeting (továbbfejlesztett) szolgáltatásait is. Egy másik gépen már összehoztunk egy demót, és sikerült – Magyarországon biztosan először – OCS 2007-el háromszereplős ad-hoc videókonferenciát létrehozni. Az OCS az Exchange 2007-nél is gazdagabb szerepkészlettel rendelkezik, így aztán van alkalom bőven funkciók próbálgatására
 2.  Exchange 2007. Megjelent, használható, és az új szerepek izgalmas architektúrák kialakítását teszik lehetővé. A Clustered Continous Replication épp az a "skalp", amit szeretnék begyűjteni, de éppenséggel a DMZ-be helyezett ADAM segítségével kapcsolatot tartó Edge Exchange szerep bemutatása is szép feladat. Többször beleszaladtam már OWA és biztonság kérdéskörébe, ezt is jó lehetne demózni.
 3. Egységes üzenetkezelés (Unified Messaging). Hej de szép lenne, ha valamiképp megmutathatnánk, hogyan pottyan be egy hangüzenet egy Outlook postaládába, amit aztán a mobiltelefonunkon is meghallgathatunk.
 4. Ha OWA és biztonság, akkor jöhet egy ISA demó. Tömbök kezelés, távoli telephely site-to-site VPN megoldás, ürlap alapú hitelesítés.
 5. Ennyire kiszolgálót már érdemes lehet System Center Operation Manager 2007-el felügyelni. RC2 a legfrissebb verzió, tökéletesen alkalmas a rendszermodellek bemutatására
 6. Windows Vista telepítés BDD segítségével. Ez egy diszkintenzív bemutató. Képzeld el, hogy van egy referencia-géped (kb. 12 GB). Erről készül egy image, az megint ennyi, majd arról egy DFS-replika (hogy demonstráljuk a távoli telephely kezelhetőségét), végül innen egy legalább kétgépes párhuzamos telepítés. 60 GB szűken számolva, de lesz az még 100 is.
 7.  System Center Configuration Manager 2007 (aka SMSv4) Aki teljesértékű ügyfélgép-felügyeletet szeretne, annak ez a demó kell majd. Office és Vista telepítés itt is fontos persze. Érdekes lehet az SMS R2 is, illetve annak a Softgrid kiegészítése.
 8. Microsoft SoftGrid. Ez egy igazi rendszergazda csemege. Alkalmazás-virtualizáció, software-srteaming. Egyszer-kétszer már emlegettem ezt a megoldást, nem győzöm hagsúlyozni a fontosságát. Egy demóval nem csak hangsúlyoznám, de meggyőzően érvelhetnék is.

No, elábrándoztam egy kicsit, hogy mi mindenre lesz majd jó ez a gép. Kis, közepes vagy nagyvállalatot egyaránt leképezhetünk. Összedobhatunk minidemót és megademót, egyszervest, ötszerveres, 25 szerverest. De a teljes kényelemhez néhány dolog még hiányzik.

Először is az UM demóhoz némileg másfajta virtuális vas kell, mint amilyen a Virtual Server 2005 R2-ben van. Az Exchange 2007 demóban ugyan elérhető 32-biten, de az ISA 2007-nél ez már nem biztos, hogy így lesz. Aztán, bármennyire is takarékoskodunk, mégiscsak a memória mérete lesz a szűk keresztmetszet, mégha túl is allokáljuk úgy kb. a másfélszeresével. Azt mondod, hogy ezt még nem lehet megtenni? Hmm. Pár napig még nem. Aztán hamarosan lesz Windows Virtualizáció kód, és mindez lehetővé válik – költséges virtualizációs megoldások vásárlása nélkül. Ha már demókörnyezet, meg próbálgatás, akkor legyen ez a hab a tortán. Jöhet a mély levegő…

Egy valamint sajnálok. Nem fogjuk tudni demózni a System Center Virtual Machine Manager-t (teljes funkcionalitását). Ahhoz ugyanis még egy szerver és egy storage is kellene. Na jó, mindent a Jézuskától sem várhatunk el…

Advertisements

One Response to Mély levegő…

 1. Petrenyi Jozsef says:

  Én úgy tudom, UM szervert nem lehet virtualizálni.
   
  – JoeP –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: