Office Communication Server 2007 (Beta 3) telepítés

Készítettem egy új képalbumot és betettem kb. 90 képet, amelyek az elmúlt két nap kalandjának termékei. Ennyi ideig tartott, amíg minden összejött, hogy az Office Communication Server 2007 legújabb (egyelőre csak belső) bétája elinduljon. Mindezt úgy, hogy igazából nem is ütköztem akadályba, az OCS-nek egy relatív egyszerű architektúráját hoztam létre, és az előfeltételek (AD, PKI, SQL) már készen álltak. Egy kicsit (na jó, nem is kicsit!) ijesztő lehet, de ez bizony egy meglehetősen összetett termék – ehhez mérten a tudása is óriási. Szándékaim szerint többször írok majd a termékről és a tapasztalataimról is. Most legyen itt csupán néhány tény, a többiről később.

Szóval az Office Communication Server 2007 a "Live Communication Server 2005" utódja, de az elmúlt két évben elnyelte magába a korábban csak megvehető szolgáltatásként létezett Live Meeting szervert is. Mire jó az OCS 2007? Aki használt már MSN Live Messengert (és ki ne használta volna), az a kliens oldalt már ismeri. Az OCS – többek között – az azonnali üzenetküldő rendszer szerver oldali része. Az azonnali üzenetküldésen túl azonban ad-hoc hang- és videókonferenciára is képes, sőt komplett értekezleteket, előadásokat is lehet vele létrehozni. Ez utóbbi lényegében a sokak által már ismert technet webcastok, csak éppen egy generációval több szolgáltatással.

Az albumról annyit, hogy egy ún. konszolidált (egy kiszolgálóra sűrített) telepítést végeztem el, ahol egy egyetlen tagból álló Front-End Pool-t hoztam létre. Ez a kiszolgáló négyféle konferencia-típus lebonyolítására lesz majd képes. A háttérben (egy másik kiszolgálón) egy SQL szerver dolgozik, a későbbiekben pedig lesz egy Director szerver és egy Edge szerver is a DMZ-be. Az OCS-ről, az demó architektúrájáról, a telepítésről és a funkciókról majd egy más alkalommal írok. 

Advertisements

One Response to Office Communication Server 2007 (Beta 3) telepítés

  1. Richard says:

    Kedves Tamás!Emailben kerestelek a hét elején a témával kapcsolatban, remélem megkaptad. Ha lehetséges válaszolj, amint az időd engedi. Előre is köszönöm!ricsip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: