Techready4

Az elmúlt hetek meglehetősen hektikusan teltek, és sajnos elfogyott az idő és energia a webnapló folytatásához. Pedig bőven lett volna miről írnom. Ezek közül lesz, amiről majd csak később számolok be (irodai költözés), lesz, amit másra hagyok, (MVP találkozó, virtualizáció szeminárium), és olyan is akad, amit nem örökítek meg belátható időn belül (vízumszerzés)  Ma viszont elkezdődött a Techready4, a Microsoft belső konferenciája Seattle-ben, mind a hely, mind pedig az idő alkalmas, hogy gyakrabban jelentkezhessem.

Az első nap az utazásé volt. Nem repültem még ilyen messzire, és még sohasem jártam az USÁ-ban, hát most megtörtént. Az útra Szalontay Zoli alaposan felkészített: mit vigyek, mire nem lesz szükség, milyen az időjárás, mi legyen a kézi csomagban, mi legyen a bőröndben stb. stb. Szerencsénk volt a különböző belépési pontoknál is: sehol senkinek nem kellett kipakolnia, levetkőznie, az ellenőrök sehol nem voltak arrogánsak és a bejelentkezési folyamat sem volt sehol megalázó vagy elviselhetetlen.

Amszterdamtól kezdve fényképezgettem, szerencsére ablak mellett ültem. Az előttünk ülő székébe egy LCD panelt szereltek, így végig követkettük, hogy éppen merre jár a gép, hol van reggel, dél, vagy éppen alkonyat. Érdekes volt, hogy a nap előbb kezdett lenyugodni, majd megfordult a járása és újra emelkedni kezdett.

Délután érkeztünk meg, gyorsan felcuccoltunk a hotelbe, aztán irány a város. Az időeltolódás miatt ugyan épp éjfélre járt otthon, de a tapasztaltak tanácsát megfogadva nem feküdtünk le, hogy jobba menjen az átállás. Csavarogtunk a hatalmas épületek között, regisztráltuk magunkat, aztán kerestünk egy jó kis vacsorázós helyet. Ilyen nálunk is van a plázákban: apró különféle nációjú konyhák egymás mellett. Mi egy thaiföldi mellett kötöttünk ki, csirkefalatokat ettem zöldséggel – finom volt. Később összefutottunk Bátorfi Zsoltival, beültünk egy kávézóba (Starbucks-nak hívják őket, de az egy cégnév: olyasmi, mint a McDonalds csak kávézóban) Miután már kezdett lecsukódni a szemünk, újra róni kezdtük az utcákat, aztán felugrottunk Zsolti szobájába a 46.-emeletre, onnan néztük meg a Space Needle-t, a város egyik jelképét. Elképesztő panoráma volt.

Hazakeveredtünk, de sajnos az internetet em tudtuk elindítani: nem volt UTP kábelünk, így aztán marad az okostelefon MSN kliense – azzal üzentünk és már mentünk is aludni.

Bemelegítés

A Techready egy belső Microsoft rendezvény, kb. 4-6000 résztvevővel, többszáz előadóval és közel ezer eseménnyel. A konferencia célja a "földeken dolgozók" képzése, tájékoztatása, ismereteik bővítése.Nehéz szemléltetni a méreteket, de nagyjából képet lehet kapni, ha figyelembe vesszük, hogy átlagosan 40-45 előadás/beszélgetés/labor stb. zajlik egyszerre, és a város legnagyobb konferenciaközpontja mellett még a környező hotelekben, színházakban és mozikban is zajlanak programok. Jól választani gyakorlatilag lehetetlen, a legszerényebb igények esetén is 4-5 előadásra szeretne bejutni az ember fia – és persze végül választania kell. A kivételt az un. Keynote session-ök, vagyis a főelőadók előadásai jelentik. A hétőf is így kezdődött. Először Norm Judah, a rendezvény házigazdája, mellesleg CTO tartotta a megnyitót, majd után Steve Ballmer következett.

‘Steveb’ hihetetlenül energikus és karizmatikus ember, és ez minden mozdulatán látszott, De nem csak ez: az is, hogy nagyon érti a szoftveripart. Volt egy diája, ami egészen megdöbbentett. Arról szólt, hogy a versenytársaink milyen modell alapján képzenek árbevételt, illetve azt, hogy mi hogy tesszük. Szemben a többiekkel, akik többnyire egyetlen modellt követnek, mi többféle módon is működünk. A nagy többség "hagyományos" szoftvergyártó: fejleszt, majd licencet értékesít. Jórészt mi is ezt tesszük. Ehhez képest az Open Source modell teljesen más üzleti hozzáállást feltételez. Itt nem a szoftver-licenc bevételeken van a hangsúly, hanem inkább a támogatáson, amely jövedelmez. Mi elég erőteljesen versenyzünk az ilyen modellel, a Linux tipikus példa, de ide tartozik a PHP, MySQL, Xen és még jónéhány nyitott forráskódú megoldás. Van azután egy harmadik üzleti modell, a hirdetési felületek értékesítésén alapuló. Ezt követi a Google és a Yahoo is, és bizony itt mi is játszani szeretnénk. Mindez így leírva talán triviálisnak tűnik, de én elgondolkodtam azon, hogy eddig ezt még így összefoglalva nem láttam, továbbá azon, hogy a Microsoft az egyetlen, amely mindhárom modellben versenyez.

Ballmer előadását egy felejthető "kerekasztalbeszélgetés" követte, ahol több Microsoft fő és aligazgató vett részt. Hagytuk is őket. Átestünk az "ötezer ember egyszerre ebédel" élményenyen aztán jöhettek a délutáni előadások.

System Center Essentials: Architecture

Az SCE egy új Microsoft termék, amely a középvállalatokat  célozza meg. Két fő technológiai alapja van, a WSUS 3.0 és a System Center Operation Manager 2007, de ez nem azt jelenti, hogy a két terméket egymás mellé csomagolták és ezzek kész is. A WSUS-nak például olyan tulajdonságai is megelevenednek, amelyek a "sima" WSUS 3.0-ban nem működnek. Ezek egyike, hogy hardver és szoftver leltárt készíthetünk. A SCOM 2007 néhány nagyvállalati funkciótól ugyan megszabadították (redundancia, konnektorok), de monitorozási képességei teljesek, olyannyira, hogy minden SCOM Menedzsment Pack használható SCE alatt is, beleértve a harmadik gyártótól származó  csomagokat. Van ezen kívül benne szintetikus tranzakcióelemzés, rendszermodellezés,  egészségmodell és minden olyan finomság, amely az új MOM-ot jellemzi. Az SCE-ről jelenik majd meg még cikk is, ezért az ismertetést nem folytatom. Fontos viszont, hogy az előadás során tisztáztam néhány fontos kérdést: az SCE 30 szervert vezérel, többet nem. A menedzselés pedig működik tűzfalon kereszül is. Sajnos újabb béta még nem lesz pár hétig, az újabb verzió kiadására március elején lehet számítni, az viszont akkor letölthető lesz a connect.microsoft.com-ról. Fontos momentum még, hogy megtudtam az előadó blogcímét, és persze az e-mail címe is megvan, tehát van egy elsőszámú forrásom.

Infrastruktúra Optimalizáció alkalmazása a gyakorlatban

Szerintem nagyon kevesen ismerik a Microsoft Infrastruktúra optimalizációs kezdeményezését. Ez egy módszertan, amelynek a segítségével felmérhető, hogy egy informatikai szervezet milyen "érett", illetve milyen területeken lenne érdemes fejlődni, hogy egyenszilárdságú, illetve egyre fejlettebb rendszert alkotni. Egy lelkesítő és megvilágító előadáson vettünk részt, ahol bemutatták a frissen kiadott "Core Infrastructure Optimization Implementer Resource Guide: Basic to Standardized" útmutatót. Ez rmélhetőeg hamarosan a weben is elérhető lesz.

Operation Manager Demo Wizard

A nap utolsó előadás egy kellemes meglepetés volt. Az Operation Manager 2007 demózása nem egy könnyű feladat. Ha ilyen eszközzel házalunk, és az ügyfél szeretné látni "valami igazi" adattal a megoldásunkat, akkor bizony gondban vagyunk. A SCOM önamgában és memóriaigényes alkalmazás, ha virtuális gépbe csomagoljuk, akkor mellette alig fér el már másik gép. Pedig épp az lenne a lényeg, hogy a menedzsment képességeit az összegyűjtött adatokkal lehessen megmutatni. No, akadt egy ügyes fiú a cégnél, aki fogta és elkérte a Microsoft IT által gyűjtött valós adatokat, aztán anonimizálta. Aztán készített egy kis demó generátort, amelynek megmondhatjuk, hogy milyen adattal töltsük fel az igaz SCOM 2007 szerverünket, a generátor pedig teszi a dolgát: betölti az adatokat. A SCOM konzolát kinyitva "valós" adatokkal feltöltött menedzsment rendszert kapunk – készíthetők az elemzések, riportok stb. A hallgatóságot teljesen lázba hozta a program, záporoztak a javaslatok: legyen meghatározható, hogy hány szervert, milyen típus lehessen importálni. Legyenek scenárió alapú betöltések, "adatközpont", "távoli telephely" stb. Én arra kértem, hogy vegye fel a kapcsolatot a WSSRA-t létrehozó csapattal, lehet, hogy nekik még több ötletük lesz.

A demo wizard beszélgetés mutatta meg igazán a konferencia erejét. Mindent rögzítenek, tehát a nagytermes előadásokra nincs sok értelme bemenni, azokat meg lehet hallgatni később DVD-ről is. Ami ennél fontosabb, azok az ilyen kerekasztal beszélgetések, kevés – de nagyon érintett résztvevővel. Itt találkozhatunk a Program Managerekkel, akik egy adott szoftver, vagy annak egy része kifejlesztéséért felelősek, vagyis a lehető legauthentikusabb emberek.

Folyt köv.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: