TechReady 4 – a megkésett beszámoló

Amikor a TechReady 4-ről elkezdtem írni, azt gondoltam, naponta lesz legalább egy-két órám, amikor a naplóírásnak szentelhetem magam. Messze nem így történt. Amikor pedig visszaérkeztünk, elkaptak minket a napi aktualitások, és ez megint csak a beszámoló rovására ment. Most – éppen egy hónappal a megérkezésünk után, itt az ideje az élmények második felének rögzítésére. (Az előadásoknál konkrét napot nem említek, nem is emlékszem már pontosan, meg nem is annyira fontos)

A 70-296-os vizsga

Seattle sok-sok kellemes élményt hozott, de hozott egy kellemetlent is. Életemben először elbuktam egy MCP vizsgán. Azt terveztem, hogy két vizsgának futok neki, a 70-292-nek és a 70-296-nak. Az első a Windows 2003 MCSA, a második pedig az MCSE minősítéshez kell. A hosszú repülőút során Zolival végigvettük a 70-292 vizsgakérdéseit, és bizony sok apró nüanszot meg kellett jegyeznünk. (A Microsoft vizsgarendszere sok szempontból jó, de ettől függetlenül egyben közös más rendszerekkel: különböző dolog "tudni" és "vizsgázni tudni".) Úgy éreztem, hogy ettől függetlenül jól fog majd menni a vizsga is.

Kedden aztán úgy gondoltam, hogy beugrok és megcsinálok egyet. Általános vélekedés, hogy a 70-292-es a nehezebb, így hirtelen megfontolásból a 70-296-os vizsgára jelentkeztem be. Így aztán sikerült "tökéletesen felkészületlenül" a gép elé ülnöm. A vizsgára szánt időn is meglepődtem. Úgy emlékeztem, hogy ez egy másfél órás vizsga, de nem: három órát kaptam. Általában az MS bőven méri az időt, de a végén így is eltöltöttem két és fél órát – lemaradva az ebédről. No és a vége: bukás. Nem akartam hinni a szememnek, mert úgy éreztem, hogy egy nagyon jól sikerült vizsgán vagyok túl. Végül is az eredménylap igazolt engem is, meg a tényleges eredmény is. Íme:

 1. Planning and Implementing an Active Directory Infrastructure – 75%
 2. Managing and Maintaining and Active Directory Infrastructure – 90 % 
 3. Planning and Implementing a User, Computer and Group Strategy – 0 % 
 4. Planning and Implementing Group Policy – 90 % 
 5. Managing and Maintaining Group Policy – 100% 
 6. Planning and Implementing Server Roles and Server Secuirty – 100%
 7. Planning, Implementing and Maintaining a Network Infrastructure – 100%
 8. Planning, Implementing and Maintaining Server Availability – 100%
 9. Planning, Implementing and Maintaining Network Security – 100%
 10. Planning, Implementing and Maintaining Security Infrastructure – 100%

No, ilyet sem láttam még. Most nekiállok a felhasználók és csoportok megtanulásának, aztán nekiugrom újból. Nem maradhat ez annyiban!

Verseny a Novellel

Az ebédet kihagytam, és egyből egy olyan előadásra ültem be, amely a Novellel szembeni versenyszituációka taglalta. Tudni kell, hogy nem csak termékismeretők meghallgatására van mód, hanem olyan – tényleg 100%-ban belső közönségnek szánt – előadások is vannak, amelyek egy-egy versenytárs kivesézésére koncentrálnak. No, ilyen volt ez a Novell előadás is. Mielőtt bárki agymosásra gondolna, ahol sulykolják az emberbe, hogy "jobbak vagyunk, jobbak vagyunk", itt azért ennél okosabb dolgok is elhangzottak. Az előadás során megismertük a Novell üzleti modelljét, termékskáláját, az általunk ismert stratégiáját. SWOT analízissel elemeztük az erősségeiket, gyenge pontjaikat, néhány termékét külön is megnéztünk.  Végezetül azokat a belső Microsoftos erőforrásokat sorolta fel az előadó, amelyek versenyszituációban felhasználható (Webhelyek, amelyek segítenek felkészülni a konkurencia termékeiből, eszaklációs utak élesebb helyzetben stb. stb. "Ismerd meg a saját vállalatod".)

Bill Gates – MS Research

A hét kihagyhatatlan előadása, Bill Gates-el. A világ leggazdagabb embere nyugodtan és rutinosan beszélt, de a kéztartásán látszott, hogy a nagy pódium nem az ő terepe. Egy gondolkodó ember, jó gondolatokkal. Nem is az előadás tartalma a lényeges – Ballmerhez hasonlóakat fogalmazott meg -hanem inkább a megközelítés. Mert Ballmer bármennyire is az első számú vezetője a Microsoftnak, mégiscsak operatív feladatokat lát el.  Gates viszont vízionálhat, és ezt meg is tette, de mégis úgy, ahogy rá jellemző: a technológiától nem eltávolodva. Szerintem ezért szeretik őt a cégen belül sokan: Bill Gates műszaki szakember maradt a legfantasztikusabb stratégia döntések közben vagy után is. A prezentációt így aztán a Longhorn szerver virtualizációs képességeinek bemutatása tarkította, után pedig – egyáltalán nem véletlenül, a Microsoft Research vezetője következett.  Bill Gates egyébként – mindenki tudja – kivonul a Microsoftból és inkább karitatív tevékenységet folytat majd, elsősorban a járványok megelőzését és egyéb biológiai problémáknak szenteli idejét és alapítványának pénzét. Azt azért megütötte a fülemet, hogy két dolgot tartott a legizgalmasabb üzleti területnek: a szoftvert és a biológiát…Micsoda véletlen.

A Microsoft Research vezetője nehéz helyzetben volt: a híres, kedvelt, nem mellesleg jó előadást tartó Gates után valamit mondani vagy mutatni. Hát sikerült. Gép, amely felismer változó alakzatú tárgyakat (kulcscsomó), vagy x ezer megapixeles kép, a végén pedig egy igazi "elképzelhetetlen" Egy virtuális fénylabdát valóságos kézzel irányítani – volt döbbenet.

Laborgyakorlat (Hand-On lab)

Kipróbáltam a konferencia nyújtotta laborgyakorlatok egyikét is ( volt belőlük száz felett).  A jobb oldalán látható a labornak kb. a harmada, minden gép két monitorral. A dolog úgy működött, hogy bejelentkeztem, majd ki kellett választani, milyen feladatot szeretnék elvégezni. A választást segítette, hogy aki már elvégezte, az kommentálhatta a gyakorlatot; rögtön ki is hagytam azokat, ahol négyen öten is panaszkodtak, hogy lassú volt a gép, vagyis kevés volt a memória a virtuális gépeknek. Egy Operation Manager 2007 telepítést és konfigurálást választottam. Ekkor a képernyő bal oldalán kezelhettem a virtuális gépeket, a jobb oldalon pedig a laborgyakorlat leírása és az elvégzendő lépések felsorolása jelent meg Word formátumban. Ergonómiailag kényelmes volt, de a gépeken tényleg nagyon kevés volt a memória. Egy laborral nagyjából egy óra alatt végezhettünk. Egyébként kétféle labor volt, az instruktorral megvezetettek és az önállóak. A SoftGrid-es csapat például nem bízott semmit a véletlenre, ők minden gyakorlatukat tanárral együtt hírdették meg, és még 400-as mélységet is sikerült összeállítaniuk – Szalontay Zoli el is végezte.

Operation Manager, SMS és az SKU-k

Még otthon elhatároztam, hogy kiderítem, milyen kapcsolat van a MOM 2005-höz megjelent megoldáscsomagoknak és az Operation Manager 2007-nek. Két ilyen csomagról is tudtam, az egyik a proaktív monitorozást teszi lehetővé, a másik pedig a Service Level Management megvalósításában nyújt segítséget. Most kiderült, hogy még ide tartozik a Desired Configuration Monitoring is. Az alábbiakat tudtam meg:

Ezek a csomagok – bár a szoftverkomponensek a webről letölthetők – valójában a Microsoft Consulting Service (MCS) által kínált, szolgáltatással együtt értékesíthető megoldások. Mind a két MOM valamint az SMS előadásnak is az volt a végkövetkeztetése, hogy bár a szoftver ingyen elérhető, a bevezetési módszertan nyilvános, mégis, többnyire csak az MCS rendelkezik azzal a fegyelmezett projektvezetéssel, amely záloga a sikeres alkalmazásnak. Az új SCOM és SCCM verziókhoz a csomagokat éppúgy elkészítik, mint a korábbi termékekhez, természetesen az új szoftverek a csomagok egy részét eleve tartalmazzák. Vagyis: akinek most van igénye ezekre a megoldásokra, annak nem kell várnia, bevezetheti, mert a termékváltáskor rendelkezésére áll majd az újraírt megoldáscsomag is.

Virtualizáció

A hét folyamán többször, többféle előadásban találkoztam virtualizációs termékekkel. A legaktívabb csapat az egykori Softricity volt, ők a SoftGrid-et minden vonatkozásban és mindenféle módon (nagyelőadás, kerekasztal beszélgetés, labor stb.) bemutatták, több, mint 40 eseményük volt a hét folyamán. Nem tudod, mi a SoftGrid? Egy alkalmazás-virtualizációs megoldás. Egy egész alkalmazást, vagy akár több alkalmazást is egy SFT kiterjeszésű fájlba rakjuk egy "sequencer" program segítségével, majd ezt streaming protokollal a kliensre juttatjuk. Mi a jó ebben? A gépen egyetlen fájl van, tehát olyan, mintha az operációs rendszeren nem lenne fenn a szoftver, pedig ténylegesen ott fut. Az alkalmazás viszont úgy érzékeli, mintha egyedül "ő" lenne telepítve, pedig valójában nem. Ezzel elértük, hogy párhuzamosan futtathatunk egymást egyébként kizáró alkalmazásokat (több Java VM egy rendszerben egyszerre futtatva), megszűnt az alkalmazás-kompatibilitási problémák jelentős része, sőt az image-ek készítése is leegyszerűsödik, mert az alkalmazásokat nem kell beletenni az operációs rendszer képfájlba. A SoftGrid által alkalmazott technológiai elv új dimenziót ad a "szoftverterítés" fogalmának és kézzelfogható közelségbe hozza a "szoftver, mint szolgáltatás" vágyálmot.

Jó volt látni, hogy végre a Microsoft is négyféle virtualizációs megoldásról beszél. Az alábbi ábrának eddig csak két karja volt, a terminal szerver virtualizációs hozadékát eddig nem számoltuk. Most igen, és ez a funkció továbbfejlesztése szempontjából kritikus. Az éles szeműek felfedezhetik, hogy a Virtual PC mintha menedzselve lenne a System Center eszközök által. Nos, ez nem egészen pontos, és kicsit ködbe is veszett a magyarázat, de egy biztos, a Microsoft ezen a téren lépni készül.

Több részletet is megtudtunk a Windows virtualizácó megoldásról, többek között lesz egy "Live Migration" funkciója, amely a Microsoft Cluster szolgáltatáson alapul majd és a VmWare VMotion képességeit valósítja meg. Ezen túl  megtudtuk, a Microsoftnak határozott tervei vannak a VDI (Virtual Desktop Infrastructure) -al kapcsolatban, vagyis készítjük a magunk válaszát a kihívásra, de hogy pontosan mi ez, azt nem tudtuk kihúzni az előadókból. Csupán annyit tudtunk meg, két hónapon belül (most már csak egy hónapon belül) bejelentésre számíthatunk. Végezetül elbeszélgettem Jeff Woolsey-val, aki a Windows Virtualizációért felelős Program Manager, mit is gondolunk mi a szolgáltatás-szintű virtualizációl. Erről is több dia szólt, a piacon az SWSoft kínálja a maga Virtuozzo termékét. Túl sok támpontot nem kaptam, így legfeljebb csak találgathatnék, azt meg nem érdemes.

Microsoft Múzeum

Az élménybeszámoló végén el ne felejtsem megemíteni, hogy egy délután kiugrottunk a Microsoft Campusba is és megnéztük a Microsoft múzeumot. Érdekesnek találtam azt az ormotlan gépet, amire Bill Gates annyira beindult, hogy otthagyta a Harvadrot, 80-as évekbeli Windows reklámokat nézegethettünk, és persze ott volt a jövő is, de még mennyira. A jobb oldali képen éppen egy üveglapot tapicskolok valahogy (pontosan!) úgy, mint a "Különvélemény" c filmben Tom Cruise tette. Redmondból elnavigáltunk Budapest III. kerületig :-). Izgalmas kezelőfelület, de öt perc után már kicsit kényelmetlen 🙂

 

Összegzés

Egy ilyen konferencia sokkal több, mint puszta előadások sora. Te válaszhatod meg, hogy milyen módon szeretnél információhoz jutni, beszélhetsz a program managerekkel (a szoftverek fejlesztőinek vezetőivel), és persze módod van beszélgetni más országok hozzád hasonló szakembereivel. Bizony elhangzottak éles kifejezések is néhány termékkel kapcsolatban, de mikor kapnának visszajelzést a PM-ek, ha nem most?

Minden globális vállalatot érhet vád – a Microsoftot különösen sokat ér ilyen –  hogy "agymosáson" esnek át a beosztottak. Szeretnék megnyugtatni mindenkit: ez messze nem így van! A vállalatnak szüksége van arra, hogy az ismeretek a központból a "végekre" áramoljanak, s az ilyen konferenciák különösen segítik ezt. Az azonban az egész rendezvénytől távol állt – még a versenyhelyzeteket taglaló előadások esetén is – , hogy sulykolja a vélményt. Inkább az ellenkezője igaz: tanulásra, megfigyelésre sarkallt. Így is tettem: egészséges módon töltekeztem információkkal. 

Advertisements

2 Responses to TechReady 4 – a megkésett beszámoló

 1. Tamas says:

  Igen, ahhoz nagyon hasonlóak, csak a kezelőfelületük más.
  A listát összeállítom majd, de bevallom neked, hogy egyelőre az InetPub termést is nehezen követem, nemhogy egyéb blogokat. Pedig hiányzik nagyon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: